republika - dugi
Kultura

OBLJETNICA ROĐENJA VELIKOG DOBROTVORA

Na današnji dan prije 200 godina, rođen je Pietro Ciscutti - čovjek koji je sagradio zgradu današnjeg Istarskog narodnog kazališta

Kao imućan poduzetnik, 1847. godine došao je u Pulu s ciljem unaprjeđenja životnih uvjeta Puležana, i to vlastitim novcem. Zbog toga je podigao brojne kredite kako bi uložio u izgradnju grada. Najprije je izgradio kanale za odvodnju, a potom i nove četvrti, današnju Portaratu, Danteov trg i Kandlerovu ulicu


 
2 min
Matea Čelebija
Današnja zgrada Istarskog narodnog kazališta, sadgrađena je novcem Pietra Ciscuttijeva/FOTO: Manuel Angelini

Kao imućan poduzetnik, 1847. godine došao je u Pulu s ciljem unaprjeđenja životnih uvjeta Puležana, i to vlastitim novcem. Zbog toga je podigao brojne kredite kako bi uložio u izgradnju grada. Najprije je izgradio kanale za odvodnju, a potom i nove četvrti, današnju Portaratu, Danteov trg i Kandlerovu ulicu

Na današnji je dan, davne 1822. godine, u malom mjestu Maniago pored Udina, rođen je Pietro Ciscutti,  poduzetnik i dobrotvor koji je učinio brojna velika djela za grad Pulu.

Kao imućan poduzetnik, 1847. godine došao je u Pulu s ciljem unaprjeđenja životnih uvjeta Puležana, i to vlastitim novcem.

Zbog toga je podigao brojne kredite kako bi uložio u izgradnju grada. Najprije je izgradio kanale za odvodnju, a potom i novu četvrt, današnju Portaratu, Danteov trg i Kandlerovu ulicu.

Ulagao je u kulturno-društveni život Puležana

No, Ciscutti se zalagao i za kulturni život Puležana pa je tako 1854. gradu darovao malo kazalište, Teatro Nuovo, koje se nalazilo na Danteovu trgu. S obzirom na to da je s vremenom kazalište postalo pretijesno za brojne posjetitelje, jer se, između ostalog, u tom periodu Pula znatno razvijala i povećala broj stanovnika, odlučio je podići novo kazalište, Politeamu Ciscutti, koje u ostavštini čuvamo i koristimo danas kao zgradu Istarskog narodnog kazališta. Zgrada je svečano otvorena, nakon dvije godine gradnje, 1881. godine.

Politeama Ciscutti

Ciscuttijevo veliko kazalište sastojalo se od partera, dva reda loža, balkona i stajaće galerije, a moglo je primiti i do 800 gledatelja.

Nije imalo stalnog ansambla, a u njemu su se nerijetko održavale kazališne priredbe i glazbeni programi brojnih gostujućih kazališnih skupina, filmske projekcije, plesne i dobrotvorne zabave i cirkuske priredbe.

Ciscutti je također pomagao Puljsko radničko društvo (Società Operaia Polese) te različite društvene i dobrotvorne djelatnosti.

U znak zahvalnosti ovom dobrotvoru koji je učinio brojna lijepa djela za njezine građane, jedna od glavnih ulica u središtu Pule, a koja vodi do zgrade INK-a, nosi njegovo ime.

Prilikom dvjestote godišnjice njegova rođenja, predstava Kad je stao svijet, redateljice Dore Delbianco večeras će se održati upravo njemu u čast.


FOTO: Istrapedia

Nastavite čitati

Pula
 

PADEL USKORO NA VERUDELI Odlučeno je - četiri teniska terena prenamjenjuju se u igrališta za najbrže rastući sport na svijetu. Traži se investitor i zakupac!

Iako je prije samo pola godine cijeli projekt opisivan više kao ideja nego kao konkretan poslovni plan, da će se kad tad realizirati bilo je jasno čim je Grad Pula svojim potpisom odobrio davanje terena u podnajam. ' Padel dvorac u oblacima' sada je, čini se, zaista postao konkretan projekt, s jasnim planom, rokovima i početnom cijenom zakupa. Izgradnju terena preuzet će na sebe najmoprimac - onaj koji preda najbolju ponudu

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.