Kultura

SINOĆ U PULSKOM KAZALIŠTU

Premijera 'Dugog putovanja u noć' - gluma nije dosegla kvalitetu teksta

Uz naglašavanje dijelova u kojima se članovi obitelji međusobno optužuju, izostalo je suptilno isticanje reakcija ganutosti i ljubavi članova ove 'ovisničke obitelji' na pojedine katarzične monologe oca, majke i oba sina, a koje su protuteža ovog remek djela


 
2 min
Zoran Angeleski
Foto: Jelena Janković

Uz naglašavanje dijelova u kojima se članovi obitelji međusobno optužuju, izostalo je suptilno isticanje reakcija ganutosti i ljubavi članova ove 'ovisničke obitelji' na pojedine katarzične monologe oca, majke i oba sina, a koje su protuteža ovog remek djela

Nedostatnom uvjerljivošću glumačke četvorke, povremenom prenaglašenošću i afektiranošću, posebno Roka Juričića (u ulozi starijeg sina Jamiea), ali i Alme Price (u ulozi majke Mary), uz uočljivu usmjerenost na jezičnu ispravnost iskaza poznatog beogradskog glumca Luke Grbića (ulozi mlađeg brata Edmunda) te prvaka Drame Slovenskog nacionalnog gledališča Marka Mandića (u ulozi oca Jamesa) koji je, usput, pojavom najsnažnije držao scenu, premijera predstave "Dugo putovanje u noć" Eugenea O’Neilla u režiji Ivice Buljana i produkciji Istarskog narodnog kazališta, izvedena sinoć na velikoj sceni pulskog Istarskog narodnog kazališta nije dosegla kvalitetu kultnog teksta američke dramske književnosti.

S ovom se ocjenom sigurno ne bi složio velik dio publike koji je predstavu ispratio dugim aplauzom. Možda su navedeni manjkovi plod tereta premijere, savladivi u večerašnjoj i preksutrašnjoj reprizi. Treba je pogledati.

Radnja priče prati obitelj Tyrone kroz jedan dan, otkrivajući dinamiku između članova obitelji i njihove unutarnje borbe s demonima prošlosti. Dok majka poriče svoju ovisnost o morfiju, ostali članovi obitelji šute o tuberkulozi mlađega sina.

Uz naglašavanje dijelova u kojima se članovi obitelji međusobno optužuju, izostalo je suptilno isticanje reakcija ganutosti i ljubavi članova ove 'ovisničke obitelji' na pojedine katarzične monologe oca, majke i oba sina, a koje su protuteža ovog remek djela.

Posebnu pohvalu zaslužuju scenograf Aleksandar Denić za impresivnu scenu, gotovo u formi instalacije, te svakako autor 'minimalističke', ali sjajne glazbe Mitja Vrhovnik.

Autor adaptacije i dramaturg je Vid Adam Hribar, kostimografkinja Ana Savić Gecan, a oblikovatelj svjetla Elvis Butković.

Eugene O’Neill dramu je zamislio kao iskreno svjedočanstvo o vlastitoj mladosti obasjanoj majčinom ovisnošću i očevim alkoholizmom. Ta emotivna odiseja, koju je autor namjerno čuvao do smrti, sada je oživljena na pulskoj pozornici, istražujući teme poput ovisnosti, samoobmane i neostvarenih snova.

Ova produkcija, kako je već istaknuto, zauzima središnje mjesto u kazališnoj INK-ovoj sezoni posvećenoj mladosti, pružajući duboko emotivno iskustvo koje istražuje obiteljske odnose, izazove mladosti te povezanost između istine i ljubavi, podastirući bolan i dirljiv portret četveročlane obitelji.


Fotografije: Jelena Janković

Nastavite čitati

Pula
 

ZAVRŠEN, ALI PRAZAN: Ni četiri mjeseca nakon svečanog otvorenja Dom 'Ruža Petrović' još nije useljen

Podsjetimo, štićenici doma, njih ukupno 41, u zgradu nekadašnjeg odjela psihijatrije preselili su se u ožujku 2022. godine, kada je započelo renoviranje matične zgrade. Prvotno je plan podrazumijevao boravak u privremenom smještaju tek godinu dana, no pri kraju tog roka postalo je jasno da će on biti probijen. Prvi razlog bio je ritam radova, a drugi - neuspješna potraga za stručnim kadrom

Pula
 

U tijeku pripreme za dogradnju Osnovne škole Šijana

U sklopu pripremnih radnji uklonit će se dio postojećih stabala te će se izvršiti zamjenska sadnja u znatno većem obimu. Sada će ukloniti 23 bora, dva cedra i jedan čempres, a zasadit će se više od 300 stabala, grmolikih vrsta lovora, pitospore i lavande

Pula
 

Crvenokljune čigre nakon godina ljudskog uznemiravanja uspješno obavile gniježđenje na blokovima pokraj Muzila. Uskoro kreću prema Africi

Prstenovanje se obavlja kako bismo mogli pratiti koloniju crvenokljunih čigri s područja Pule, koja svojom brojkom značajno pridonosi cijeloj populaciji ove vrste u Hrvatskoj, te je iznimno važna. I ono najbitnije, ove godine ptice nisu uznemiravane od ljudi, što je veliki napredak, poručila je dr. sc. Jelena Kralj, upraviteljice Zavoda za ornitologiju, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.