Tisućama godina čovjek kroti prirodu. Od agrarne revolucije do danas stvari su otišle toliko nizbrdo, toliko smo se otuđili od ekosustava čiji smo dio, da se iz današnje perspektive ponovno popeti na brdo balansa čini nemoguće. Homo sapiens se vodi(o) samo jednom mišlju – vlastitim komforom. Faustova je to pogodba. Mijenjati jedini dom koji imamo za komoditet. I ubrzano nam se obija o glavu.
No, nasreću, postoje primjerci naše vrste koji promišljaju budućnost. Jedna od takvih je Anamarija Prgomet koja je baš u Poreču odlučila otvoriti zero waste kafić. Prvi takav u Hrvatskoj.
„Eksploatacija nije dobra ni u kojem smislu. Zalažem se i za ljudska i za radnička prava te želim sudjelovati u stvaranju pravednijeg svijeta“, rekla je Anamarija.
Može se, dakle, i tako. Kvalitetno, a neinvanzivno.
A da je kvalitetan proizvod vrijedan truda mogli smo danas vidjeti na primjeru Ivane, Nevena i Konrada koji su u Valdebeku u Puli otvorili pekaru Kolijevka kruha. Pečenje kruha s prirodnim kvasom zahtjevan je proces, ali isplati se. To je kruh bez enzima, aditiva, bojila. To je pravi kruh. Prirodan! A sudeći po komentarima na našem Facebooku to je ono što se sve više traži.
Naša Borka provela je večer u pulskom prenoćištu. Jedan mladić iz Zadra koji se u Puli našao nakon što se u Rijeci očistio od droge rekao joj je da želi stati na noge, pronaći posao, zaraditi za put u Afriku, želi, eto, živjeti jednostavnije.
Danas su s vama bile Borka i Chiara.
A sutra? Sutra vas čekaju Silvio i Leo. Najavljena prodaja Uljanika otvara brojna pitanja: Tko je Jaroslav Strnad? Hoće li se u Uljaniku proizvoditi oprema za nuklearke? Hoće li se proizvoditi vojna oprema, municija ili naoružanje? STIŽU LI U PULU PSI RATA?