Krasna Zemlja

BERBA GROŽĐA U ISTRI

Unatoč izazovnoj godini istarski vinari uspjeli savladati probleme i proizvesti kvalitetna vina

"Godina i berba su bile izrazito zahtjevne. Obilna kiša početkom rujna odgodila je i pomalo otežala berbu. Strah i nesigurnost koja je nastala uslijed jake kiše ipak je splasnula kad je polovicom rujna nastupio jedan dobar suh period. Potrajao je sve do listopada te omogućio grožđu da optimalno sazre"


 
3 min
Istra24
Ilustracija

"Godina i berba su bile izrazito zahtjevne. Obilna kiša početkom rujna odgodila je i pomalo otežala berbu. Strah i nesigurnost koja je nastala uslijed jake kiše ipak je splasnula kad je polovicom rujna nastupio jedan dobar suh period. Potrajao je sve do listopada te omogućio grožđu da optimalno sazre"

Česte vremenske neprilike i napadi štetnika razlog su vrlo izazovne godinu kod proizvođača vina u Istri. Sada kada je berba grožđa iza njih, provjerili smo kako su vinari u konačnici zadovoljni s ovogodišnjom sezonom.

Ranko Anđelini iz vinarije Anđelini komentira: "Protekla godina bila je zahtjevna zbog vremenskih prilika, razdoblja suše i visokih temperatura. Tuče, učestale kiše te pritiska bolesti i štetnika. Nagle promjene vremena i ekstremni uvjeti prouzročili su vinovoj lozi stres u nekoliko navrata."

Međutim, kvaliteta je održana: "Unatoč svemu uspjeli smo održati zdravstvenu ispravnost vinograda uz isti broj tretiranja kao u proteklim godinama. Zahtijevalo je to intenzivnije praćenje i više ručnog rada u vinogradu, no u konačnici, zadovoljni smo stanjem u podrumu te možemo reći kako će vina biti izvrsna."

Za kraj dodaje: "Naša filozofija je da sva vina odleže minimalno godinu dana u podrumu, za što je sirovina od ključne važnosti. Ove su nam se godine položaji na višoj nadmorskoj visini i otvoreniji položaji pokazali boljima. Tijek razvoja vina u podrumu ukazuje na to da će vina u konačnici imati vrhunsku kvalitetu te da ćemo iz ove berbe puniti sve naše etikete."

S njime se slaže i Denise Cossetto iz vinarije Cossetto: "Period prije same berbe bio je izazovan s obzirom na vremenske neprilike koje su nas zadesile. Tuča, obilne kiše i jaki vjetrovi predstavljali su izazove u fazi sazrijevanja grožđa. Unatoč tome, sama berba je prošla dobro i mislim da smo izvukli maksimum."

Kvalitetom mladog vina su zadovoljni i mišljenja su kako mukotrpan trud i rad koji su uložili tijekom cijele godine, na kraju pokazati izvrsne rezultate.

U vinariji Rossi također je sve prošlo dobro iako je bilo vrlo izazovno i neizvjesno: "Godina i berba su bile izrazito zahtjevne. Obilna kiša početkom rujna odgodila je i pomalo otežala berbu. Strah i nesigurnost koja je nastala uslijed jake kiše ipak je splasnula kad je polovicom rujna nastupio jedan dobar suh period. Potrajao je sve do listopada te omogućio grožđu da optimalno sazre."

"Takve su nam okolnosti omogućile da planski određujemo termine berbe pojedinih sorti i mikrolokacija. S berbom smo krenuli 5. rujna s Malvazijom Istarskom, a kraj smo dočekali 5. listopada s Cabernet Sauvignonom" , objašnjava Nino Bažon.

I njihovo mlado vino bit će dobro: "Mlade malvazije ove godine bit će nešto svježije te bogate lijepim aromama, u našem slučaju one neće prelaziti 13 posto alkohola. Takve su vrijednosti po našem mišljenju optimalne za ovu vrstu vina. Veseli nas činjenica da smo uspjeli dočekati i da crne sorte sazru do optimalnih uvjeta, s dobrim postotkom šećera, visokim potencijalom za starenjem i lijepim zrelim aromama. Sve u svemu, iako smo očekivali jednu tešku i na neki način lošu godinu, mislim da smo i mi, a i ostali uspjeli izvući maksimum. Zasigurno ćemo ovu godinu sigurno pamtiti kao zahtjevnu ali na kraju i dobru."

Iako je ove godine bilo mnogo izazova, istarski vinari uspjeli su ih savladati i proizvesti kvalitetna vina. Možda je sve manje vinograda, radne snage i interesa za poljoprivredu, ali još uvijek postoje mlade nade koje preuzimaju posao na sebe, trude se nastaviti tradiciju, zadržavaju konkurentnost na tržištu i otvoreni su za inovacije. (Marina Brzić)


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.