Kultura

OBLJETNICA ROĐENJA VELIKOG DOBROTVORA

Na današnji dan prije 200 godina, rođen je Pietro Ciscutti - čovjek koji je sagradio zgradu današnjeg Istarskog narodnog kazališta

Kao imućan poduzetnik, 1847. godine došao je u Pulu s ciljem unaprjeđenja životnih uvjeta Puležana, i to vlastitim novcem. Zbog toga je podigao brojne kredite kako bi uložio u izgradnju grada. Najprije je izgradio kanale za odvodnju, a potom i nove četvrti, današnju Portaratu, Danteov trg i Kandlerovu ulicu


 
2 min
Matea Čelebija
Današnja zgrada Istarskog narodnog kazališta, sadgrađena je novcem Pietra Ciscuttijeva/FOTO: Manuel Angelini

Kao imućan poduzetnik, 1847. godine došao je u Pulu s ciljem unaprjeđenja životnih uvjeta Puležana, i to vlastitim novcem. Zbog toga je podigao brojne kredite kako bi uložio u izgradnju grada. Najprije je izgradio kanale za odvodnju, a potom i nove četvrti, današnju Portaratu, Danteov trg i Kandlerovu ulicu

Na današnji je dan, davne 1822. godine, u malom mjestu Maniago pored Udina, rođen je Pietro Ciscutti,  poduzetnik i dobrotvor koji je učinio brojna velika djela za grad Pulu.

Kao imućan poduzetnik, 1847. godine došao je u Pulu s ciljem unaprjeđenja životnih uvjeta Puležana, i to vlastitim novcem.

Zbog toga je podigao brojne kredite kako bi uložio u izgradnju grada. Najprije je izgradio kanale za odvodnju, a potom i novu četvrt, današnju Portaratu, Danteov trg i Kandlerovu ulicu.

Ulagao je u kulturno-društveni život Puležana

No, Ciscutti se zalagao i za kulturni život Puležana pa je tako 1854. gradu darovao malo kazalište, Teatro Nuovo, koje se nalazilo na Danteovu trgu. S obzirom na to da je s vremenom kazalište postalo pretijesno za brojne posjetitelje, jer se, između ostalog, u tom periodu Pula znatno razvijala i povećala broj stanovnika, odlučio je podići novo kazalište, Politeamu Ciscutti, koje u ostavštini čuvamo i koristimo danas kao zgradu Istarskog narodnog kazališta. Zgrada je svečano otvorena, nakon dvije godine gradnje, 1881. godine.

Politeama Ciscutti

Ciscuttijevo veliko kazalište sastojalo se od partera, dva reda loža, balkona i stajaće galerije, a moglo je primiti i do 800 gledatelja.

Nije imalo stalnog ansambla, a u njemu su se nerijetko održavale kazališne priredbe i glazbeni programi brojnih gostujućih kazališnih skupina, filmske projekcije, plesne i dobrotvorne zabave i cirkuske priredbe.

Ciscutti je također pomagao Puljsko radničko društvo (Società Operaia Polese) te različite društvene i dobrotvorne djelatnosti.

U znak zahvalnosti ovom dobrotvoru koji je učinio brojna lijepa djela za njezine građane, jedna od glavnih ulica u središtu Pule, a koja vodi do zgrade INK-a, nosi njegovo ime.

Prilikom dvjestote godišnjice njegova rođenja, predstava Kad je stao svijet, redateljice Dore Delbianco večeras će se održati upravo njemu u čast.


FOTO: Istrapedia

Nastavite čitati

Pula
 

Izgradnja gradskih stanova na Gregovici napreduje prema planu

Predviđena je gradnja samostojeće stambene zgrade katnosti P+2 (prizemlje i dva kata) sa šest stambenih jedinica veličine od 29 do 89 četvornih metara, ukupne građevinske bruto površine 537,30 četvorna metra i ukupne neto korisne površine 440,35 četvorna metra.Planirani datum završetka radova je 14. ožujka 2025. godine

 

Areta Ćurković zaslužuje Zlatnu arenu za glavnu žensku ulogu - Vlatka Vorkapić briljirala u prikazivanju seoskog života

Najbolji dio filma "Žene s gumenim rukavicama" nedvojbeno je Areta Ćurković, koja nevjerojatnom mirnoćom i minimalističkim glumačkim potezima doslovno dominira filmom * Najveća prednost filma "Sveta obitelj" redateljice Vlatke Vorkapić svakako je sjajna ikonografija slavonskog sela, čija tradicija ostaje očuvana i tijekom 1960-ih kada se odvija radnja filma. Unatoč određenim dramaturškim slabostima, riječ je o vrlo ozbiljnom filmu angažirane teme i dojmljivog redateljskog pristupa

Pula
 

Uprava cementare ponudila povećanje plaće od 17,5 posto! Radnici imaju pozitivan stav o ponudi

Prošlotjedni štrajk dogodio se jer je Uprava odbila prihvatiti zahtjev za povećanjem plaća od 20 posto za svih 158 radnika * Lučano Peršić, glavni sindikalac i radnik cementare s 44 godine staža: "Upravo provodimo anketu s radnicima i mogu ocijeniti da postoji pozitivan stav prema novom prijedlogu uprave" Radnici sada imaju prosječnu neto plaću od oko 1100 eura, a povećanje bi se odnosilo na stotinjak radnika kojima se plača obračunava prema koeficijentu, dok ostali imaju tzv. 'fiksni ugovor'

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.