Politika i društvo

"KLUPA NIJE KREVET"

ČETVRTI POKUŠAJ Prosvjedovali na Markovu trgu tražeći od Vlade rješavanje problema beskućnika

Prosvjednici su od Vlade zatražili i žurno osnivanje domova, centara, stambenih zajednica i prenoćišta te da se beskućnike uključi u dodjelu socijalnih stanova. Traže i da se s ulica izmjeste bolesni beskućnici, oni koji ne mogu odlučivati o sebi te da im se omoguće sistematski pregledi


 
2 min
HINA
Foto: Novi list

Prosvjednici su od Vlade zatražili i žurno osnivanje domova, centara, stambenih zajednica i prenoćišta te da se beskućnike uključi u dodjelu socijalnih stanova. Traže i da se s ulica izmjeste bolesni beskućnici, oni koji ne mogu odlučivati o sebi te da im se omoguće sistematski pregledi

S četvrtog prosvjeda za rješavanje problema beskućnika koji je u utorak pod nazivom "Klupa nije krevet, ulica nije dom" održan na Trgu sv. Marka upućeni su zahtjevi Vladi, pučkoj pravobraniteljici za ljudska prava i Gradu Zagrebu, a najvažniji je izdavanje osobne iskaznice. 

Prosvjed koji je održan u organizaciji facebook inicijative "Od srce do srca za beskućnike i potrebite" i humanitarne udruge "Fajter" okupio je desetak sudionika koji su od Vlade zatražili razrješenje utvrđivanja prijave prebivališta i izdavanja osobne iskaznice. 

"Hrvatska je jedina država u EU koja inzistira na mjestu prebivališta da bi se dobila osobna iskaznica", istaknuo je Mile Mrvalj, predsjednik udruge "Fajter". Objasnio je kako osobna iskaznica nije samo dokument za identifikaciju već i "život, egzistencija, dokaz da postojiš u sustavu".

Prosvjednici su od Vlade zatražili i da žurno pokrene postupke usklađivanja Zakona o socijalnoj skrbi u kojem treba redefinirati pojam beskućnika i njihova prava, a vezano uz obvezu izmjene i dopune članka 11. Zakona o prekršajima koji definira skitnju.

Traže i usklađivanje Zakona o prebivalištu i Zakona o osobnoj iskaznici s obzirom na to da Ustav svim građanima osigurava jednaka prava na kretanje, dom, rad... jer se u praksi događa da osoba s osobnom iskaznicom iz nekog drugog mjesta ne može ostvariti prava iz socijalne skrbi u drugom mjestu u kojem želi živjeti i trajno se nastaniti te se tretira skitnicom.   

Od Vlade zahtijevaju i zbrinjavanje branitelja beskućnika kao i ostale ljude u potrebi.   

Traže i da se konačno utvrdi pravi broj beskućnika, da im se vrati dostojanstvo i ukloni stigma socijalne isključenosti. 

Prosvjednici su od Vlade zatražili i žurno osnivanje domova, centara, stambenih zajednica i prenoćišta te da se beskućnike uključi u dodjelu socijalnih stanova.

Traže i da se s ulica izmjeste bolesni beskućnici, oni koji ne mogu odlučivati o sebi te da im se omoguće sistematski pregledi. 

Od zagrebačke Gradske uprave traže pak da do listopada otvori trajno prenoćišta s dnevnim i poludnevnim boravkom, po mogućnosti na zapadnom dijelu grada, kao i rješenje za smještaj bolesnih beskućnika, posebno branitelja.

Zatražena je i reorganizacija prihvatilišta u Velikoj Kosnici tako da dio ostane prihvatilište s ograničenim trajanjem i pripremom korisnika za povratak u svijet rada, dio da se pretvori u dom za stare, nemoćne i socijalno ugrožene građane te dio u hospicij. 


Nastavite čitati

Sabor sutra raspravlja o demografskoj revitalizaciji Hrvatske

U predloženoj se strategiji govori i o učinkovitoj integraciji doseljenika u hrvatsko društvo, odnosno o osiguravanju kvalitetnih uvjeta za rad i život u novoj sredini. Uz to, dokument predviđa smanjenje emigracije te povratak dijaspore i recentnih iseljenika u zemlju

HND pozvao premijera Plenkovića da prestane prozivati novinare

''Premijer Plenković nije i ne može biti glavni urednik hrvatskih medija'', ističu u novinarskoj strukovnoj organizaciji. Pojasnili su i kako je uloga novinara, novinarki i medija da propituju osobe na položaju moći i ukazuju na nepravilnosti u sustavu jer na taj način čuvaju demokraciju i drže odgovornima pred javnošću osobe izabrane da obnašaju funkcije vlasti

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.