Kultura

OTVORENJE U ČETVRTAK

U Gradskoj galeriji u Labinu izložba "Rozariji sv. Sjepana" Dubravke Lošić

Izložba indikativnog naziva transformirat će popratni izložbeni prostor kapele sv. Stjepana u integralnu instalacijsku formu evocirajući alegorijski temu „ružičnjaka“. „Ako 'Rozarij sv. Stjepana' nije do sada samom veličinom najambiciozniji projekt Dubravke Lošić, onda je svakako najambiciozniji u namjeri da ostvari ideju totalnog umjetničkog djela i u potpunosti se prilagodi i poistovjeti s prostorom“ navodi kustos izložbe Branko Franceschi


 
4 min
Istra24
Foto: Gradska galerija Labin

Izložba indikativnog naziva transformirat će popratni izložbeni prostor kapele sv. Stjepana u integralnu instalacijsku formu evocirajući alegorijski temu „ružičnjaka“. „Ako 'Rozarij sv. Stjepana' nije do sada samom veličinom najambiciozniji projekt Dubravke Lošić, onda je svakako najambiciozniji u namjeri da ostvari ideju totalnog umjetničkog djela i u potpunosti se prilagodi i poistovjeti s prostorom“ navodi kustos izložbe Branko Franceschi

U vijestima o kulturi ovih se dana pisalo i o velikoj retrospektivnoj izložbi Dubravke Lošić koja se uskoro otvara u Galeriji umjetnina u Splitu. Rozariji su jedan od prepoznatljivih ciklusa njenog opusa koji nadograđeno perpetuira još od osamdesetih godina prošloga stoljeća. Upravo se s novo-produciranim radovima pripadnim navedenom ciklusu ova nacionalno afirmirana umjetnica predstavlja u Labinu 13. lipnja izložbom Rozarij sv. Stjepana u organizaciji Gradske galerije Labin.

Izložba indikativnog naziva transformirat će popratni izložbeni prostor kapele sv. Stjepana u integralnu instalacijsku formu evocirajući alegorijski temu „ružičnjaka“. „Ako 'Rozarij sv. Stjepana' nije do sada samom veličinom najambiciozniji projekt Dubravke Lošić, onda je svakako najambiciozniji u namjeri da ostvari ideju totalnog umjetničkog djela i u potpunosti se prilagodi i poistovjeti s prostorom“ navodi kustos izložbe Branko Franceschi.

Foto: Gradska galerija Labin

Kako dalje objašnjava, „držeći se prostorne dispozicije, 'Rozarij' gusto prekriva zidove, razrjeđuje se prema oltaru i prozorima, prelazi na strop i osipa se po podu. Jedini je do sada oprostoren Lošićkin rozarij u kojeg se ulazi i uranja i fizički i mentalno“. „U opusu Dubravke Lošić 'Rozariji' su publici najpoznatiji i ujedno najdugovječniji ciklus. Stvara ih od 1987. godine do danas, kao kombinaciju ritualnog samopročišćavanja, meditacije i pokore. Formu svog rozarija zasnovala je na interpretaciji i multipliciranju motiva ruže kao u sebe uvijene forme, najčešće smotka tkanine“, dodaje Franceschi u uvodniku izložbe.

Tako se može povući paralela s prvim izloženim rozarijem u sakralnom prostoru  dubrovačke crkve Rozario 1988. i nesvakidašnje „imerzivne“ instalacije u kapeli sv. Stjepana koju će stvarati in situ od 09. lipnja u Labinu.

Otvorenje je zakazano 13. lipnja u 20 sati, a izložba ostaje otvorena do 09. rujna 2024. u radnom vremenu Gradske galerije Labin dostupnom na mrežnim stranicama Pučkog otvorenog učilišta Labin i društvenim mrežama Galerije.

Izložba je ostvarena sredstvima Grada Labina, Ministarstva kulture i medija RH i Istarske županije Odjela za kulturu i zavičajnost.

 

Dubravka Lošić (Dubrovnik, 1964.)

Školu primijenjenih umjetnosti završila je u Zagrebu. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1988. godine u klasi Ferdinanda Kulmera. Paralelno je studirala povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Živi i radi u Dubrovniku kao slobodna umjetnica.

