republika - dugi
Kultura

PREMA TEKSTU DORE DELBIANCO

U Istarskom narodnom kazalištu večeras premijera predstave "Kad je stao svijet"

Predstava "Kad je stao svijet" nastala prema tekstu Puljanke Dore Delbianco večeras u 20 sati premijerno igra u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula. Riječ je o koprodukciji INK-a i Hrvatskog narodnog kazališta Ivana plemenitog Zajca iz Rijeke


 
2 min
Martina Pereša
Dora Delbianco, Foto: PIXSELL/Davorin Višnjić

Predstava "Kad je stao svijet" nastala prema tekstu Puljanke Dore Delbianco večeras u 20 sati premijerno igra u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula. Riječ je o koprodukciji INK-a i Hrvatskog narodnog kazališta Ivana plemenitog Zajca iz Rijeke

 - Jako sam uzbuđena uoči večerašnje premijere. Strašno se veselim svemu. U Pulu sam povela i svoju kćer, došla je sa mnom iz Zagreba, a večeras u kazalište dolazi i mnogo naših prijatelja i nadam se kako ćemo uživati zajedno s pulskom publikom, kazala nam je danas dramaturginja Dora Delbianco.

Naime, predstava "Kad je stao svijet" nastala prema njezinom tekstu večeras u 20 sati premijerno igra u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula. Riječ je o koprodukciji INK-a i Hrvatskog narodnog kazališta Ivana plemenitog Zajca iz Rijeke.

Fotografija s probe, autor: Karlo Čargonja

- Tekst je nastao nakon smrti mog tate. Umro je naglo i brzo, od teške bolesti, nismo se stigli ni oprostiti. Toliko razgovora nismo vodili, a sve te neizgovorene riječi ostale su negdje u meni. Trebalo je procesuirati svu tu tugu i ljutnju - to mi je bio direktan motiv za pisanje priče o nenadoknadivosti gubitka... Vaš svijet nakon gubitka nekog tako bliskog nikada neće biti isti. Može se, naravno, izgraditi novi svijet na temeljima staroga, ali za to treba vremena. Ne nastaju svjetovi preko noći... I tako me zanimalo istražiti na koje se sve načine poremeti ravnoteža svijeta, odlaskom „samo“ jednog čovjeka, rekla nam je Dora u nedavnom intervjuu kojim smo najavili ovu pulsku premijeru. 

Foto: Karlo Čargonja
Redatelj predstave je Vito Taufer, dramaturginja Dina Vukelić, scenograf Dalibor Laginja, oblikovatelj svjetla je Dario Družeta, a kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović.

Glazbu potpisuje Mate Matišić, a za video projekcije zadužen je Ivan Marušić Klif.

Igraju: Mario Jovev, Dean Krivačić, Irena Tereza Prpić, Romina Tonković, Deni Sanković, Olivera Baljak, Nika Ivančić, Aleksandar Cvjetković i Sven Šestak.

- Imali smo tri generalne probe i sve je prošlo odlično. Glumačka ekipa je također uzbuđena, iza njih je jedan zanimljiv kreativan rad, a na svim su probama pokazali maksimalnu uključenost. Želim nam svima lijep dan, kazala nam je na koncu Dora Delbianco.

Predstava "Kad je stao svijet"u Puli igra i sutra i prekosutra. Riječku premijeru imat će 26. veljače, a onda se ponovno vraća u Pulu. Gledatelji moraju imati Covid potvrdu, no potrebe za razmacima među publikom više ipak nema.


Nastavite čitati

Pula
 

PADEL USKORO NA VERUDELI Odlučeno je - četiri teniska terena prenamjenjuju se u igrališta za najbrže rastući sport na svijetu. Traži se investitor i zakupac!

Iako je prije samo pola godine cijeli projekt opisivan više kao ideja nego kao konkretan poslovni plan, da će se kad tad realizirati bilo je jasno čim je Grad Pula svojim potpisom odobrio davanje terena u podnajam. ' Padel dvorac u oblacima' sada je, čini se, zaista postao konkretan projekt, s jasnim planom, rokovima i početnom cijenom zakupa. Izgradnju terena preuzet će na sebe najmoprimac - onaj koji preda najbolju ponudu

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.