Pršut vodnjanske pršutane Stancije Buršić na osmim je Danima hrvatskog pršuta, koji se dva dana održavaju u Splitu, osvojio zlatnu medalju. Titula šampiona hrvatskog pršuta izmakla im je, doznajemo od Michaele Buršić za manje od boda - točnije za 0,17 boda.
Šampionsku titulu ove je godine zaslužio Vjekoslav Žužić s otoka Krka. Ovo je njegova druga šampionska titula na Danima hrvatskog pršuta koji su u splitskom hotelu Park okupili stotinjak predstavnika institucija, mesne industrije i proizvođača zaštićenih hrvatskih pršuta.
Inače, na ocjenjivanje je pristiglo 14 zaštićenih pršuta iz Istre, s Krka, Drniša i Dalmacije te tri iz Crne Gore.
Veći porast cijena pršuta iduće godine
- Nakon dvije teške pandemijske godine, s inflacijom i ratom u Ukrajini slijedi još izazovnije razdoblje za nas proizvođače. S jedne strane očekuje nas neizvjesna turistička sezona, a s druge rast cijena – kako sirovina tako i energenata, repromaterijala i rada. U konačnici to je već utjecalo na rast cijena gotovog proizvoda. No, to je tek početak.
Snažan skok cijena pršuta očekuje kroz narednu godinu rastom cijene svinjskog mesa, a to će u konačnici – gledajući ekonomskom logikom – uzrokovati i manju potražnju, rekao je Darko Markotić, predsjednik Klastera hrvatskog pršuta.
Dodao je kako se unatoč pandemiji zadržao kontinuitet i rast proizvodnje pa se u Hrvatskoj trenutno proizvodi oko pola milijuna pršuta, dok ih se pojede oko milijun. Drugim riječima, proizvedemo ih koliko ih i uvezemo.
Rezanje šampionskog pršuta