Politika i društvo

ŠEF 'REPUBLIKE' NA UDARU JAVNOSTI

DAMIR VANĐELIĆ: 'Moj stav i stav Republike oko pobačaja je liberalan! Žena ima konačnu odluku i ona sama o tome mora odlučiti'

"Mislim da je riječ 'nagon' moguće bio kriv odabir. Ta je riječ izazvala ovakve reakcije, a to je naprosto bio lapsus linguae. Iskreno, kao čovjeku, muka mi je bilo čitati naslove zadnjih dana zbog načina na koji su interpretirani moji stavovi. U međuvremenu su neki koji su to objavljivali i sami shvatili da su pogriješili", govori nam Vanđelić referirajući se na buru koju je u javnosti izazvala njegova izjava na temu pobačaja prilikom gostovanja na televiziji N1


 
3 min
Martina Pereša ⒸFOTO: Manuel Angelini
Damir Vanđelić

"Mislim da je riječ 'nagon' moguće bio kriv odabir. Ta je riječ izazvala ovakve reakcije, a to je naprosto bio lapsus linguae. Iskreno, kao čovjeku, muka mi je bilo čitati naslove zadnjih dana zbog načina na koji su interpretirani moji stavovi. U međuvremenu su neki koji su to objavljivali i sami shvatili da su pogriješili", govori nam Vanđelić referirajući se na buru koju je u javnosti izazvala njegova izjava na temu pobačaja prilikom gostovanja na televiziji N1

Gostujući prije nekoliko dana u emisiji televizije N1 Točka na tjedan urednice i voditeljice Nataše Božić Šarić, predsjednik nove stranke Republika s kojom izlazi na nadolazeće Parlamentarne izbore, poznati menadžer Damir Vanđelić, odgovarao je među ostalim i na niz ideoloških pitanja.

Odgovor koji je dao na pitanje o pobačaju izazvao je pak popriličnu buru u javnosti, a glasio je ovako: „Niz ljudi koji se bavi tom strukom dalo mi je odlične argumente. Najjači nagon kod žene je da ona rodi. Ukoliko žena ima neki nagon koji je kontra tog nagona, treba provjeriti taj nagon, treba ju pitati što joj treba. Je li to stan, vrtić, novac…što se događa, ima li neke genetske bolesti…Ali konačna odluka je na ženi, jer ako žena to zaista želi napraviti, ona će to napraviti u podrumu, Bosni, Sloveniji, Mađarskoj itd. Prema tome, neka napravi unutar zdravstvenog okvira ako je njezina odluka takva. Ali hajmo joj pomoći donijeti odluku da ide u smjeru da rodi.“

Riječ 'nagon' nespretno odabrana

Danas nam Vanđelić govori kako su brojni naslovi objavljeni u medijima nakon njegovog gostovanja na televiziji N1 konstruirani, te kako je istim riječima na isto pitanje odgovorio i Aleksandru Stankoviću gostujući u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2 sredinom lipnja prošle godine, no da tada nikakvih reakcija nije bilo.

- Mislim da je riječ nagon moguće bio kriv odabir. Ta je riječ izazvala ovakve reakcije, a to je naprosto bio lapsus linguae (greška nastala pri govoru, op.n.). Trebalo je reći: Ako žena ima neki problem koji je veći od tog nagona, država joj mora biti prijatelj. Iskreno, kao čovjeku, muka mi je bilo čitati naslove zadnjih dana zbog načina na koji su interpretirani moji stavovi. U međuvremenu su neki koji su to objavljivali i sami shvatili da su pogriješili, govori nam Vanđelić.

Navodi kako mu ipak tužbe ne padaju napamet, budući da se i inače snažno zalaže protiv slapp tužbi kao opasnog društvenog fenomena, te da je stava kako bi istraživačke novinare i zviždače trebalo javno nagrađivati za njihovu hrabrost.

Liberalan stav oko pobačaja

- Da ponovim, moj stav i stav Republike oko pobačaja je liberalan! Žena ima konačnu odluku i ona sama o tome mora odlučiti. Ukoliko se želi konzultirati s državom oko tema koje se tiču ekonomskih pogodnosti i opcija – to je također njezina odluka. Osobno sam protiv toga da se ženi išta nameće. A oko svih ideoloških pitanja savjetovali smo se s nizom stručnjaka, pa tako i oko ovog. To su sociolozi i ginekolozi čija će imena ostati anonimna. Smatram da žena mora imati pravo na pobačaj u okviru hrvatskog zdravstvenog sustava, i to na najbolji mogući način. 

Ako njezina razmišljanja po tom pitanju imaju veze s ekonomskim statusom, zaposlenjem, stambenom problematikom i slično - ponavljam da je država ta koja u tom slučaju mora biti prijatelj ženama, i u tom je smjeru išao i ovaj drugi dio moje izjave za N1, zaključuje Vanđelić za naš portal.

Naglašava također kako su Republici sve ideološke teme važne, te kako su njihovi stavovi vrlo liberalni.

- Vjerujem pri tom kako su u Istri stavovi na ove teme još liberalniji no u ostatku Hrvatske, rekao nam je na koncu ovaj Zagrepčanin s rovinjskom adresom.

Inače, stranka Republika osnovana je u Zagrebu prije četiri dana. Na osnivačkoj skupštini za prvog predsjednika izabran je Damir Vanđelić, dok su za potpredsjednike izabrani Vesna Škare Ožbolt, Gordana Deranja, Dražen Jelavić, Dario Marenić, Marko Dražetić i Marijo Volarević.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.