Izlaže od 1983. godine na samostalnim izložbama u Hrvatskoj: Umjetničkom paviljonu Zagreb, Muzejskom prostoru Split, Umjetničkoj galeriji Dubrovnik, Galeriji narodnog sveuličišta Poreč, HDLU - Galeriji proširenih medija u Zagrebu, Modernoj galeriji Zagreb, u palači Sponza na Dubrovačkim ljetnim igrama, trima serijama izložbi „Susreti” u depou u vlastitom studiju, Galeriji sv. Krševana u Šibeniku, i grupnim izložbama: Galeriji Collegium artisticum u Sarajevu, Umjetničkoj galeriji Dubrovnik, Galeriji umjetnina Split, Multimedijalnom centru u Rovinju, Podrumima Dioklecijanove palače u Splitu, Gradskom muzeju Vukovara, Narodnom muzeju u Zadru, Gradskom muzeju Vinkovci, Muzeju grada Rijeke, Modernoj galeriji Rijeka, Gliptoteci HAZU, Galeriji Galženica u Velikoj Gorici. U inozemstvu izlaže na samostalnim i grupnim izložbama: Jeune Peinture 92, 93 Grand Palais (Pariz), Ausstellung von Künstlern aus Dubrovnik in Graz, Citypark (Graz), Paulina Rieloff Gallery – Centre for Global Cultural Expression (New York), In Movimento – 7 in movimento, Palazzo dell’Esplanade (Merano), XIX Biennale d’Alexandrie, Centre National des Arts Plastiques (Alexandria), Art Contemporain Croate, Salle des Fêtes (Mairie du VIe, Palace Saint- Sulpice (Pariz), Das meer - Zeitgenössische Kunst aus Kroatien, Deutsche Welle (Köln), Dubravka Losic – Peintre de Dubrovnik – Croatie, Château Sainte -Barbe, Ville de Fontenay-aux-Roses (Pariz), Mediterranean Challenge - Eight Croatian Artists, Cliff Gallery, Netanya (Izrael), XX Biennale d’Alexandrie, Musée des Beaux-Arts, Alexandria, 3. Pekinško Biennale međunarodne umjetnosti - BIAB, National Art Museum of China (Peking), Selection 2012, Galleria Yvonne Arte Contemporanea (Vicenza). Uz slikarstvo, instalacije i objekte, bavi se scenografijom i kostimografijom. Njezini radovi nalaze se u brojnim javnim (Moderna galerija, Zagreb, Umjetnička galerija Dubrovnik) i privatnim (Italija, Njemačka, Španjolska, Švicarska, Indija, Čile, Francuska, Austrija, Lihtenštajn, SAD) zbirkama. Dobitnica je brojnih nagrada među kojima Nagrada 30. Zagrebačkog salona, nagrada Nouvel Art Francais, Pariz, i nagrada Tirena za najbolju scenografiju.

Urednica je monografije Dubravka Lošić, autorice teksta Margarite Sveštarov Šimat.


Nastavite čitati

Istra
 

Kuda će Valter Flego, kuda pulska Zračna luka, što će novog o SRC-u Valkane reći gradonačelnik Zoričić?

Sutra pišemo gdje Valter Flego namjerava raditi nakon okončanja karijere europskog parlamentarca, o tome zašto pulska Zračna luka ne uspijeva izaći iz ponora te o detaljima proširenja osnovne škole Šijana, gdje će dodatna zgrada osigurati radni prostor za 168 učenika * U 11 sati  pulski gradonačelnik Filip Zoričić održat će konferenciju za novinare, na kojoj će pričati o zahtjevima za povratom sportsko-rekreacijskog centra Valkane, zahtjevima djelatnika gradskih vrtića za većim plaćama, predstojećem prvom Pula Prideu za pet dana... Pratit ćemo presicu uživo

Istra
 

U nedjelju počinje RokPoluotok - plivanje oko istarskog poluotoka

Generalna proba za novu avanturu održana je u Plomin Luci gdje je šezdesetak vrijednih Plominjana, Istrijana i RokOtočana očistilo more, obalu i priobalje, sakupivši pun kontejner otpada. U par sati akcije iz prirode je maknuto više od deset automobilskih guma, par odbačenih paleta, hrpa lom stiropora, ribarskog pribora, najlona, kao i odjeće, obuće i limenki, boca, papira i vrećica svih vrsta 

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.