Kultura

OBLJETNICA ROĐENJA VELIKOG DOBROTVORA

Na današnji dan prije 200 godina, rođen je Pietro Ciscutti - čovjek koji je sagradio zgradu današnjeg Istarskog narodnog kazališta

Kao imućan poduzetnik, 1847. godine došao je u Pulu s ciljem unaprjeđenja životnih uvjeta Puležana, i to vlastitim novcem. Zbog toga je podigao brojne kredite kako bi uložio u izgradnju grada. Najprije je izgradio kanale za odvodnju, a potom i nove četvrti, današnju Portaratu, Danteov trg i Kandlerovu ulicu


 
2 min
Matea Čelebija
Današnja zgrada Istarskog narodnog kazališta, sadgrađena je novcem Pietra Ciscuttijeva/FOTO: Manuel Angelini

Kao imućan poduzetnik, 1847. godine došao je u Pulu s ciljem unaprjeđenja životnih uvjeta Puležana, i to vlastitim novcem. Zbog toga je podigao brojne kredite kako bi uložio u izgradnju grada. Najprije je izgradio kanale za odvodnju, a potom i nove četvrti, današnju Portaratu, Danteov trg i Kandlerovu ulicu

Na današnji je dan, davne 1822. godine, u malom mjestu Maniago pored Udina, rođen je Pietro Ciscutti,  poduzetnik i dobrotvor koji je učinio brojna velika djela za grad Pulu.

Kao imućan poduzetnik, 1847. godine došao je u Pulu s ciljem unaprjeđenja životnih uvjeta Puležana, i to vlastitim novcem.

Zbog toga je podigao brojne kredite kako bi uložio u izgradnju grada. Najprije je izgradio kanale za odvodnju, a potom i novu četvrt, današnju Portaratu, Danteov trg i Kandlerovu ulicu.

Ulagao je u kulturno-društveni život Puležana

No, Ciscutti se zalagao i za kulturni život Puležana pa je tako 1854. gradu darovao malo kazalište, Teatro Nuovo, koje se nalazilo na Danteovu trgu. S obzirom na to da je s vremenom kazalište postalo pretijesno za brojne posjetitelje, jer se, između ostalog, u tom periodu Pula znatno razvijala i povećala broj stanovnika, odlučio je podići novo kazalište, Politeamu Ciscutti, koje u ostavštini čuvamo i koristimo danas kao zgradu Istarskog narodnog kazališta. Zgrada je svečano otvorena, nakon dvije godine gradnje, 1881. godine.

Politeama Ciscutti

Ciscuttijevo veliko kazalište sastojalo se od partera, dva reda loža, balkona i stajaće galerije, a moglo je primiti i do 800 gledatelja.

Nije imalo stalnog ansambla, a u njemu su se nerijetko održavale kazališne priredbe i glazbeni programi brojnih gostujućih kazališnih skupina, filmske projekcije, plesne i dobrotvorne zabave i cirkuske priredbe.

Ciscutti je također pomagao Puljsko radničko društvo (Società Operaia Polese) te različite društvene i dobrotvorne djelatnosti.

U znak zahvalnosti ovom dobrotvoru koji je učinio brojna lijepa djela za njezine građane, jedna od glavnih ulica u središtu Pule, a koja vodi do zgrade INK-a, nosi njegovo ime.

Prilikom dvjestote godišnjice njegova rođenja, predstava Kad je stao svijet, redateljice Dore Delbianco večeras će se održati upravo njemu u čast.


FOTO: Istrapedia

Nastavite čitati

Pula
 

MJERNA STANICA BLIZU CEMENTARE Jučer zagađenje zraka sumpornim dioksidom! Jutros još gore!

Kada je prije nepunih mjesec dana mjerna stanica izmjerila izuzetno lošu razinu koncentracija u zraku opasnih lebdećih čestica PM 2,5  te vrlo lošu razinu PM10 lebdećih čestica, uprava Calucema je ne baš mudro ustvrdila da ""low cost senzori često podivljaju i bez potrebe", nakon čega je u kontra-reagiranju gradonačelnik Zoričić izjavio je da je "koncentracija SO2 u Puli na Stoji povremeno višestruko veća nego bilo koja druga lokacija u Hrvatskoj; niti na jednoj postaji u Hrvatskoj tijekom cijele dosadašnje 2024. nije zabilježen niti jedan rezultat preko 50 µg/Nm³"

Pula
 

EX MORNARIČKA BOLNICA DOBILA JOŠ JEDNOG STANARA U nekadašnji odjel transfuziologije useljava se pet učionica pulske Škole za odgoj i obrazovanje

Rješenje je ovo koje već dulje prisutan problem sanira, moglo bi se reći, 'u pet do podne', jer se broj učenika Škole za odgoj i obrazovanje iz godine u godinu drastično povećava. Prema podacima s nedavno održanih upisa u školsku godinu 2024./2025., nastavu će u osnovnoškolskim razredima pohađati 106 učenika, dok je učenika srednje škole, uzrasta od 16 do 21 godine, ukupno 29

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.