republika - dugi
Kultura

Izložba Ide Koncani Uhač

Spuštaj sidro... žuri polako!

Izložena su dva sidra pronađena u istarskom podmorju te srebrnjak iz vremena rimskog cara Tita, s prikazom dupina omotanog oko sidra. Uz ovaj se prikaz veže izreka "Festina lente", "Žuri polako". Odnosi se na promišljeno donošenje odluka


 
1 min
Zoran Angeleski

Izložena su dva sidra pronađena u istarskom podmorju te srebrnjak iz vremena rimskog cara Tita, s prikazom dupina omotanog oko sidra. Uz ovaj se prikaz veže izreka "Festina lente", "Žuri polako". Odnosi se na promišljeno donošenje odluka

Izložba voditeljice Zbirke podvodne arheologije Ide Koncani Uhač "Spuštaj sidro!" otvorena je u "Prozoru u prošlost" Arheološkog muzeja Istre.

Nastanak sidra, predmeta čija se masovna upotreba podrazumijeva već desetljećima, nije bio nimalo jednostavan.

U početku se kao sidro koristila košara napunjena kamenjem, ili pak samo kamen, kao što možemo pročitati u najranijem tekstu koji spominje takav predmet, Homerovoj "Odiseji", negdje između 8. i 6. stoljeća prije naše ere.

Iz kamenih sidara postupno su se razvila kameno-drvena, a oko 500. godine prije naše ere zamijenila su ih olovno-drvena.

Arheološki muzej Istre posjeduje nekoliko sidara. Ustanovi su ih uglavnom donirali ronioci.

Na izložbi "Prozor u prošlost", u izlogu Carrarine 4 u Puli, izložena su tri eksponata. Dva sidra pronađena u istarskom podmorju te srebrnjak iz vremena rimskog cara Tita, s prikazom dupina omotanog oko sidra. Uz ovaj se prikaz veže izreka "Festina lente", "Žuri polako". Odnosi se na promišljeno donošenje odluka.

Osim što je nužan uporabni predmet, sidro, nevelik rekvizit koji sprečava da brodovi ne odlutaju na pučinu, od samog je svog nastanka imalo i duboko simboličko značenje.

Ovaj se postav može pogledati do lipnja.


Nastavite čitati

Pula
 

TREĆI GRADSKI CENTAR: Izradit će se Idejno arhitektonsko-urbanističkog rješenja zone Vallelunga

Zbog veličine i zahtjevnosti zone, kako u financijskom tako i operativnom smislu, razvoj je predviđen u više faza. Prvu fazu čini obnova i stavljanje u funkciju dviju građevina unutar zone – Poduzetničko inovacijski centar * Idejnim arhitektonsko urbanističkim rješenjem namjerava se urbanistički postaviti temelje cjelokupnog područja koje obuhvaća oko 250 tisuća četvornim metara i veliki broj postojećih građevina te iznimno vrijedan zeleni fond

Pula
 

U Puli radionica za umirovljenike: izrada kratkog autobiografskog filma

Cilj ovog programa jest napraviti vlastiti autobiografski film od 3 minute * Ciklus se sastoji od tri međusobno povezane radionice koje će se održati u Čitaonici kluba umirovljenika (Giardini 14) 8., 15. i 22. travnja, Sudjelovanje se ne plaća, no zbog ograničenog broja polaznika, prijave su obvezne

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.