Politika i društvo

imovinske kartice direktora pulskih poduzeća 2.dio

DIREKTORI MILIJUNAŠI: Šef Monte Gira ima četiri kvadrata u Medulinu, a Pereša iz Castruma milijun eura u nekretninama

Dugogodišnji IDS-ov direktor pulske Tržnice, Renato Perc, posjeduje građevinsko zemljište od 896 kvadrata u Fažani, vrijedno 600 tisuća kuna. Perc je od nesamostalnog rada uštedio 413.079 kuna, a zajedno sa suprugom ušteđevina se penje na 1,4 milijuna kuna


 
5 min
Danijela Bašić-Palković
Renato Perc, Goran Pereša, Darko Bijelić i Nebojša Nikolić Ilustracija Š.Kastelc

Dugogodišnji IDS-ov direktor pulske Tržnice, Renato Perc, posjeduje građevinsko zemljište od 896 kvadrata u Fažani, vrijedno 600 tisuća kuna. Perc je od nesamostalnog rada uštedio 413.079 kuna, a zajedno sa suprugom ušteđevina se penje na 1,4 milijuna kuna

U drugom nastavku teksta u kojem se bavimo imovinom direktora pulskih trgovačkih društava, istražili smo što posjeduju, koliko su uštedjeli i što voze direktori trgovačkih društava Tržnica, Fratarski, Castrum i Monte Giro.

Iako je smijenjen u lipnju ove godine, imovinsku karticu predao je i sada već bivši direktor Kaštijuna Fabio Giacometti. Njegov nasljednik na Kaštijunu Dražen Stilinović još nije predao imovinsku karticu, a to su dužni učiniti i direktor Pragrandea Kristijan Benčić, direktor pulskog Vodovoda Edo Krajcar, direktor Plinare Pula Roberto Drandić i direktorica Luke Pula Tatiana Zanini Gavranić.

Najimućniji direktor

Goran Pereša, bivši regionalni direktor Croatia osiguranja, gdje je radio od 2006. godine  a danas upravlja gradskom tvrtkom Castrum Pula 97, mjesečno zarađuje 14.525 kuna. Pereša je ujedno najimućniji direktor u ovom pregledu imovinskih kartica. Samo u nekretninama ima vrijednost od 7,1 milijun kuna, a ušteđevina mu iznosi respektabilne 752 tisuće kuna, odnosno 100 tisuća eura.

Pereši je definitivno pala sjekira u med, jer sve nekretnine koje posjeduje, a ima ih ukupno 14, stekao je nasljedstvom ili darovnim ugovorom te je samo za jednu nekretninu digao i kredit.

Direktor Castruma nije član niti jedne stranke, a po struci je diplomirani ekonomist. Posjeduje četvrtinu kuće  od 680 kvadrata u Medulinu čija je vrijednost 3 milijuna kuna. To je naslijedio od roditelja.

Vlasnik je i kuće s okućnicom koja se proteže na površini od 1.400 kvadrata u Butkovićima. Kuća je isto procijenjena na 3 milijuna kuna, a stekao ju je "darovnim ugovorom, kupnjom od primitaka ostvarenih od nesamostalnog rada, kupnjom od imovine i imovinskih prava te zaduženjem kod banke".

Goran Pereša

Šef Castruma na poklon je dobio i nekoliko šuma, vinograda i livadu. Radi se o zemljištu na području Juršića, a vrijednost tog zemljišta procijenio je na 1,1, milijun kuna. Najvrijedniji je vinograd od 2.518 kvadrata koji po njegovoj procjeni vrijedi 190 tisuća kuna.

Osim toga, u imovinskoj kartici naveo je da posjeduje i "druge nekretnine" ne precizirajući o čemu se konkretno radi. Vidljivo je samo da je Pereša i tu nekretninu stekao darovnim ugovorom, a napomenuo je "da se radi o 420/5.040 dijelu vlasništva te da je vrijednost teško procijeniti".

Ta nekretnina u Juršićima zauzima površinu od 183.979 kvadrata, a kao njenu približnu vrijednost naveo je iznos od 35 tisuća kuna.

Pereša je uspio uštedjeti čak 752.690 kuna (100 tisuća eura) što od "primitaka ostvarenih od nesamostalnog rada", što "od imovine i imovinskih prava". Na godišnjoj razini ima i 150 tisuća kuna prihoda od imovine i imovinskih prava. Njegova je supruga zaposlena u pazinskom Centru za socijalnu skrb Pazin, a plaća joj iznosi 8.842 kune.

Direktor Castruma je 2020. godine digao kredit u PBZ banci na iznos od 850 tisuća kuna. Kamata mu je bila 2,3 posto, a mjesečno za taj kredit izdvaja ratu od 6.760 kuna. Vlasnik je 41 dionice Hrvatskog Telekoma koje je naslijedio od roditelja, a tržišna vrijednost po dionici iznosi 191 kunu. Posjeduje i 77 dionica Adris Grupe, čija je pojedinačna vrijednost oko 468 kuna, a te je dionice sam kupio.

