Kultura

čudni kriteriji dodjele koncertnih termina u areni

Gradonačelnik Zoričić elitni termin u Areni dodijelio kolegici s izborne liste bez ikakvog organizacijskog iskustva

Ivna Bevanda se uvrijedila kada smo ju pitali što je do sada organizirala sarkastično kazavši da je organizirala koncerte Halida Bešlića i Lepe Brene. Tvrdi da je dovođenje njenog političkog angažmana na listi Filipa Zoričića u vezu s festivalom u Areni - podmetanje.

Nije nam htjela odgovoriti ni na pitanje je li direktor zajedničke tvrtke Aroma Power Miran Strah, Slovenac iz Peroja, osoba, s istim imenom i prezimenom, koja iz Slovenije otprije desetak godina vuče brojne sudske repove


 
5 min
Matea Čelebija Zoran Angeleski
FOTO: Ivna Bevanda Facebook

Ivna Bevanda se uvrijedila kada smo ju pitali što je do sada organizirala sarkastično kazavši da je organizirala koncerte Halida Bešlića i Lepe Brene. Tvrdi da je dovođenje njenog političkog angažmana na listi Filipa Zoričića u vezu s festivalom u Areni - podmetanje.

Nije nam htjela odgovoriti ni na pitanje je li direktor zajedničke tvrtke Aroma Power Miran Strah, Slovenac iz Peroja, osoba, s istim imenom i prezimenom, koja iz Slovenije otprije desetak godina vuče brojne sudske repove

Prošlog je tjedna gradonačelnik Pule Filip Zoričić potpisao niz akata kojima je potvrdio održavanje nekoliko važnih kulturnih manifestacija u Areni među kojima je i AUM festival.

Unatoč višednevnim nastojanjima nismo uspjeli doznati o kakvom se programu radi niti kakve su organizatorske reference tvrtke Aroma Power u vlasništvu Ivne Bevande, inače osobe sa Zoričićeve izborne liste. 

Što se u stvari krije iza AUM Festivala ne znaju čak ni članovi povjerenstva za programe u Areni, pa ni sama pročelnica za kulturu Lena Radunić

Promocija Austro-Ugarske monarhije 

Tek nakon što smo u trećem telefonskom razgovoru mi njoj naveli da je riječ o festivalu koji planira promovirati baštinu Austro-Ugarske monarhije (otud i skraćenica AUM), Ivna Bevanda to je potvrdila rekavši da je riječ o "odličnom programu" koji ona organizira s, kako je rekla, vrhunskim menadžerom iz Beča.

Na naše pitanje je li riječ o osobi koja je podrijetlom iz ovih krajeva, odgovorila je da ne može otkrivati detalje programa ni ime tog partnera jer bi ispalo da se ona sada reklamira u jednom mediju na štetu drugih.

Zbog nejasnoće o vrsti sadržaja spomenutog AUM festivala, koji će se u Areni održati 22. kolovoza, upitali smo pročelnicu za kulturu u Gradu Puli, Lenu Radunić, da nam objasni koncept festivala, na što je pročelnica ostala iznenađena upitavši nas odakle nam taj podatak.

Nakon što smo joj objasnili da smo informaciju našli u službenim aktima gradonačelnika, koje je i ona sama potpisala, a koji su objavljeni na službenim stranicama Grada Pule, pročelnica je ostala pomalo začuđena, odajući dojam da nije upoznata s objavljivanjem navedenog sadržaja pa tako ni spomenutim festivalom, te nas je uputila organizatorima.

Neslužbeno saznajemo da će se AUM festival, osim u Areni 22. kolovoza, održati tijekom nekoliko dana na još nekoliko lokacija u gradu, a da bi u samoj Areni trebao nastupati jedan austrijski orkestar koji bi trebao izvoditi djela poznatih austrijskih skladatelja.

Gradonačelnik donosi konačnu odluku, a ne povjerenstvo

Na pitanje koliko je činjenica da je bila na Nezavisnoj listi Filipa Zoričića utjecala na gradonačelnikovo prihvaćanje njezinog festivala, Bevanda je rekla da je festival planirala organizirati prije korone, time i prije izbora i promjene vlasti te da to što je ona bila na Zoričićevoj listi, nije utjecalo na odabir, nego je povjerenstvo prihvatilo festival.

