Kultura

UMJETNOŠĆU PROTIV HOMOFOBIJE

Izložbom "Radite to u svoja četiri zida" otvorena nova pulska manifestacija Proces 2022

"Radite to u svoja četiri zida" naziv je izložbe fotografija Luke Pešuna otvorene jučer u pulskom Rojcu. Time je i službeno otvorena nova manifestacija "Proces 2022" koja za cilj ima senzibilizirati javnost za pitanja prava LGBTIQ+ zajednice čiji se pripadnici svakodnevno susreću s homofobnim komentarima. Prednjači ipak "dobronamjerni" savjet: Radite to u svoja četiri zida


 
4 min
Martina Pereša Šima Kastelc

"Radite to u svoja četiri zida" naziv je izložbe fotografija Luke Pešuna otvorene jučer u pulskom Rojcu. Time je i službeno otvorena nova manifestacija "Proces 2022" koja za cilj ima senzibilizirati javnost za pitanja prava LGBTIQ+ zajednice čiji se pripadnici svakodnevno susreću s homofobnim komentarima. Prednjači ipak "dobronamjerni" savjet: Radite to u svoja četiri zida

- Još za vrijeme studija fotografije česta nam je tema bila svakodnevica. Imao sam dosta ideja kako bih sve inscenirao, a na kraju sam shvatio da će serija najbolje funkcionirati na razmeđini inscenacije i dokumentacije. To bi značilo da je svakom snimanju prethodio razgovor i upoznavanje s ljudima u čije sam domove ulazio, rekao je sinoć u pulskom Rojcu Luka Pešun, prilikom otvaranja izložbe fotografija „Radite to u svoja četiri zida“.

Svi smo isti u svoja četiri zida

Nagrađivan postav čini serija fotografija nastalih kao Pešunov diplomski rad iz studija Dramskih umjetnosti kojim je i diplomirao fotografiju. Luka je, naime, fotografirao LGBTIQ osobe u njihovim domovima, u raznim svakodnevnim situacijama, a kako bi pokazao da se u njihova četiri zida ne događa ništa što se ne događa u četiri zida ostalih građana.

- Postav je rađen kamerom srednjeg formata, s mnogo strpljenja. Nisam okidao na desetine fotografija, već po dvije, tri... i onda sam, naravno, čekao da se sve razviju, a razvijali smo ih u Beču, objasnio je autor tijekom razgovora koji je uslijedio po otvorenju izložbe.

Jan Franjul i Luka Pešun

Luka Pešun izlaže drugi put u Puli, no po prvi puta u Rojcu. Izložbom "Domestic" predstavio se pulskoj publici još prošle godine, a ove je njegovom izložbom službeno otvorena manifestacija "Proces 2022" koju organizira istoimena pulska udruga Proces - za promicanje queer kulture i LGBTIQ+ prava.

Udruga je osnovana prošle godine, s idejom da cijelom gradu približi queer kulturu i umjetnost, upravo kroz organizaciju ovakvih manifestacija. Naime, LGBTIQ+ zajednica i dalje nailazi na brojne homofobne, negativne i diskriminatorne oblike ponašanja. Jedan od najčešćih komentara je upravo ovaj po kojem je i izložba dobila ime: "Radite to u svoja četiri zida".

s jučerašnjeg otvaranja izložbe "Radite to u svoja četiri zida"

Homofobni komentari lažnih profila

- Negativni komentari uvijek iznenade, naravno. No, ono što se mijenja jest činjenica da ljudi postaju svjesniji da su njihovi komentari, puni mržnje i poziva na nasilje, zapravo loši i zato se skrivaju iza lažnih profila na društvenim mrežama. Dakle, znaju da takvi komentari nisu poželjni, a opet ih imaju potrebu napisati, ali ne pod svojim imenom i prezimenom, a to znači da se srame svojih stavova, kaže nam Jan Franjul, glasnogovornik udruge Proces.

Vizual manifestacije "Proces 2022", autorica: Eva Badanjak

I članovi udruge su se, kaže, već susretali s prijetnjama i govorom mržnje što su, nerijetko, i prijavljivali policiji.

- Trudimo se ljudima objasniti da svojim komentarima ne prijete nekakvim imaginarnim osobama, već svojim prijateljima, sugrađanima, školskim kolegama, kolegama s posla i članovima obitelji, objašnjava Franjul. 

Senzibiliziranje javnosti kroz umjetnost

I mi smo se, priznajemo, nemalo iznenadili količinom negativnih i homofobnih komentara na tekst kojim smo početkom tjedna najavili izložbu „Radite to u svoja četiri zida“, pa je naša grafička dizajnerica, Šima Kastelc, sačinila kompilaciju svih homofobnih komentara te je objavila na našem Instagram profilu. Nije to promaklo ni samom autoru postava, Luki Pešunu:

Umjetnost je ipak, čini se, katarzična. Odlučili su, stoga, i u Udruzi Proces organiziranjem nove manifestacije senzibilizirati i potaknuti empatiju građana.

- Živimo u društvu koje nije jednakopravno i zato smo našu ovogodišnju manifestaciju „Proces 2022“ zamislili kao promociju i prezentaciju queer umjetnika i umjetnica tako da miješamo žanrove i medije te uključimo širu zajednicu u stvaranje boljeg mjesta za život. Želimo razbiti taj četvrti mitski zid i ući u javni prostor te stvoriti jednakopravno društvo u kojem se svi osjećamo voljeno, sretno i radosno, zaključio je Franjul.

Domaćini manifestacije Rojc, Galerija Makina i Circolo

Pula će tako u nastavku Procesa 2022 ugostiti fotografkinju Anu Opalić koja će u Galeriji Makina gostovati sa svojom izložbom ‘Martina (Dnevnički zapisi 2009. – 2022.), književnicu i novinarku Noru Verde (Antonelu Marušić) i književnika i dramaturga Espija Tomičića.

U Pulu dolazi i bend "U pol' 9 kod Sabe" koji je izrazito popularan i važan za LGBT pokret u Hrvatskoj i čije pjesme tematiziraju njihova egzistencijalna pitanja.

Službeni program manifestacije bit će obogaćen već prepoznatim neformalnim druženjima koje organizira udruga Proces. Među njima je najposjećeniji pub kviz „Kvirz“ koji u Caffe baru Circolo 17 uobičajeno kreira i vodi Sandra Vanjak, a u travnju 2022. iznimno - Milena Zajović.

Izložbu "Radite to u svoja četiri zida" moguće je razgledati svakim radnim danom od 9 do 21 sat, sve do 1. travnja.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.