Kultura

PREMA TEKSTU DORE DELBIANCO

U Istarskom narodnom kazalištu večeras premijera predstave "Kad je stao svijet"

Predstava "Kad je stao svijet" nastala prema tekstu Puljanke Dore Delbianco večeras u 20 sati premijerno igra u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula. Riječ je o koprodukciji INK-a i Hrvatskog narodnog kazališta Ivana plemenitog Zajca iz Rijeke


 
1 min
Martina Pereša
Dora Delbianco, Foto: PIXSELL/Davorin Višnjić

Predstava "Kad je stao svijet" nastala prema tekstu Puljanke Dore Delbianco večeras u 20 sati premijerno igra u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula. Riječ je o koprodukciji INK-a i Hrvatskog narodnog kazališta Ivana plemenitog Zajca iz Rijeke

 - Jako sam uzbuđena uoči večerašnje premijere. Strašno se veselim svemu. U Pulu sam povela i svoju kćer, došla je sa mnom iz Zagreba, a večeras u kazalište dolazi i mnogo naših prijatelja i nadam se kako ćemo uživati zajedno s pulskom publikom, kazala nam je danas dramaturginja Dora Delbianco.

Naime, predstava "Kad je stao svijet" nastala prema njezinom tekstu večeras u 20 sati premijerno igra u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula. Riječ je o koprodukciji INK-a i Hrvatskog narodnog kazališta Ivana plemenitog Zajca iz Rijeke.

Fotografija s probe, autor: Karlo Čargonja

- Tekst je nastao nakon smrti mog tate. Umro je naglo i brzo, od teške bolesti, nismo se stigli ni oprostiti. Toliko razgovora nismo vodili, a sve te neizgovorene riječi ostale su negdje u meni. Trebalo je procesuirati svu tu tugu i ljutnju - to mi je bio direktan motiv za pisanje priče o nenadoknadivosti gubitka... Vaš svijet nakon gubitka nekog tako bliskog nikada neće biti isti. Može se, naravno, izgraditi novi svijet na temeljima staroga, ali za to treba vremena. Ne nastaju svjetovi preko noći... I tako me zanimalo istražiti na koje se sve načine poremeti ravnoteža svijeta, odlaskom „samo“ jednog čovjeka, rekla nam je Dora u nedavnom intervjuu kojim smo najavili ovu pulsku premijeru. 

Foto: Karlo Čargonja
Redatelj predstave je Vito Taufer, dramaturginja Dina Vukelić, scenograf Dalibor Laginja, oblikovatelj svjetla je Dario Družeta, a kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović.

Glazbu potpisuje Mate Matišić, a za video projekcije zadužen je Ivan Marušić Klif.

Igraju: Mario Jovev, Dean Krivačić, Irena Tereza Prpić, Romina Tonković, Deni Sanković, Olivera Baljak, Nika Ivančić, Aleksandar Cvjetković i Sven Šestak.

- Imali smo tri generalne probe i sve je prošlo odlično. Glumačka ekipa je također uzbuđena, iza njih je jedan zanimljiv kreativan rad, a na svim su probama pokazali maksimalnu uključenost. Želim nam svima lijep dan, kazala nam je na koncu Dora Delbianco.

Predstava "Kad je stao svijet"u Puli igra i sutra i prekosutra. Riječku premijeru imat će 26. veljače, a onda se ponovno vraća u Pulu. Gledatelji moraju imati Covid potvrdu, no potrebe za razmacima među publikom više ipak nema.


Nastavite čitati

Pula
 

Maksimalnih 1,2 milijuna kuna za energetski učinkovitiju Gradsku palaču

Riječ je o projektu zamjene klimatizacije Gradske palače čiji sustav nije u upotrebi zbog zastarjele tehnologije, a za ovaj poziv Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost udio sufinanciranja nije uvjetovao indeksom razvijenosti, poput onog za sufinanciranje energetske obnove zgrada sa svojstvom kulturnog dobra, te je i iznos koji je Pula dobila znatno viši

Pula
 

NISU POZVALI INVESTITORA NA TRIBINU ZA LUNGOMARE: Aleksej Orel: "Pozvali smo sve gradske vijećnike i gradonačelnika Zoričića, nitko nam nije odgovorio"

Ne, naša je pozicija da na drugoj strani ne stoji investitor nego predstavnici Grada Pule. Naime, donošenje urbanističkih planova je u nadležnosti Gradskog vijeća, a ne investitora. S druge strane, nismo sigurno hoće li postojeći investitor, a koji je sam rekao da je projekt kupio 2016. godine, to i ostati u perspektivi, kazao je Orel i dodao: "Pozvali smo na tribinu sve gradske vijećnike i gradonačelnika Pule Filipa Zoričića, no nitko nam nije poslao službeni odgovor. Nadamo se da će bar kao privatna lica sudjelovati na današnjoj tribini"

Pula
 

BIRA SE UMJETNIČKI RAVNATELJ PULA FILM FESTIVALA Pavo Marinković: "Prijavit ću se na natječaj, posao nije završen" - Zlatko Vidačković: "Kandidirat ću se"

Prije godinu i pol dana za mjesto umjetničkog ravnatelja PFF-a, osim tada izabranog Pava Marinkovića i Zlatka Vidačkovića, kandidirali su se i povjesničarka umjetnosti i kustosica Paola Orlić, producentica Zdenka Gold, filmski i glazbeni kritičar Željko Luketić, redatelj David Lušičić, redatelj i pisac Sergej Stanojkovski, glumac Igor Galo i skladatelj filmske glazbe Ozren K. Glaser * Ovaj put umjetnički ravnatelj bira se na četiri godine

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.