Kultura

NAJAVLJEN PROGRAM ZA DAN GRADA

TOP DOGAĐAJ OTVARANJE OBNOVLJENOG INK-a Zoričić: "Pula je slobodarski grad, Pula je grad kulture"

Od 30. travnja do 6. svibnja bogat program u Šijanskoj šumi (2500 porcija graha), na Hidrobazi, Portarati, u obnovljenom kazalištu, gdje će se u subotu 4. svibnja izvesti opera Antonia Smareglie "Nozze istriane" u produkciji INK-a i riječkog HNK-a...


 
4 min
Zoran Angeleski

Od 30. travnja do 6. svibnja bogat program u Šijanskoj šumi (2500 porcija graha), na Hidrobazi, Portarati, u obnovljenom kazalištu, gdje će se u subotu 4. svibnja izvesti opera Antonia Smareglie "Nozze istriane" u produkciji INK-a i riječkog HNK-a...

Otvorenje obnovljenog pulskog kazališta glavni je događaj predstojećeg obilježavanja Dana grada Pule, a svečanost će biti posvećena velikanima Antoniju Smaregliji, čija će se opera "Nozze istriane" u produkciji INK-a i riječkog HNK-a izvesti u subotu 4. svibnja od 19 sati u INK-u, te graditelju kazališta Pietru Ciscuttiju.

Program obilježavanja Dana Pule novinarima su danas u ECPD-u predstavili gradonačelnik Pule Filip Zoričić, ravnateljica Javne ustanove Pula Film Festival Tanja Miličić te ravnateljica Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula Gordana Jeromela Kaić.

- Prošle godine smo otvorili obnovljeno Malo rimsko kazalište, a sada kazalište. Pula je je doista grad kulture. Pula je slobodarski grad, i kroz datume 5. i 9 svibnja, šaljemo jasnu poruku slobode, ne samo pojedinca. Ovaj je grad pokazao pravo lice kad je trebalo, a na nama je sada da to njegujemo i o tome govorimo. Ponosni smo što živimo u ovom gradu. Pula stvarno ima priliku, nevjerojatnu priliku biti još bolji grad. Na nama je svima da ga gradimo. Na svečanoj sjednici 5. svibnja odazvat će se velik broj predstavnika diplomatskog zbora, kao nikad dosad, kao i i predstavnika naših prijateljskih gradova, kazao je gradonačelnik Zoričić.

Ravnateljica Istarskog narodnog kazališta – Gradskog kazališta Pula Gordana Jeromela Kaić, zahvalila se gradonačelniku i pročelnici na odabiru kazališta za iznimno zahtjevnu rekonstrukciju INK-a (vrijednu milijun eura). Dodala je da su dosadašnje stolice iz gledališta uspješno donirane, ponajviše varaždinskom Kerekesh teatru, ali i diljem Istre.

Podsjetila je da se u ovoj godini obilježava 170. obljetnica rođenja i 95. godišnjica smrti istarskog skladatelja Antonija Smareglije (jedinom našem skladatelju čija se opera izvodila u poznatom njujorškom Metropolitanu) te 145 godina od polaganja kamena temeljca Politeame Ciscutti.

Ravnateljica Pula Film Festivala Tanja Miličić dodala je kako s ponosom i ove godine obilježavamo datume koji čine temelj pulskog identiteta: 5. svibanj Dan oslobođenja, koji ujedno bilježimo kao Dan Grada i 9. svibanj koji je ujedno i Dan Europe.

- Prigodno će se obilježiti i Međunarodni praznik rada, a zahvaljujem Gradu na povjerenju prilikom koordinacije programa te svim udrugama i kulturno-umjetničkim društvima koji su svojim sudjelovanjem doprinijeli ovom bogatom programu, kazala je.

Program obilježavanja

Tradicionalno, program 1. svibnja u Šijani odvijat će se od 10 do 17 sati, a otvaraju ga članice SAKUD-a. Pripremljen je i raznolik program za djecu u kojem sudjeluje Klaun Marek sa svojim cirkusarijama, Zemlja zabave stiže s napuhancima, a Žuti kišobran pripremio je potragu za blagom.

Za samu završnicu, od 14:30 sati građane će zabavljati In vino veritas. Od zgrade Šumarije do centralne poljane moći će se besplatnim vlakićem, a u 13 sati podijelit će se 2500 porcija graha.

Na prostoru poljane predstaviti će se neke od pulskih udruga i klubova pa će se tako građani moći okušati u golfu i ragbiju, a Klub rekreativaca pripremio je organizirano pješačenje.