Iako nije naveo godinu proizvodnje, Pereša je u imovinskoj kartici napisao da posjeduje Citroen Cactus vrijedan 50 tisuća kuna kojeg je kupio „od drugih izvora dohotka“.

Pedeset postotni je vlasnik plovila Vega vrijednog 15 tisuća kuna, a njegova supruga vozi Renault Twingo vrijedan oko pet tisuća kuna.

Fabio Giacometti nema kuću ni stan - ima vrijedno zemljište u Vodnjanu

Bivši direktor Kaštijuna Fabio Giacometti nema ni kuće, ni stana, ali posjeduje vrijedno zemljište u Vodnjanu koje je stekao nasljedstvom od roditelja. Nije član niti jedne stranke.

Ukupna procijenjena vrijednost tog zemljišta iznosi 550 tisuća kuna, a radi se o dvije šume, livadi i oranici. Najvrijednija je šuma koja se proteže na 13.950 kvadrata, procijenjena na 200 tisuća kuna. Ni njegova supruga nema na svoje ime upisan 'krov nad glavom'. Ona pak radi na Sveučilištu u Rijeci, a plaća joj iznosi 18.500 kuna. Dok je bio direktor na Kaštijunu, Giacometti, po struci diplomirani inženjer tehnologije, imao je plaću od 16.182 kune.

Giacometti nije uspio ništa uštedjeti, a od primitaka ostvarenih od nesamostalnog rada, posjeduje automobil Dacia Sandero iz 2017. godine vrijedan 30 tisuća kuna.

Smijenjeni direktor Kaštijuna Fabio Giacometti

Magistar ekonomije i direktor  Monte Gira Darko Bijelić, vođenje pulskog gradskog pogrebnog društva preuzeo je u veljači ove godine. Njegova plaća iznosi 14.216 kuna i nije član niti jedne stranke. Prije zaposlenja u Monte Giru, radio je u tvrtki Uniline kao voditelj odjela IT HW infrastrukture.

Direktor ima 4 kvadrata građevinskog zemljišta u Ližnjanu

Ni Bijelić nema u svom vlasništvu kuću ili stan. No s druge strane, posjeduje 4 (četiri) kvadrata građevinskog zemljišta u Ližnjanu, vrijednog 3.013 kuna.

U svojoj je imovinskoj kartici naveo i jednokratno potraživanje, odnosno dugovanje u iznosu od 226.035 kuna.

Bijelić vozi automobil Seat Leon 1.9 TDI iz 2006. godine vrijedan pet tisuća kuna. Što se ušteđevine tiče, naveo je 106.800 kuna koje je stekao od primitka ostvarenih od nesamostalnog rada i od prodaje imovine, a uspio je uštedjeti i 394 eura.

Darko Bijelić

IDS-ovac Renato Perc i supuga ušparali 1,4 milijuna kuna

Dugogodišnji IDS-ov direktor pulske Tržnice, Renato Perc, koji to poduzeće vodi od 2010. godine, prima plaću u iznosu od 15.394 kune. Kao kraj svog direktorskog mandata u imovinskoj je kartici naveo studeni ove godine.

Perc posjeduje građevinsko zemljište koje se prostire na 896 kvadrata u Fažani. Vrijednost tog zemljišta iznosi 600 tisuća kuna, a stekao ga je darovnim ugovorom te je suvlasnik tog zemljišta s trećim osobama. Ostalih nekretnina nema. Perc je od nesamostalnog rada uštedio 413.079 kuna.

Njegova supruga, inače zaposlena u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Pula, s plaćom od 5.785 kuna ima ušteđevinu od milijun kuna koju je stekla "prodajom od imovine". Dakle, supružnici Perc koji u svom vlasništvu nemaju krov nad glavom imaju zajedničku ušteđevinu od 1,4 milijuna kuna.

Renato Perc

Direktor tržnice od 2019. godine obnaša i funkciju predsjednika Planinarske udruge Gojzerica.

Direktor Fratarskog - volonter

Direktor-volonter Nebojša Nikolić za direktorsku funkciju u poduzeću Fratarski ne dobiva plaću. On je ujedno pročelnik Službe za poslove zastupanja Grada, gdje mu mjesečna primanja iznose 16.305 kuna. Nikolić je diplomirani pravnik i nije član stranke, a njegova supruga zaposlena je u Istarskim domovima zdravlja gdje prima plaću u iznosu od 5.418 kuna.

Također, Nikolićeva supruga vlasnica je 93 kvadrata stana u Puli čija je vrijednost procijenjena na milijun kuna. Taj je stan kupila iz primitaka ostvarenih od nesamostalnog rada i prodajom imovine.

Nikolić posjeduje dva automobila. Radi se o vozilima marke Volkswagen Golf variant. Jedno vozilo je proizvedeno 2012. godine i vrijedno je 45 tisuća kuna, a drugo je proizvedeno 2018. godine te vrijedi 120 tisuća kuna. Oba je kupio iz primitaka ostvarenih od nesamostalnog rada.

Nikolić je uspio uštedjeti 25 tisuća kuna, dok je njegova supruga na štednji ima 150 tisuća kuna koje je stekla darovnim ugovorom.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.