Kultura

nakon poništenja natječaja za novog ravnatelja

SLUČAJ INK: Zašto na Gradsko vijeće ne dolazi ništa u vezi pulskog kazališta?

Uz bojkot zaposlenika INK-a, sada je u krnjem tročlanom Kazališnom vijeću, uz predsjednicu Sandru Burić i povjesničara Elvisa Orbanića i, kao najutjecajniji, kazališni redatelj Robert Raponja, ključan izbor gradonačelnika Zoričića, čime potonji snosi najveću odgovornost za stanje u glavnoj kulturnoj instituciji u gradu i županiji


 
6 min
Zoran Angeleski ⒸFOTO: Manuel Angelini

Uz bojkot zaposlenika INK-a, sada je u krnjem tročlanom Kazališnom vijeću, uz predsjednicu Sandru Burić i povjesničara Elvisa Orbanića i, kao najutjecajniji, kazališni redatelj Robert Raponja, ključan izbor gradonačelnika Zoričića, čime potonji snosi najveću odgovornost za stanje u glavnoj kulturnoj instituciji u gradu i županiji

Prošlo je već mjesec i pol dana od poništenja natječaja za izbor novog ravnatelja(icu) Istarskog narodnog kazališta, a čemu je prvo prethodila višemjesečna uobičajena procedura, a onda burna događanja s kulminacijom u bojkotu i ostavci dviju predstavnica zaposlenika i umjetnika INK-a u Kazališnom vijeću.

Znakovito je da u dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća Pule, koja će se održati preksutra, u srijedu 16. ožujka, nema nikakve točke o najavljenim izmjenama Statuta INK-a, a niti o, također najavljenom novom Pravilniku o izboru ravnatelja pulskog kazališta, dok će se, recimo, pred gradskim vijećnicima naći točka o davanju suglasnosti na prijedlog Statuta Pula Film Festivala, kao i odluka o dopuni djelatnosti PFF-a.

Od raspisivanja natječaja 17. studenog 2021. prošlo je pet mjeseci, a budući da novom natječaju prethodi i, posve je očito, ne baš kratka procedura usvajanja novih kriterija u gradskom parlamentu, sve se može otegnuti do isteka mandata aktualne ravnateljice Gordane Jeromela Kaić 18. studenog ove godine. U tom slučaju novi ravnatelj(ica) ne bi imao predviđeno uhodavanje s dosadašnjom ravnateljicom. Sve to uz bitno poremećene odnose na relaciji kazalište - gradske vlasti, te sumnje u namještanje natječaja nakon njegova ne baš regularnog poništenja.

Gradska pročelnica za kulturu Lena Radunić

Pitali smo gradsku pročelnicu za kulturu Lenu Radunić koji su razlozi što na  sjednici Gradskog vijeća preksutra neće biti ičeg vezanog uz pulsko kazalište.

- Je li razlog u tome što svi zaposlenici i umjetnici kazališta i dalje bojkotiraju cijelu proceduru i ne žele izabrati nova dva predstavnika u Kazališno vijeće, čime ovo peteročlano tijelo (unatoč većinskih tri člana koje predstavljaju Grad), nema ključnih predstavnika koji bi legitimirali važne odluke vezane uz rad INK-a, pitali smo pročelnicu, no, znakovito, na to nam pročelnica nije odgovorila.

Usput, u aktualnoj jednomjesečnoj pat poziciji, neslužbeno saznajemo da su se zaposlenici INK-a navodno obratili mejlom svim članovima Gradskog vijeća, i da im se nitko od vijećnika nije javio. Navodno su gradske vlasti pozvale zaposlenike INK-a da izaberu dva nova predstavnika u Kazališno vijeće (koje usput provodi natječaj!), no zasad ništa od toga. Teško je zamisliv izbor novog ravnatelja INK-a uz bojkot ukupno 20-ak zaposlenika i umjetnika tog istog kazališta. 

Vrhunac drame u i oko kazališta dogodio se 1. veljače , kada su javno istupili zaposlenici INK-a, ukazavši na nezakonite postupke predstavnika Grada Pule te povukli svoje dvije predstavnice iz Kazališnog vijeća, Claru Chiaru Cerin i Andreu Gotovina.

Uz isticanje cenzuriranog zapisnika, oni su tada optužili predsjednicu Kazališnog vijeća Sandru Burić da je odluku o poništenju natječaja za ravnatelja dala na glasovanje bez rasprave. Uz Sandru Burić sada je u krnjem tročlanom Vijeću, povjesničar Elvis Orbanić te, kao najutjecajniji, kazališni redatelj Robert Raponja, ključan izbor gradonačelnika Pule Filipa Zoričića, čime potonji snosi najveću odgovornost za stanje u ovoj glavnoj kulturnoj instituciji u gradu i županiji.

Pročelnica Radunić: 'Krug kandidata je bio vrlo sužen jer su se na natječaj mogli javiti samo oni s umjetničkom akademijom ili VSS društvenog smjera'

Gradska pročelnica za kulturu Lena Radunić u pismenom odgovoru kaže da će "Kazališno vijeće INK-a raspravljati o izmjenama Statuta na sjednici koja će se održati u srijedu, 16. ožujka. Nakon utvrđivanja izmjena, prijedlog izmjena Statuta bit će dostavljen Gradskom vijeću radi davanja prethodne suglasnosti".

