Politika i društvo

političko licemjerje ids-a i hdz-a

Dok se Anton Kliman bori protiv parcelizacije njegova direktorica Glavić ubrzano parcelizira i prodaje

Dok se HDZ-ov saborski zastupnik predstavlja kao borac protiv bespravne gradnje i uništavanja poljoprivrednog zemljišta u priobalju, direktorica njegovih firmi istovremeno upravo to čini. Slično je i u IDS-u: političari se glasno protive, a njihovi pročelnici nemilice parceliraju. Hoće li državne inspekcije koje Kliman najavljuje obići njihove ljude? Neće!


 
3 min
Dražen Majić
Foto: PIXSELL/Srećko Niketić

Dok se HDZ-ov saborski zastupnik predstavlja kao borac protiv bespravne gradnje i uništavanja poljoprivrednog zemljišta u priobalju, direktorica njegovih firmi istovremeno upravo to čini. Slično je i u IDS-u: političari se glasno protive, a njihovi pročelnici nemilice parceliraju. Hoće li državne inspekcije koje Kliman najavljuje obići njihove ljude? Neće!

HDZ-ov saborski zastupnik Anton Kliman veliki je protivnik bespravne gradnje i u narodu iznimno popularnog usitnjavanja poljoprivrednog zemljišta.

Radi se o poslovnom modelu pri kojem se, primjerice, hektar zemljišta, odnosno 10 tisuća kvadratnih metara, pretvara u 20 manjih parcela od po 500 kvadrata.

Vlasnici poljoprivrednog zemljišta tako podižu vrijednost svog zemljišta s 10 na 30, pa čak i 40 eura. Dakle, hektar zemlje koji se na tržištu teško može prodati za 100.000 eura pretvara se u dvadeset manjih parcela, koje se puno lakše mogu prodati za ukupno 300.000 eura, ili trostruko veću svotu.

U tom su biznisu posebno atraktivne lokacije uz more, a najbolje cijene postižu parcele na brijunskom priobalju. Taj se proces raketno ubrzao kad su nakon 2011. krenule legalizacije bespravne gradnje, pa su kupci manjih parcela ubrzano počeli postavljati kamp kućice ili kontejnere, a onda i dostavljati zahtjeve za legalizaciju.

Koalicija Pravda: IDS i HDZ u zajedničkoj političkoj akciji

Rezultat je katastrofalan pa su nakon deset godina takve prakse u zajedničkoj političkoj akciji IDS-ovi saborski zastupnici, pojačani s Antonom Klimanom, nedavno počeli snažno zagovarati izmjenu zakona koji bi onemogućio usitnjavanje poljoprivrednog zemljišta na parcele manje od hektara.

Akcija vrijedna hvale. Problem je jedino što je licemjerna.

Jer u njoj sudjeluju brojni sadašnji ili bivši dužnosnici lokalnih jedinica pod IDS-ovom vlašću, ili, pak, bliski partneri HDZ-ovih političara. Evo nekoliko primjera.

Klimanova direktorica Vesna Glavić isparcelizirala zemlju u Peroju

Vesna Glavić, dugogodišnja direktorica nekoliko tvrtki u vlasništvu predsjednika županijskog HDZ-a, Antona Klimana, parcelizirala je svoje poljoprivredno zemljište u katastarskoj općini Peroj. Radi se o zemljištu blizu kontroverznog Klimanovog Vitality projekta u Barbarigi.

U zemljišnim knjigama vidljivo je da je Vesna Glavić vlasnica 11 manjih parcela prosječne veličine od 500 kvadrata. Vidljivo je i da ih prodaje na tržištu te je nedavno prodala jednu takvu parcelu kupcu iz Austrije.

Parcelizirano zemljište Vesne Glavić u Peroju

Očito dobro informirani Anton Kliman u izjavi za Glas Istre prekjučer je objasnio da su, nakon najave izmjene zakona, vidljivi brojni primjeri ubrzane parcelizacije i prodaje manjih parcela.

- S Državnim inspektoratom dogovorili smo se da će ovih dana u Istru doći dodatni inspektori koji će provesti detaljniji nadzor i kontrolu kritičnih područja, najavio je Kliman u Glasu Istre.

Vesna Glavić jučer nije željela komentirati najavu svog poslovnog partnera o dolasku inspekcija. Hoće li te inspekcije posjetiti parcele Vesne Glavić? Vjerojatno neće.

Bivši pročelnik Damir Janko parcelirao po Majmajoli

Izazovu dobre zarade na parcelizaciji poljoprivrednog zemljišta nisu odoljeli ni u obitelji Damira Janka, bivšeg pročelnika za prostorno uređenje Grada Vodnjana. Međutim, pročelnik Janko je ipak malo sofisticiraniji.

Bivši pročelnik Grada Vodnjana Damir Janko

On je parcelizaciju proveo nakon kupovine poljoprivredne parcele, ali pod imenom ranijeg vlasnika.

Iako je, kako smo izvijestili, u Peroju uz more bespravno gradio a onda i nezakonito legalizirao, Janko je u Majmajoli primijenio drugačiji pristup: nakon parcelizacije podnio je zahtjev za urbanizaciju koji, nakon što je IDS izgubio izbore u Vodnjanu, nije realiziran.

Parcelizirano zemljište obitelji Janko u Majmajoli

Damir Janko nije želio komentirati parcelizacije u Majmajoli.

Iz dokumentacije koju posjedujemo vidljivo je da su IDS-ovi vodnjanski čelnici bili jako dobro upoznati s time da je pročelnik za prostorno uređenje Damir Janko parcelirao poljoprivredno zemljište s namjerom velike zarade.

Hoće li Klimanovi inspektori posjetiti Majmajolu? Neće.


Nastavite čitati

Istra
 

U Puli venu makovi, u Vodnjanu jedna politička stranka

U nastavku serijala o Istarskom veleučilištu sutra objavljujemo tko je novi član Upravnog vijeća kojeg je, kao svoga člana, imenovala Istarska županija * Ministarstvo i županija donijelo odluke o legalitetu digitalnog panoa na ulazu u Vodnjan * Analiziramo vodnjansku političku scenu pred predstojeće izbore za Mjesne odbore

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.