Kultura

skulptura slovenskog kipara Zmaga Posege

Zoričić: "Veselim se što u Mornaričkom parku predstavljamo obnovljenu skulpturu "Slobodna forma"

Skulptura je postavljena u Mornaričkom parku davne 1983. godine u okviru projekta Pulskih likovnih uspona * Zmago Posega diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani 1982. godine i iste je godine dobio studentsku Prešernovu nagradu


 
2 min
Istra24

Skulptura je postavljena u Mornaričkom parku davne 1983. godine u okviru projekta Pulskih likovnih uspona * Zmago Posega diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani 1982. godine i iste je godine dobio studentsku Prešernovu nagradu

U organizaciji Slovenskog kulturnog društva Istra iz Pule i potporu Veleposlanstva Republike Slovenije u Zagrebu, Grada Pule i Istarske županije, danas je u Mornaričkom parku održana svečanost predstavljanja obnovljene skulpture "Slobodna forma" slovenskog kipara Zmaga Posege.

U ime Grada Pule, prigodnom svečanom predstavljanju obnovljene, očišćene i zaštićene skulpture prisustvovao je gradonačelnik Filip Zoričić, koji je prisutne pozdravio, a svečanosti se odazvao i slovenski veleposlanik u Hrvatskoj Gašper Dovžan i pročelnik Kabineta župana Istarske županije Ivan Glušac.

"Veselim se što danas svečano predstavljamo obnovljenu skulpturu "Slobodna forma" slovenskog kipara Zmaga Posege, koja se nalaziti u prekrasnom pulskom Mornaričkom parku. Grad Pula je odmah podržao inicijativu Slovenskog kulturnog društva Istra iz Pule da preuzme skrbništvo nad skulpturom, te revitalizira ovo umjetničko djelo. Naime, prije 40 godina u okviru projekta Pulskih likovnih uspona skulptura je postavljena, a danas će obnovljena, očišćena i zaštićena ponovno krasiti Mornarički park. Pulski parkovi su desetljećima njegovani i oblikovani da bi pružili savršeni odmor i probudili sva čula svojih posjetitelja, stoga je Grad Pula nedavno organizirao novu gradsku manifestaciju „Dođi u park 2023.", koja je privukla mnogobrojne građane", istaknuo je gradonačelnik Zoričić.

Predsjednica Slovenskog kulturnog društva Istre Danica Avbelj zahvalila je Gradu Puli, Istarskoj županiji i Veleposlanstvu Republike Slovenije u Zagrebu, na potpori u realizaciji inicijative revalorizacije skulpture "Slobodna forma" eminentnog slovenskog kipara Zmaga Posege.

Skulptura je postavljena u Mornaričkom parku davne 1983. godine u okviru projekta Pulskih likovnih uspona, a želja društva je bila da se ona profesionalno očisti i zaštiti kako bi još dugo krasila Mornarički park.

Zmago Posega diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani 1982. godine i iste je godine dobio studentsku Prešernovu nagradu. Godine 1995. postao je docent kiparstva na ljubljanskoj Akademiji likovnih umjetnosti, a od 2002. godine pročelnik Odsjeka za restauraciju. Izlagao je na samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu.

Stvaralaštvo Zmaga Posege bilo je posvećeno rubnom kulturno-geografskom prostoru koji je, zbog blizine granice, određen intenzivnom fluidnošću kontakata među ljudima mediteranske kulture. Posebno se ističe njegovo majstorsko baratanje biranim materijalima, bilo da je riječ o metalu, glini, bronci ili krškom kamenu.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.