Kultura

U MEŠTROVIĆEVOM PAVILJONU DO KRAJA OŽUJKA

Predsjednik Milanović obišao izložbu "Kopač"

Ovu iznimnu kolekciju dijela Slavka Kopača nedavno smo predstavili na našem portalu, kada je o izložbi govorila doktorica znanosti Tamara Floričić, predsjednica Udruge ArtRencontre, osnovane s ciljem očuvanja i valorizacije Kopačeve ostavštine


 
1 min
Danijela Bašić-Palković HINA
Foto Hina

Ovu iznimnu kolekciju dijela Slavka Kopača nedavno smo predstavili na našem portalu, kada je o izložbi govorila doktorica znanosti Tamara Floričić, predsjednica Udruge ArtRencontre, osnovane s ciljem očuvanja i valorizacije Kopačeve ostavštine

Predsjednik Republike Zoran Milanović obišao je sa suprugom Sanjom Musić Milanović izložbu "Kopač" u Meštrovićevu paviljonu u Zagrebu

Uz stručno vodstvo kustosice izložbe Anite Ruso Brečić predsjednik Milanović razgledao je izbor najboljih Kopačevih slikarskih, kiparskih i poetskih ostvarenja iz privatnih kolekcija i muzejskih institucija koje će u Meštrovićevom paviljonu biti izložene do kraja ožujka.

Foto Ured Predsjednika Republike

Ovu iznimnu kolekciju nedavno je predstavio portal Istra24, a izložbi je govorila doktorica znanosti Tamara Floričić predsjednica Udruge ArtRencontre, osnovane s ciljem očuvanja i valorizacije Kopačeve ostavštine.

Predstavljajući izložbu, Floričić je navela da njome dominira veliki svečani kazališni zastor koji je Kopač naslikao za Hrvatsko narodno kazalište Osijek.

-Taj je zastor u upotrebi bio samo za posebne prilike, a predložak je Kopačeva slika Konji nastala u Firenci, izjavila je Tamara Floričić.

Izložba "Kopač" projekt je od nacionalne važnosti kojim se revalorizira lik i djelo Slavka Kopača, umjetnika koji pripada vrhunskim dometima domaće i svjetske poslijeratne umjetničke scene 20. stoljeća.

Upravo je obitelj Floričić zaslužna za ponovni susret jednog od najvećih umjetnika 20. stoljeća, Slavka Kopača, s rodnom Hrvatskom nakon što je većinu života proveo u Parizu gdje je i pokopan.

Izložba u organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU), ArtRencontre i Cloverfielda daje uvid u umjetničko djelovanje i život Slavka Kopača u rodnim Vinkovcima, Zagrebu, Mostaru, Firenci i Parizu, u kojem je Kopač proveo 50 godina svog života.

Osim kustosice izložbe Anite Ruso Brečić predsjedniku Milanoviću pri obilasku izložbe pridružili su se i dekan Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik Hrvatskog društva likovnih umjetnika Tomislav Buntak, ravnateljica Hrvatskog društva likovnih umjetnika Ivana Andabaka i predsjednica udruge ArtRencontre, suorganizatora izložbe "Kopač" Tamara Floričić.

Slavko Kopač (Vinkovci, 1913.-Pariz, 1995.) diplomirao je na Kraljevskoj umjetničkoj akademiji u Zagrebu 1937., a zahvaljujući stipendiji Francuske Vlade boravio je na usavršavanju u Parizu.

Foto Ured Predsjednika Republike

Nakon akademije, od 1943. do 1948. studirao je povijest umjetnosti u Firenci, a potom se trajno nastanjuje u Parizu, gdje je zajedno sa Jeanom Dubuffetom, Andréom Bretonom i Michelom Tapiéom osnovao Compagnie de l’Art Brut, te je 30 godina bio voditelj i kreator istoimene kolekcije.

Blisko je surađivao s Andréom Bretonom, koji mu je organizirao izložbe u svojoj galeriji À L’Étoile scellée. Michel Tapié ga je uvrstio u svoju knjigu Un Art Autre u kojoj se Kopač nalazi kao jedan od začetnika Informela. Izlagao je u Zagrebu, Firenci, Rimu i Parizu.


Nastavite čitati

Od danas jeftinija i premium goriva

Na benzinskim postajama u Hrvatskoj litra eurosuper 95 goriva od utorka se prodaje po 11,30 kuna, što je 70 lipa manje nego proteklih tjedan dana, dok je cijena osnovnog eurodizela pala 66 lipa, na 12,14 kuna, a pojeftinila su i premium goriva

Požar na Zrću gasi i kanader

Na Zrću, najpoznatijoj party plaži u Hrvatskoj, noćas je izbio veliki požar, gase ga vatrogasci DVD-a Novalja, a u pomoć im je stigao i kanader

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.