FOTO: Nezavisna lista Filipa Zoričića

Na naše dodatno pitanje da povjerenstvo predlaže, a gradonačelnik usvaja prijedlog, ona je ponovno naglasila ključnu ulogu povjerenstva.

Upitno organizacijsko iskustvo 

Uvrijedila se kada smo ju pitali što je do sada organizirala (sarkastično kazavši da je organizirala koncerte Halida Bešlića i Lepe Brene) na što smo joj rekli da je riječ o javnoj manifestaciji koja se održava u javnom amfiteatru i da javnost zaslužuje te odgovore.

Nije nam htjela odgovoriti ni na pitanje je li direktor zajedničke tvrtke Aroma Power Miran Strah, Slovenac iz Peroja, gdje je i prijavljena tvrtka. Isto tako, nije nam htjela reći je li riječ o istoj osobi, s istim imenom i prezimenom, koja iz Slovenije otprije desetak godina vuče sudske repove.

Tko je Miran Strah?

U telefonskom razgovoru Miran Strah negirao je da je on osoba s kojom je pravosuđe imalo posla u Sloveniji, kao što je i opovrgnuo da je bio direktor slovenske tvrtke Partner Fin.

Strah nam je sinoć tijekom večeri poslao uvjerenje Slovenskog ministarstva pravosuđa o nekažnjavanju, na što smo mu mi poslali tekstove iz 2011. godine iz slovenskog tiska s portretom osobe nalik na njega, istoga imena i prezimena.

Miran Strah, direktor tvrtke Aroma Power (FOTO: Facebook)

U tekstovima se uz tu osobu, kao direktora tvrtke Partner Fin, vežu kaznena djela zlouporabe položaja, prijevare, krivotvorenje isprava i drugih kaznenih djela, čiji se vlasnik spominje kao direktor firme Partner Fin. Pitali smo ga je li on ili nije ta osoba, što nam nije ni potvrdio ni negirao, već je i dalje isticao poslano uvjerenje.

U Sloveniji, kao i u brojnim drugim zemljama, osobe osuđene za kaznena djela nakon protoka određenog vremena mogu dobiti potvrdu o nekažnjavanju.

No, zanimljivo je kako gospođa Bevanda u razgovorima s našim novinarima odbija potvrditi da je njezin partner Miran Strah, s kojim je navedena kao vlasnica tvrtke Aroma Power, a koja prema Poreznoj upravi ne isplaćuje plaće.

Gradonačelnik tvrdi da je povjerenstvo biralo festival

Pitali smo gradonačelnika Zoričića kako to da se odlučio za taj festival, s obzirom na to da je upravo njegova riječ pri odabiru bila završna te nije li čudno da se taje podaci o festivalu, a organizatorica je s njegove liste.

"Povjerenstvo je utvrdilo je da program "Festival AUM u Puli" ispunjava sve uvjete iz članka 3. Pravilnika za održavanje programa u Amfiteatru te je dana 17. siječnja 2022. godine dalo Prethodnu suglasnost za održavanje programa, dok je 15. veljače 2022. godine donesen Zaključak o potvrđivanju programa i termina. Programi u Amfiteatru konačno su potvrđeni, te se mogu javno oglašavati TEK NAKON potpisivanja Ugovora s Gradom Pula. Do svega navedenog još nije došlo pa ne znam o kojim tajnama govorite? Povjerenstvo, koje nisam ja birao i koje je neovisno, stručno je vrednovalo program prema Pravilnikom definiranim kriterijima, a dodjela termina je u postupku, dok se oglašavati organizatori mogu tek nakon potpisivanju Ugovora pa je ne znam o kojim tajnama i tu govorite i kakve veze ima moja Lista s time?" - stoji u odgovoru gradonačelnika.


Nastavite čitati

Pula
 

Pulski Možemo!: "Potpore poljoprivredi bez rezultata"

"Iako je usvojen Program potpora poljoprivrednom sektoru i ruralnom razvoju, sve ukazuje na neuspjeh. U cilju unapređenja programa potrebno je a zainteresiranim akterima definirati jasne ciljeve, povećati financijska sredstva te redovito pratiti i evaluirati postignute rezultate. Potrebno je i usmjeriti više resursa i pažnje na razvoj ekološke poljoprivrede uvođenjem dodatnih poticaja kako bi se zadovoljile potrebe tržišta kao i potaknula održiva poljoprivreda u Gradu Puli", poručuju iz Možemo!

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.