- Grad Pula izdao je 14. siječnja 2022. priopćenje u kojem je navedeno da se dosadašnji Statut INK-a pokazao manjkavim te da će Grad Pula, u skladu sa svojim zakonskim ovlastima, poduzeti pravne radnje radi njegove izmjene i dopune, a kako bi se postavili jasniji uvjeti i kriteriji prilikom izbora ravnatelja/ice.

Nedostaci na koje se Grad Pula u svojem dopisu referirao, odnose se na činjenicu da je sukladno važećem Statutu krug kandidata, koji se mogu prijaviti na javni natječaj, vrlo sužen zbog činjenice da se mogu prijaviti samo zainteresirani pojedinci sa završenom umjetničkom akademijom ili visokom stručnom spremom društvenog smjera. Intencija je osnivača u tom dijelu izmijeniti Statut kako bi se širem krugu zainteresiranih pojedinaca omogućila prijava na javni natječaj, kaže pročelnica za kulturu Lena Radunić.

Teško je na ovom mjestu ne podsjetiti da je i nedavni natječaj za njeno pročelničko mjesto patio od sličnog nedostatka. Pa je na njemu, unatoč velikom protivljenju kulturne javnosti i dijela opozicije, gradonačelnik Zoričić ustrajao sve do službenog imenovanja Lene Radunić.

Ona sada o manjkavostima Statuta INK-a kaže: "Dodatna nepravilnost odnosi se na nemogućnost da zaposlenici Kazališta sudjeluju u samom postupku natječaja. Naime, osnivač smatra da je vrlo važno da kandidati prezentiraju predložene programe i da se zaposlenicima omogući izražavanje mišljenja o programima koje prezentiraju kandidati, a sve budući da se radi o čelnoj osobi javne ustanove koja će sa zaposlenicima biti u svakodnevnom kontaktu, veli ona.

- U važećem Statutu nije navedeno da zainteresirani pojedinci za mjesto čelne osobe INK moraju prilikom prijave na natječaj dostaviti potvrdu da se protiv njih ne vodi kazneni postupak. Unutar Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula djeluje Dramski i plesni studio, koji se bavi sustavnim kazališnim i plesnim obrazovanjem djece i mladih, pa je stoga to još jedan značajni nedostatak važećeg Statuta koji će se u izmjeni nadopuniti, kaže gradska pročelnica za kulturu.

O sadržaju Pravilnika o izboru ravnatelja/ice Istarskog narodnog kazališta-Gradskog kazališta Pula odlučivat će, veli, u skladu sa zakonskim i statutarnim odredbama nadležno tijelo, kazališno vijeće, na jednoj od sljedećih sjednica.

- Želimo da Istarsko narodno kazalište - Gradsko kazalište Pula bude mjesto okupljanja na kulturnim događanjima za sve naše građane. Vjerujemo da će članovi Kazališnog vijeća u srijedu podržati predložene izmjene Statuta, da će na njega Gradsko vijeće dati prethodnu suglasnost te da se u konačnici kreće u proceduru izbora ravnatelja/ice s jasnim i u potpunosti objektivnim i transparentnim kriterijima. S kandidatima koji zadovolje formalne uvjete
natječaja, bit će održan intervju na kojem će prezentirati svoj program pred članovima Kazališnog vijeća i po prvi put pred svim zaposlenicima Ustanove,. zaključuje pročelnica Lena Radunić.

Drama do daljnjeg na - pauzi

Aktualnoj ravnateljici Gordani Jeromela Kaić mandat istječe 18. studenog ove godine, dokad ona treba uhodavati novog ravnatelja. Kojeg još uvijek nema na vidiku.

Za ravnatelja INK-a na poništenom natječaju sudjelovali su kazališni redatelj Jasminko Balenović, kulturologinja Daria Morosin, koreografkinja, plesačica i plesna pedagoginja Aleksandra Mišić, operni pjevač i glumac iz Rovinja Ronald Braus te Luka Mihovilović, pulski glumac i aktualni umjetnički ravnatelj INK-a.

Osporavanja, povlačenja kandidature, priznanje gradskih vlasti da je bilo "određenih nedostataka", pravne dvojbe može li gradonačelnik to jest Kazališno vijeće (u kojem Grad ima većinu) ili Gradsko vijeće poništiti natječaj za novog ravnatelja Istarskog narodnog kazališta, pratili su ovaj neuspješan natječaj.

Na koncu su ga poništila tri većinska člana Kazališnog vijeća iz redova Grada, iako je pravnik iz Odjela za kulturu Denis Maras kazao da Kazališno vijeće nema ovlasti poništiti natječaj već da to može učiniti  Gradsko vijeće.

Službeni zapisnik s te burne sjednice Kazališnog vijeća 19. siječnja još uvijek - integralno, s raspravom tko je što točno rekao - nije objavljen.


Nastavite čitati

Pula
 

Pulski Možemo!: "Potpore poljoprivredi bez rezultata"

"Iako je usvojen Program potpora poljoprivrednom sektoru i ruralnom razvoju, sve ukazuje na neuspjeh. U cilju unapređenja programa potrebno je a zainteresiranim akterima definirati jasne ciljeve, povećati financijska sredstva te redovito pratiti i evaluirati postignute rezultate. Potrebno je i usmjeriti više resursa i pažnje na razvoj ekološke poljoprivrede uvođenjem dodatnih poticaja kako bi se zadovoljile potrebe tržišta kao i potaknula održiva poljoprivreda u Gradu Puli", poručuju iz Možemo!

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.