Politika i društvo

NK Istra seli u Bale

Bale izglasale kampus NK Istre. Pastrovicchio: U mjesec dana učinili smo ono što Grad Pula nije u tri godine

Upravo je završila sjednica Općinskog vijeća Bala na kojoj su, sa sedam glasova za i jednim izuzetim, općinski vijećnici odobrili potpisivanje predugovora o gradnji kampusa za NK Istru. NK Istra ponudila 100,000 kuna na ime dobre suradnje a općina se dodatno osigurala sa 60,000 eura odštete u slučaju odustajanja NK Istre


 
4 min
Ivan Dobran Zoran Angeleski
Sjednica Općinskog vijeća Bala. Foto: Zoran Angeleski

Upravo je završila sjednica Općinskog vijeća Bala na kojoj su, sa sedam glasova za i jednim izuzetim, općinski vijećnici odobrili potpisivanje predugovora o gradnji kampusa za NK Istru. NK Istra ponudila 100,000 kuna na ime dobre suradnje a općina se dodatno osigurala sa 60,000 eura odštete u slučaju odustajanja NK Istre

Na današnjoj sjednici Općinskog vijeća Bala vijećnici su dali  suglasnost za potpisivanje predugovora o poslovnoj suradnji s NK Istra 1961.

U pitanju je ugovor kojim istarski prvoligaš iskazuje interes za projekt uređenja i izgradnje nogometnog sportskog kompleksa u Balama.

Načelnik općine Edi Pastrovicchio dobio je od vijećnika ovlaštenje za potpis. Odlukom je zadovoljan i direktor NK Istre Mikel Lauzurica Evolet.

Na ime buduće uspješne suradnje NK Istra ponudila 100,000 kuna

Potpisivanjem predugovora Općina Bale preuzima obvezu raspisivanja javnog natječaja za dodjelu zemljišta u cilju davanja u koncesiju s pravom građenja na rok od 50 godina.

Bude li NK Istra na natječaju izabrana kao najpovoljniji ponuđač, uplata od 100.000 kuna smatrat će se dijelom koncesijske naknade. Ostvari li se ovaj scenarij NK Istra 1961 će u budućnosti treninge prve ekipe odrađivati u Balama.

Podsjetimo kako je NK Istra najavila preseljenje u općinu Bale zbog nepredvidivog trajanja realizacije terena za treninge na pulskom Marsovom polju.

IDS-ova Jelena Brščić izuzela je svoj glas jer kaže, njena obitelj u neposrednoj blizini ima hotel. Na to joj je načelnik Pastrovicchio, u šali, rekao da bi trebala dignuti obje ruke.

Za objavu natječaja najviše 30 dana, a za sklapanje ugovora dodatnih 30.

Novi se kampus planira izgraditi na nizu čestica koje su u vlasništvu općine Bale, privatnih osoba te Republike Hrvatske. Ovim ugovorom općina Bale preuzima obavezu da sve spomenute čestice prenese u svoje vlasništvo, te da izmjenama prostornih planova cijelo područje prenamjeni u sportsko rekreacijsku zonu.

Nadalje, po donošenju odluke o izmjeni prostornih planova općina Bale dužna je u roku od 30 dana raspisati javni natječaj kojim se cijelo područje daje u koncesiju na 50 godina uz pravo građenja. Po zaključenju natječaja općina je obavezna u daljnjih 30 dana sklopiti ugovor s najpovoljnijim ponuđačem, koji će očekivano biti NK Istra.

Javni natječaj raspisati će se u dvije faze. U prvoj se dodjeljuju čestice u vlasništvu općine i privatnih osoba, dok se u drugoj fazi dodjeljuju čestice u vlasništvu RH. Brzina provođenja druge faze ovisit će pritom o brzini rješavanja imovinsko pravnih odnosa od strane RH.

Zanimljiva zaštitna klauzula općine Bale:

Ukoliko NK Istra odustane od dogovorene suradnje općina Bale osigurala se klauzulom koja kaže da u takvom slučaju općini ostaje predujam od 100,000 kuna te dodatna isplata od strane NK Istra u visini od 60,000 eura.

Čestice u svom vlasništvu općina Bale se obavezuje dati na korištenje NK Istri odmah po zaključenju predugovora i to sve do potpisivanja ugovora o koncesiji s pravom građenja između općine Bale i NK Istre.

Ukoliko NK Istra odustane od javljanja na natječaj općini Bale ostaje predujam od 100,000 kuna a NK Istra dužna je uplatiti dodatnih 60,000 eura.

Načelnik Bala Edi Pastrovicchio rekao je da u ovom projektu općini nije primarna zarada već su posrijedi brojni  indirektni benefiti. Prije svega taj da će od kampusa i njegovih gostiju zarađivati ugostitelji, iznajmljivači i brojni turistički poduzetnici, a cijela će općina kampusom biti dodatno brendirana i promovirana. U perspektivi na njemu bi se mogli ugostiti i drugi klubovi pa i reprezentativne selekcije.

Na pitanje IDS-ove vijećnice Jelene Brščić, zašto je jedna od privatnih čestica uz postojeći općinski sportski teren postigla toliko visoku cijenu (nije spomenula iznos), načelnik je odgovorio da je riječ o masliniku koji se nalazi odmah do zone rekreacije, a da je za sve parcele općina angažirala vještaka.

Na pitanje kada očekuju da će seniori i niži uzrasti početi trenirati, izvršni direktor NK Istre, Mikel Lauzurica Evolet, kazao je da će to biti vrlo brzo, pogotovo na postojeća dva terena koja zahtijevaju manje čišćenje i zasađivanje trave.

Preseljenje kluba je ubrzano i zbog toga što u kolovozu ističe ugovor s hotelskom kućom Arena Hospitality Group o najmu terena u Medulinu. Gradnja trećeg terena također će biti lako ostvariva jer će se te privatne čestice otkupiti ovim predugovorom.

Vjerojatno će se najviše odužiti četvrti teren jer je u vlasništvu države i vremenska realizacija ovisiti će o samoj državi. Dio s državnim zemljištem zadnja je faza izgradnje kampusa.

Nakon što je predugovor izglasan u drugoj i posljednjoj točki dnevnog reda sa sedam glasova za i jednim suzdržanim usvojena je odluka o kupnji privatnih čestica u predviđenoj zoni kampusa.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.