Ujedno, udruga za očuvanje i promicanje zdravlja, Procvat zdravlju, nudi građanima besplatna mjerenja poput krvnog tlaka, indeksa tjelesne mase, ukupnog kolesterola i šećera u krvi pod stručnim vodstvom.

Treće izdanje manifestacije Pula Sailing Week održat će se od 30. travnja do 5. svibnja u organizaciji Jedriličarskog kluba Uljanik. Program ove godine ponovno povezuje regate Pesaro – Pula, a iz pulskog akvatorija u subotu starta i 60. Pulska regata.

Obilježavanje Međunarodnog praznika rada na Portarati obilježit će se svečanim polaganjem vijenca u 10 sati, a upriličit će ga Puhački orkestar Grada Pule, KUD-SAC Lino Mariani te KUD Matko Brajša Rašan.

Od 1. do 4. svibnja na Giardinima u organizaciji udruge Projekt, održat će se 15. izdanje sajma cvijeća Florija na kojem će se predstaviti proizvođači cvijeća iz cijele Hrvatske.

Također, 1. svibnja započinje Rock 'n' Grill na Hidrobazi čiji je suorganizator „Rock Caffe”, a nastupaju Alen Vitasović, Fun Box Band, Monarh i Studio glazbene kreativnosti Čarobna Frula, dan kasnije Opća opasnost i Big Wave, u petak Gustafi i Šajeta, dok program zatvaraju u subotu Giuliano & Diktatori te Night Express.

Na Portarati, 2. svibnja, obilježen će biti i Dječji Dan grada, kada će dječji vrtići crtati čestitke gradu.

U petak, 3. svibnja obilježit će se Dan vatrogastva, prezentacijom vatrogasnih vozila i opreme na parkiralištu Karolina od 9 do 18 sati, a građane očekuje i izložba iz opusa Antuna Motike u Gradskoj galeriji Pula, a dan poslije dokumentaristička izložba Antonija Smareglije pod nazivom „Istarska svadba”.

Glazbeni vikend u subotu na Tržnici otvaraju Anelidi u 10 sati, dok će za dobru atmosferu u nedjelju u 19 sati na Portarati biti zadužen Branzinos band, a od 21 sat zabava se nastavlja s rock grupom Atomsko sklonište. Također, u Kinu Valli održat će se projekcija filma iz dokumentarnog serijala „U ime oca” koji je posvećen Martinu Bizjaku.

Svečano obilježavanje Dana Grada zatvara se tradicionalnim obilježavanjem stvaralaštva cijenjenog istarskog skladatelja u spomen sobi Antonija Smareglije, 6. svibnja u 18 sati, s Puhačkim orkestrom grada Pule i KUD-om Lino Mariani


Nastavite čitati

Pula
 

(FOTO) BRAVO ZA NJIHOVE PRVE KOREOGRAFIJE Snažan aplauz za osmero mladih autora i njihove solo izvedbe

Mentorica Andrea Gotovina: "Svatko je bio dosljedan sebi, svatko je došao do svog individualnog izričaja, svaki solo bio je različit. Nisu stilski težili nečem već poznatom, nekim svojim prošlim iskustvima, već su iz unutarnjeg poriva  došli do kvalitete i individualnosti" * Nastupili su Noah Cvijanović, Rina Renier, Petra Balde, Zora Cvijanović & Martina Božić, Mark Marić, Michelle Salome Kursar i Noa Pavlinović

Pula
 

Prvomajska proslava u Šijanskoj šumi uz besplatni grah i razne aktivnosti u prirodi

Od šumarije do centralne poljane moći će se besplatnim vlakićem * Klub rekreativaca u prirodi „Istra" pripremio je organizirano pješačenje, posjetitelji će se moći okušati u sportovima poput golfa i rugbyja, a djeca će tražiti blago i zabavljati klaun * Ranije, na Portarati polaganje vijenca uz note trube Maje Šadek i nastupe zborova "Matko Brajša Rašan" i "Lino Mariani"

Pula
 

JESU LI ISTRIJANI OTVORENI ILI NISU? Neki su u ovoj 'obećanoj zemlji" završili u beskućništvu

"Trideset posto naših korisnika, u potrazi za poslom, migriralo je u Istru kao obećanu zemlju. Kao da ovdje nema siromaštva, tuge i bijede. I onda ljudi dođu i ne snađu se. Mi smo Istrijani ok, otvoreni, dobri, ali ponekad znamo biti malo trdi", kazala je Varja Bastijanić, na što je jedna gospođa iz publike izrazila svoj stav: "Nismo otvoreni" * Helena Babić: 'Za desetak godina čitave obitelji naći će se na ulici'

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.