Kultura

VOĐENI OBILAZAK U SUBOTU

TZ Vodnjan i Arheološki muzej Istre organiziraju razgled lokaliteta Dragonera

Za područje Dragonere, rimski je senator i perfekt, Cassiodoro, napisao 537. - 538. godine da vile, zbog svoje raskoši i ljepote, izgledaju kao dva bisera. Više o Dragoneri saznajte na besplatnoj vođenoj turi koja će se održati u subotu, 08.10. s početkom u 10 sati. Sastanak zainteresiranih je kod rampe za ulaz prema Dragoneri. Za posjetitelje je organizirano parkiranje


 
2 min
Istra24

Za područje Dragonere, rimski je senator i perfekt, Cassiodoro, napisao 537. - 538. godine da vile, zbog svoje raskoši i ljepote, izgledaju kao dva bisera. Više o Dragoneri saznajte na besplatnoj vođenoj turi koja će se održati u subotu, 08.10. s početkom u 10 sati. Sastanak zainteresiranih je kod rampe za ulaz prema Dragoneri. Za posjetitelje je organizirano parkiranje

Turistička zajednica grada Vodnjana u suradnji s Arheološkim muzejom Istre organizira vođeni razgled i obilazak lokaliteta Dragonera.

Zahvaljujući arheološkim istraživanjima (2003. - 2004.) pronađena su dva davno izgubljena bisera koja arheolozi danas zovu Dragonera sjever i Dragonera jug. Dragonera sjever je slabije očuvano zdanje, nastalo početkom 1.stoljeća pr.Kr., a trajalo je do 7. stoljeća kada je nestalo u plamenu. Ovu vilu (villa maritima) s očuvanim dijelom postrojenja za preradu maslina i kasnije dograđenom  zatvorenom peći, uništilo je more, a na ostacima su tijekom 19. i 20. stoljeća sagrađene vapnenice koje su još više devastirale drevne ostatke.
O Dragoneri jug zna se mnogo više. Njenom vlasniku, iako mu je samo ime nepoznato, poznata mu je titula edila, duumvira kolonije Pula. Ranocarska ˝villa maritima˝u vlasništvu ovog rimskog viteza obuhvaćala je čitav zaljev s rezidencijalnom zgradom, pristaništem i proizvodnim dijelom, a njezina izgradnja datira iz razdoblja od 70. do 90. god. pr.Kr. Vila je bila ukrašena mozaicima izuzetne ljepote, od kojih izdvajamo onaj s jedinstvenim prikazom nosoroga.


​​​​​​​Nakon što je požar (4. st) poharao ranocarsku vilu, potpuno je obnovljena. Iz 5. i 6. st. sačuvana je jedina zabilježena rimska kovačnica s talioničkom peći na istočnoj obali Jadrana. Nakon velikog požara tijekom 7. st. žitelji su vjerojatno našli utočište na Velom Brijunu, u utvrđenom naselju Kastrum.
Za područje Dragonere, rimski je senator i perfekt, Cassiodoro, napisao 537. - 538. godine da vile, zbog svoje raskoši i ljepote, izgledaju kao dva bisera.

 

Više o Dragoneri saznajte na besplatnoj vođenoj turi koja će se održati u subotu, 08.10. s početkom u 10 sati. Sastanak zainteresiranih je kod rampe za ulaz prema Dragoneri. Za posjetitelje je organizirano parkiranje.

Prilika je ovo za posjetitelje da nauče o ovome lokalitetu i da izbliza razgledaju lokalitet te da pogledaju uz pomoć proširene stvarnosti odabrane predmete koji su pronađeni na lokalitetu. Posjetitelji će tako moći razgledati ulomak sunčanog sata (1. – 2. st.), uljanicu s ručkom i lavom na disku (450. – 500. god.) i zdjelicu na niskoj prstenastoj nozi iz kraja 1. ili početka 2. stoljeća. Turistička zajednica putem proširene stvarnosti već je omogućila gledanje nekadašnjeg kaštela koji se nalazio na današnjem glavnome trgu, znamenitoh Vodnjanaca poput Antonia Smareglie i likova iz priča i legendi iz prvog vodnjanskog stripa. Posjetitelji i zainteresirani sad će moći pogledati neke od predmeta pronađenih na Dragoneri koje inače ne bi mogli vidjeti.

Povodom ovog organiziranog obilaska Dragonere, Turistička zajednica grada Vodnjana financirati će postepeno čišćenje i uređenje lokaliteta uz obavezan nadzor Arheloškog muzeja Istre. Želja je da se u narednim godinama lokalitet vrati u stanje iz 2004. godine kada su završena arheološka istraživanja. Čišćenje i održavanje Dragonere vršiti će se sustavno kroz narednih nekoliko godina.

Obilazak će voditi dr.sc. Alka Starac iz Arheološkog muzeja Istra.


Nastavite čitati

Istra
 

Dvjestotinjak istarskih učitelja i nastavnika na usavršavanju talijanskog jezika

"Naš je cilj da kroz organizaciju stručnih usavršavanja podignemo kvalitetu talijanskog jezika na svim razinama te da pružimo mogućnost učiteljima i nastavnicima da unaprijede svoje znanje učeći od izvornih govornika talijanskog jezika", izjavila je pročelnica Upravnog odjela za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine Tea Batel

Istra
 

PROGLEDAO NAKON ŠTO JE OSLIJEPIO Strastveni planinar Feručo Lazarić: Život je lijep i kad si slijep

Feručov nevidljivi svijet, svijet je pun slika i pjesme. Pitate li ga ima li neku poruku za druge ljude, spremno odgovara da itekako ima poruku i voli je izgovarati: „ Bez obzira na to jeste li mladi, stari, bolesni ili zdravi, sami ili u vezi, uvijek planinarite. Planinarenjem se dobiva puno osobina koje čovjeka čine u životu sretnijim; život mu bude ljepši, bolji i sadržajniji, a čovjek je zdraviji.“ Tako kaže Feručo Lazarić, čovjek koji se popeo na Olimp da dokaže kako može i “jače”

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.