Politika i društvo

DEKLARIRANA NE(TRANSPARENTNOST)

Dušica Radojčić (Možemo!) preko računa Zelene Istre današnjem stranačkom kolegi Celakoskom proslijedila 18 tisuća kuna javnog novca

Na računu iz konca studenog 2018. godine jasno je vidljivo da je na račun Zelene Istre uplaćen iznos od 17.792 kune za „usluge savjetovanja za Društveni centar Rojc – usluge vanjskih stručnih suradnika - Teodora Celakoskog i Mirele Travar


 
2 min
Chiara Bilić

Na računu iz konca studenog 2018. godine jasno je vidljivo da je na račun Zelene Istre uplaćen iznos od 17.792 kune za „usluge savjetovanja za Društveni centar Rojc – usluge vanjskih stručnih suradnika - Teodora Celakoskog i Mirele Travar

Osim analize stanja korištenja prostora Društvenog centra Karlo Rojc, a za koju je Zelena Istra od Grada Pule 2018. godine dobila 19 tisuća kuna, za dodatnu analizu kriterija po kojima bi se ti prostori ubuduće trebali dodjeljivati Grad Pula je iste godine platio dodatnih 17.792 kune – Teodoru Celakoskom, stranačkom kolegi ondašnje predsjednice Zelene Istre i današnje čelnice pulskog Možemo! Dušice Radojčić.

Računi za analizu i kriterije ukupnog iznosa 36.752 kune

Na računu iz konca studenog jasno je vidljivo da je na račun Zelene Istre uplaćen iznos od 17.792 kune za „usluge savjetovanja za Društveni centar Rojc – usluge vanjskih stručnih suradnika - Teodora Celakoskog i Mirele Travar.

Riječ je, dakle, o dva odvojena postupka: analizi korištenja prostora i savjetu za formiranje kriterija za dodjelu prostora. Oba računa su iz 2018. godine. Onaj za analizu iz srpnja 2018. godine, a za kriterije iz studenog. Ukupan iznos koji je Grad to platio iznosi 36.752 kune. Gotovo 40 tisuća kuna, što je iznos koji je i spominjala SDP-ova vijećnica Sanja Radolović u intervjuu za Istru24 u siječnju.

Izradu analize predložila je Dušica Radojčić, koja je tada bila predsjednica udruge Zelena Istra, a prijedlog je usvojila Koodinacija Društvenog centra Rojc, u kojoj je Radojčić bila - predsjednica.

Istra24 je jutros objavila tekst o toj temi, no, kako smo istaknuli, od Zelene Istre nismo dobili analizu, iako smo ju tražili, a aktualna predsjednica Zelene Istre Irena Burba kazala nam je da ju ona nema jer ju nije ona izrađivala.

Možemo! 2018. još nije postojao kao politička platforma. Celakoski i Radojčić tada su još uvijek bili aktivisti.

Naš novinar je na današnjoj konferenciji za novinare pulskog Možemo!, sazvanoj na temu UPU Lungomare, Radojčić upitao zašto je ta analiza tajna. Radojčić je prvo kazala da ne bi o tome govorila na konferenciji, a potom: "Ne znam zašto Zelena Istra nije objavila te informacije, ja više u njihovo ime ne mogu govoriti".

Spomenula je i da tijekom provođenja razgovora za spomenutu analizu, korisnicima prostora u Rojcu nije rečeno da će se ti podaci objavljivati.

Teodor Celakoski je, inače, jedan od ključnih kreatora platforme Možemo!, koji je u procesu stvaranje te stranke uključen od samih početaka, još od doba aktivizma na ulicama Zagreba gdje su se upoznali gotovo svi glavni ljudi današnjeg vrha te platforme.

Celakoski nam se nije javio na telefon.

Mirela Travar, koja je s Celakoskim sudjelovala u izradi kriterija, predsjednica je Mreže društveno-kulturnih centara DKC-HR.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.