Politika i društvo

DOBIO KAZNU OD 4.000 EURA

AFERU 'BONAMENAT' OTKRILA JE ISTRA24 Rovinjski gradonačelnik, IDS-ov Marko Paliaga bio je u sukobu interesa kada je vršio pritisak da se njegovog prijatelja vrati na posao u Centru za povijesna istraživanja

Šef IDS-a Dalibor Paus branio je Paliagu kada je Istra24 lani u lipnju otkrila da je vršio pritisak na ravnatelja rovinjskog Centra za povijesna istraživanja, i to službenim dopisom, tražeći da na posao vrati njegovog prijatelja, ex dogradonačelnika Rovinja Silvana Zillija, pozivajući se pritom na - stranačku iskaznicu


 
2 min
Chiara Bilić ⒸFOTO: Manuel Angelini

Šef IDS-a Dalibor Paus branio je Paliagu kada je Istra24 lani u lipnju otkrila da je vršio pritisak na ravnatelja rovinjskog Centra za povijesna istraživanja, i to službenim dopisom, tražeći da na posao vrati njegovog prijatelja, ex dogradonačelnika Rovinja Silvana Zillija, pozivajući se pritom na - stranačku iskaznicu

Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa kaznilo je rovinjskog gradonačelnika, IDS-ovog Marka Paliagu s četiri tisuće eura kazne zato što je, otkrila je Istra24 još u lipnju prošle godine, vršio pritisak na ravnatelja Centra za povijesna istraživanja Rovinj, svog stranačkog kolegu Raula Marsetiča, da na posao vrati još jednog IDS-ovca, gradonačelnikovog prijatelja Silvana Zilija.

Član Povjerenstva Igor Lukač kazao je za HRT da će se četiri tisuće eura naplatiti u ratama tijekom 12 mjeseci.

Silvano Zilli, bivši rovinjski dogradonačelnik u tri mandata i ex potpredsjednik IDS-a, otkaz na radnom mjestu stručnog suradnika dobio je 2020. godine. Pulski Općinski sud ustvrdio je da je otkaz bio nezakonit i nedopušten. Kada smo se lani, nakon sudske presude, obratili Marsetiču, inače IDS-ovo vijećniku u Općini Fažana, u namjeri da nam pojasni razloge otkaza, kazao je, podsjetimo, da Zilli radi na svojoj političkoj promidžbi, da mu se radno mjesto u Centru čuvalo gotovo 15 godina te da je njegov ugovor o radu - nepostojeći.

No, puno je više odjeknula Marsetičeva izjava da je Paliaga u ime Grada Rovinja, pozivajući se na stranačku pripadnost, vršio pritisak na Centar.

Marko Paliaga i njegov ondašnji zamjenik Marino Budicin potpisali su, naime, dopis u kojem je, među ostalim, na talijanskom jeziku, pisalo: „Uostalom, lokalna samouprava zbog svoje civilne misije i u skladu s temeljnim postulatima IDS-a, koji su i temelj njezina djelovanja, mora biti posebno pažljiva prema socijalnoj politici i politici zapošljavanja 'naših' kadrova“.

Učinili su to u ime Grada Rovinja. Korišten je memorandum i pečat Grada.

U dopisu su se, također, nabrajali brojni Zillijevi doprinosi talijanskoj zajedinci, kao i njegove funkcije, među kojima i dogradonačelnička, ali i, opet, njegova stranačka pripadnost - njegovo članstvo u IDS-u.

Paliaga je tada za Istru24, između ostalog, kazao: „Apsolutna je laž da je s moje strane ili od strane Grada vršen ikakav pritisak na Centar za povijesna istraživanja uslijed otkaza djelatniku Silvanu Zilliju“.

Rovinjskog gradonačelnika je promptno podržao i predsjednik IDS-a Dalibor Paus. On je pak rekao da ne smatra ispravnim konstrukciju da je namjera dopisa bila vršiti pritisak pozivanjem na stranačku pripadnost. Ustanovio je da je ta teza promašena.

Upit o tome je li teza zaista promašena Istra24 poslala je na adresu Povjerenstva. Iz odluke tog tijela odgovor je i više nego jasan: teza je na mjestu, Paliagin potez, međutim, nije.


Nastavite čitati

Istra
 

TO JE PRIJATELJSTVO Uvijek na dva ista mjesta na stadionu. Pino i Bruno: "Obožavamo nogomet, navijamo za Istru"

Vitalni u osmom desetljeću života, zajedno se druže još od osnovne škole Neven Kirac, danas OŠ Šijana. "Svi su me zvali Jerković", veli Pino Gergorić, s jasnom aluzijom na legendarnog Hajdukovca. Igrao je za Istru halfa u generaciji Pržiklasa, Poldrugovca, Sergia Scorie, Cukona, Grgete * U mlađim danima sam putovao na utakmice u Rijeku, Zagreb, Beograd. Išli bi avionom do Beograda, pogledali utakmicu i vratili se doma. I nije bilo skupo, veli nam Bruno Lupetina

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.