Kultura

ZAGRIJAVANJE ZA PULA FILM FESTIVAL

10 kina na otvorenom za 10 nezaboravnih filmova

Pulski filmski festival, koji će se održati od 15. do 23. srpnja, i prije službenog početka donosi čak deset filmova na otvorenom! U programu “Festival u kvartu” koji je započeo 26. svibnja i traje do 24. lipnja,. na deset lokacija u Puli bit će prikazano 10 filmova kojima započinje zagrijavanje za jubilarno, 70. izdanje Pule * Lokacije na kojima će biti razapeto filmsko platno suTrgu kralja Tomislava, Circolo, igrališa na Vidikovcu, na Novoj Verudi, iza Stande u Šijani, na Velom vrhu, Olimpija na Valdebeku, te škola Kaštanjer, Mornarički park i Placa u Štinjanu


 
3 min
Istra24
foto: Pula Film Festival

Pulski filmski festival, koji će se održati od 15. do 23. srpnja, i prije službenog početka donosi čak deset filmova na otvorenom! U programu “Festival u kvartu” koji je započeo 26. svibnja i traje do 24. lipnja,. na deset lokacija u Puli bit će prikazano 10 filmova kojima započinje zagrijavanje za jubilarno, 70. izdanje Pule * Lokacije na kojima će biti razapeto filmsko platno suTrgu kralja Tomislava, Circolo, igrališa na Vidikovcu, na Novoj Verudi, iza Stande u Šijani, na Velom vrhu, Olimpija na Valdebeku, te škola Kaštanjer, Mornarički park i Placa u Štinjanu

“Festival u kvartu” filmski je program kojem je cilj okupiti građane i goste Pule pred velikim platnom na otvorenom i uoči Pulskog filmskog festivala prikazati neke od ponajboljih filmova iz naše kinematografije namijenjenih široj, obiteljskoj publici. Svi su filmovi tijekom prošlosti prikazivani na Festivalu, a posebnost je što sada oni stariji filmovi pred novu publiku dolaze restaurirani. Ulaz na sve projekcije je slobodan.

“Festival u kvartu” započeo na Trgu kralja Tomislava u petak, 26. svibnjaat projekcijom dugometražnog igranog filma “Družba Pere Kvržice” redatelja Vladimira Tadeja. Pustolovina družbe Pere Kvržice prikazana je na 18. Pulskom filmskom festivalu i zasigurno će razveseliti nove generacije koje ovaj film nisu imale priliku vidjeti. Dan kasnije, 27. svibnja od 20:30 sati u Circolu će u suradnji s festivalom Monte librići prikazana je “Tajna starog tavana” istog redatelja, a taj film prikazan je na 32. Pulskom filmskom festivalu i donosi priču o dvojici dječaka koji, provodeći ljetne praznike na Hvaru, na tavanu pronalaze neobičan izum koji će zaintrigirati čak i špijunsku organizaciju.

“Igranje u i oko kvarta u kojem sam odrasla  spada među moja najdraža sjećanja iz djetinjstva, a sama pomisao da smo tada, uz igru, u našem dvorištu ili u obližnjem parku mogli gledati i filmove poput “Družbe Pere Kvržice” i “Vlaka u snijegu” na velikom platnu, ispod zvjezdanog neba, uz zvuk zrikavaca bila bi PAF. Čudo. Sreća neviđenih razmjera. No, ono što je tada bilo nezamislivo danas je ostvarivo. “Festival u kvartu” spaja prošlost i sadašnjost, nama ostvaruje snove, a našoj djeci i unucima predstavlja filmove koji su obilježili naše odrastanje. No, to je samo jedan od brojnih programa ususret  70. rođendanu Pulskog filmskog festivala, jedne od najstarijih filmskih manifestacija na svijetu”, izjavila je ravnateljica Pulskog filmskog festivala Tanja Miličić.

“Festival u kvartu” u svom drugom vikendu, u petak, 2. lipnja, u 21:15 na igralištu Vidikovac donosi film  “Kapetan Mikula Mali” redatelja Obrada Gluščevića iz 1974. koji je na 21. Pulskom filmskom festivalu osvojio nagradu publike “Jelen”. “Vlak u snijegu” (1976.) redatelja Mate Relje prikazuje se u subotu 3. lipnja od 21:15 sati. Vedrina i spontanost Slavka Štimca, koji je posebnim priznanjem za ulogu u tom filmu nagrađen na 23. Puli, u kinu na igralištu iza Stande (Šijana) podsjetit će nas na ovaj filmski klasik o putovanju školaraca u grad kada ih u vlaku zatiče mećava, a njihovo prijateljstvo biva stavljeno na kušnju.

Na programu “Festivala u kvartu” su još filmovi “Moj dida je pao s Marsa” redateljskog dvojca Marine Andree Škop i Dražena Žarkovića, “Salaš u malom ritu” Branka Bauera, “Anka” Dejana Aćimovića, “Koko i duhovi” Daniela Kušana, “Orlovi rano lete” Soje Jovanović i “Vuk samotnjak” Obrada Gluščevića.

Grad Pula tijekom narednih mjesec dana postat će kino na otvorenom, a uz ranije navedene, lokacije na kojima će biti razapeto filmsko platno su još igralište na Novoj Verudi (Rohreggerova), škola Kaštanjer, igralište na Velom vrhu, igralište Olimpija na Valdebeku, Mornarički park i Placa u Štinjanu. Više informacija o filmovima, lokacijama i terminima prikazivanja provjerite na stranici Pulskog filmskog festivala te na društvenim mrežama Festivala.

Organizator “Festivala u kvartu” je Javna ustanova Pula Film Festival, a pokrovitelji su Kino Valli, Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatski državni arhiv, Hrvatska kinoteka, TZ Grada Pule, Grad Pula te Ministarstvo kulture i medija.

Program se održava kao uvertira u ovogodišnji Pulski filmski festival koji započinje 15. srpnja 2023. i tijekom devet dana predstavit će najbolje dugometražne filmove nastale u Hrvatskoj te manjinske Hrvatske koprodukcije. Ovogodišnje izdanje donosi i programe kojima se obilježava jubilej Festivala, kao i novitete koji će uskoro biti predstavljeni javnosti.


Nastavite čitati

Pula
 

Boljunčić Zoričiću: "Zašto Puležanima oduzimaš viziju Pule?"

"Sva njegova priča oko otvaranja očiju, natječaja, tenisica, referenduma itd., ima za cilj samo jedno – distancirati se od suštine problema – a suština je kakvu Rivu žele Puležani?! Umjesto toga, Zoričić se u javnom prostoru arogantno i bahato prepucava temama koje se miču od ključnog pitanja, a to je Riva", napisao je Boljunčić

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.