Politika i društvo

OBILJEŽEN DAN ISTARSKE ŽUPANIJE

Boris Miletić: 'Ovo što se događa diljem Istre je neviđena uzurpacija naše djedovine, napad na sve ono što je istarski narod mukotrpnim radom i trudom godinama stvara'

Donošenju povijesnih Pazinskih odluka o izdvajanju Istre iz Kraljevine Italije i njenom sjedinjenju s domovinom Hrvatskom prethodile su najturbulentnije godine istarske povijesti, rekla je predsjednica Županijske skupštine Istarske županije Sandra Ćakić na svečanoj sjednici u pazinskom Spomen domu


 
2 min
HINA

Donošenju povijesnih Pazinskih odluka o izdvajanju Istre iz Kraljevine Italije i njenom sjedinjenju s domovinom Hrvatskom prethodile su najturbulentnije godine istarske povijesti, rekla je predsjednica Županijske skupštine Istarske županije Sandra Ćakić na svečanoj sjednici u pazinskom Spomen domu

Svečanom sjednicom Županijske skupštine u Pazinu je obilježen Dan Istarske županije, u sjećanja na Sabor istarskih narodnih predstavnika i Pokrajinskog narodnooslobodilačkog odbora za Istru koji su 25. i 26. rujna 1943. u Pazinu potvrdili odluke o sjedinjenju Istre s maticom Hrvatskom.

Donošenju povijesnih Pazinskih odluka o izdvajanju Istre iz Kraljevine Italije i njenom sjedinjenju s domovinom Hrvatskom prethodile su najturbulentnije godine istarske povijesti, rekla je predsjednica Županijske skupštine Istarske županije Sandra Ćakić na svečanoj sjednici u  pazinskom Spomen domu. 

Istaknula je kako je 1943. Istarski sabor tim odlukama "omogućio Istri novi početak, sasvim novu i svjetliju budućnost te odredio putokaz razvoja i slobode".

"U ovim vremenima pandemije, a nadamo se i post pandemije, agresije na Ukrajinu s izravnim posljedicama za naše društvo, stvorila se velika neizvjesnost koja testira naše granice, ljudske i naše vrijednosti", rekla je Ćakić. "Naučili smo lekciju iz prošlosti i zato budimo stijena koja će obraniti i štititi slobodu, ljudski život i jednakost", dodala je. 

Istaknuvši da je 25. rujan značajan dan u istarskoj povijesti, istarski župan Boris Miletić kazao je da je pred svima puno neizvjesnosti, bilo da se govori o energetskoj krizi i drastičnom porastu cijena energenata ili o inflaciji koja posebno pogađa građane.

Foto:Hina

"Upravo u takvim vremenima, na nama čelnicima svih razina vlasti je još veća odgovornost u upravljanju jer su financijski kapaciteti ograničeni, a potrebe nadilaze realne mogućnosti proračuna. Veća su i očekivanja građana koji očekuju oslonac, čvrste i brze odluke te konkretna rješenja, i zato nam je potrebna stabilnost i suradnja, bez obzira na politički predznak", rekao je Miletić.

Boris Miletić

Dodao je kako gospodarska ili bilo koja druga kriza ne smije nikad prerasti u krizu morala jer "dogodili li se to, vraćamo se korak unatrag, nazadujemo kao čovječanstvo".

Problem bespravne gradnje u Istri

Župan Miletić je i danas posebno naglasio problem bespravne gradnje u Istri. "Ovo što se događa diljem Istre je neviđena uzurpacija naše djedovine, napad na sve ono što je istarski narod mukotrpnim radom i trudom godinama stvarao", rekao je.

"U Istri imamo čitava naselja ilegalno sagrađenih objekata, a kao horor priča zvuči podatak da je na nekim područjima više ilegalnih nego legalno sagrađenih građevina", kazao je Miletić .

Dodao je da Županija može samo podnositi prijave Građevinskom inspektoratu, a 'inspektora na terenu ni za lijek'.

Ponovno je pozvao Vladu da spusti ovlasti građevinske inspekcije na regionalnu, odnosnu lokalnu razinu te da počne kazneno goniti bespravne graditelje.

Prije sjednice istarske Županijske skupštine izaslanstva državnog vrha, Ureda predsjednika Republike Hrvatske, Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade RH, te Istarske županije, grada Pazina i Saveza udruga antifašista Istarske županije položila su vijence u Parku narodnog ustanka kod Spomenika žrtvama fašizma.


Nastavite čitati

Istra
 

PRIHVAĆENA STRATEGIJA RAZVOJA URBANOG PODRUČJA Pula i okolica se okreću održivom gospodarstvu i socijalno uključivom prostoru i dostupnoj infrastrukturi

Strateški ciljevi su prostor visokog životnog standarda, dostupnih sadržaja, širokih mogućnosti zaposlenja i kvalitetnog radnog okruženja, zelenog, čistog i održivog razvoja. Primjera radi, pod kategorijom prostora visokog životnog standarda navodi se da je to prostor raznovrsne i dostupne kulturne ponude, s visokom razinom socijalne uključenosti, a s dostupnom društvenom infrastrukturom

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.