Kultura

U MEŠTROVIĆEVOM PAVILJONU DO KRAJA OŽUJKA

Predsjednik Milanović obišao izložbu "Kopač"

Ovu iznimnu kolekciju dijela Slavka Kopača nedavno smo predstavili na našem portalu, kada je o izložbi govorila doktorica znanosti Tamara Floričić, predsjednica Udruge ArtRencontre, osnovane s ciljem očuvanja i valorizacije Kopačeve ostavštine


 
2 min
Danijela Bašić-Palković HINA
Foto Hina

Ovu iznimnu kolekciju dijela Slavka Kopača nedavno smo predstavili na našem portalu, kada je o izložbi govorila doktorica znanosti Tamara Floričić, predsjednica Udruge ArtRencontre, osnovane s ciljem očuvanja i valorizacije Kopačeve ostavštine

Predsjednik Republike Zoran Milanović obišao je sa suprugom Sanjom Musić Milanović izložbu "Kopač" u Meštrovićevu paviljonu u Zagrebu

Uz stručno vodstvo kustosice izložbe Anite Ruso Brečić predsjednik Milanović razgledao je izbor najboljih Kopačevih slikarskih, kiparskih i poetskih ostvarenja iz privatnih kolekcija i muzejskih institucija koje će u Meštrovićevom paviljonu biti izložene do kraja ožujka.

Foto Ured Predsjednika Republike

Ovu iznimnu kolekciju nedavno je predstavio portal Istra24, a izložbi je govorila doktorica znanosti Tamara Floričić predsjednica Udruge ArtRencontre, osnovane s ciljem očuvanja i valorizacije Kopačeve ostavštine.

Predstavljajući izložbu, Floričić je navela da njome dominira veliki svečani kazališni zastor koji je Kopač naslikao za Hrvatsko narodno kazalište Osijek.

-Taj je zastor u upotrebi bio samo za posebne prilike, a predložak je Kopačeva slika Konji nastala u Firenci, izjavila je Tamara Floričić.

Izložba "Kopač" projekt je od nacionalne važnosti kojim se revalorizira lik i djelo Slavka Kopača, umjetnika koji pripada vrhunskim dometima domaće i svjetske poslijeratne umjetničke scene 20. stoljeća.

Upravo je obitelj Floričić zaslužna za ponovni susret jednog od najvećih umjetnika 20. stoljeća, Slavka Kopača, s rodnom Hrvatskom nakon što je većinu života proveo u Parizu gdje je i pokopan.

Izložba u organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU), ArtRencontre i Cloverfielda daje uvid u umjetničko djelovanje i život Slavka Kopača u rodnim Vinkovcima, Zagrebu, Mostaru, Firenci i Parizu, u kojem je Kopač proveo 50 godina svog života.

Osim kustosice izložbe Anite Ruso Brečić predsjedniku Milanoviću pri obilasku izložbe pridružili su se i dekan Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik Hrvatskog društva likovnih umjetnika Tomislav Buntak, ravnateljica Hrvatskog društva likovnih umjetnika Ivana Andabaka i predsjednica udruge ArtRencontre, suorganizatora izložbe "Kopač" Tamara Floričić.

Slavko Kopač (Vinkovci, 1913.-Pariz, 1995.) diplomirao je na Kraljevskoj umjetničkoj akademiji u Zagrebu 1937., a zahvaljujući stipendiji Francuske Vlade boravio je na usavršavanju u Parizu.

Foto Ured Predsjednika Republike

Nakon akademije, od 1943. do 1948. studirao je povijest umjetnosti u Firenci, a potom se trajno nastanjuje u Parizu, gdje je zajedno sa Jeanom Dubuffetom, Andréom Bretonom i Michelom Tapiéom osnovao Compagnie de l’Art Brut, te je 30 godina bio voditelj i kreator istoimene kolekcije.

Blisko je surađivao s Andréom Bretonom, koji mu je organizirao izložbe u svojoj galeriji À L’Étoile scellée. Michel Tapié ga je uvrstio u svoju knjigu Un Art Autre u kojoj se Kopač nalazi kao jedan od začetnika Informela. Izlagao je u Zagrebu, Firenci, Rimu i Parizu.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.