Politika i društvo

u hrvatsku ušlo 5.609 izbjeglica iz Ukrajine

Božinović: Enter Croatia u funkciji i na ukrajnskom jeziku i pismu

Osnovni cilj posljednje nadogradnje aplikacije Enter Croatia je omogućiti raseljenim osobama iz Ukrajine koje imaju putnu ispravu i namjeru dolaska i boravka u Hrvatskoj, da unaprijed dostave svoje osobne podatke, podatke o adresi boravka i kontakt broj telefona što će im omogućiti brži ulazak u Hrvatsku


 
2 min
Istra24
Izbjeglice u Poljskoj/HINA/ Mario STRMOTIĆ/ ms

Osnovni cilj posljednje nadogradnje aplikacije Enter Croatia je omogućiti raseljenim osobama iz Ukrajine koje imaju putnu ispravu i namjeru dolaska i boravka u Hrvatskoj, da unaprijed dostave svoje osobne podatke, podatke o adresi boravka i kontakt broj telefona što će im omogućiti brži ulazak u Hrvatsku

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) ažuriralo je aplikaciju Enter Croatia, sada dostupnu i na ukrajinskom jeziku i pismu, kako bi ojačalo organizaciju prihvata izbjeglica iz Ukrajine i dodatno im olakšalo i ubrzalo ulazak u Hrvatsku.

Prema podacima od nedjelje ujutro u Hrvatskoj je 5.609 izbjeglica iz Ukrajine među njima 88 posto žena i djece.

Radi se o još jednoj mjeri kojom MUP u suradnji s ostalim državnim tijelima izražava solidarnost s ukrajinskim narodom i nastoji pomoći zbrinjavanju svih raseljenih osoba iz Ukrajine, pojasnio je za Hinu ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Aplikacija se, dodaje, pokazala izuzetno korisnom za vrijeme turističke sezone i dolaska velikog broja stranih državljana s obzirom da je prikupljanje podataka tek prilikom kontrole na granici oduzimalo dosta vremena.

Osnovni cilj posljednje nadogradnje aplikacije Enter Croatia je omogućiti raseljenim osobama iz Ukrajine koje imaju putnu ispravu i namjeru dolaska i boravka u Hrvatskoj, da unaprijed dostave svoje osobne podatke, podatke o adresi boravka i kontakt broj telefona što će im omogućiti brži ulazak u Hrvatsku.

Unaprijed dostavljeni podaci automatski će se povezati s podacima iz putne isprave nakon njezina skeniranja na graničnom prijelazu te ih više neće biti potrebno ručno upisivati.

To će značajno ubrzati graničnu kontrolu i omogućite raseljenim osobama brži dolazak u mjesto svoga odredišta. Osobe koje sa sobom nemaju putnu ispravu će navedene podatke dati na graničnim prijelazu, kaže Božinović.

Ističe i da je MUP u stalnom kontaktu s hrvatskom veleposlanicom u Ukrajini Anicom Djamić te poduzima sve mjere kojima je cilj pomoć ukrajinskom narodu i briga o njihovim potrebama koje mogu imati po dolasku u Hrvatsku u ovim za njih izuzetno teškim vremenima.

Aplikaciju Enter Croatia, odnosno sustav najave dolaska kako bi se smanjilo čekanje na granici, MUP je razvio zbog mjera suzbijanje koronavirusa prije gotovo dvije godine. U uporabi je od 28. svibnja 2020. i do sada je zabilježio preko 12,5 milijuna najava dolazaka, otkrivaju u MUP-u.


Nastavite čitati

MILANOVIĆ: "Vlade HDZ-a i DP-a ni Putin ne bi osmislio, to se zove maskirovka"

„Ne prijeti Hrvatskoj nikakav ustašluk. Ako će je netko od te izmišljene prijetnje branit - to sam ja. I to su drugi centristi i ljevičari, ali te prijetnje u Hrvatskoj nema. Postoji prijetnja lopovluka i korupcije kada jedan Pupovac i njemu slični najnormalnije dignu ruku za Turudića i u tome ne vide ništa sporno. Prije toga najnormalnije opstruira izbor Zlate Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda. Dakle, čovjek radi isključivo ono što mu kaže Plenković. Takvu ljubav nitko nije vidio. To je važno, to je za nas važnije od Palestine i Izreala“, zaključio  je predsjednik Milanović

Terećenje poginulog vozača kombija od strane Banožića i neizravno vještaka nadilazi pravo okrivljenika da se brani i neistinama

Slučaj Banožić drastično prelazi okvire prometne nesreće, a sve ono što se događalo nakon tragičnog događaja (policijski očevid, osiguranje dokaza, pravosudni postupak..) ukazuje na mogućnost pogodovanja bivšem ministru obrane, prvenstveno u ispitivanju alkohoiliziranosti te dvostrukih pravosudnih kriterija (usporedba s uhićenom Albankom nakon tragične nesreće kod Dubrovnika), piše prometni stručnjak Željko Marušić

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.