Politika i društvo

Reakcija na uhićenja ministara

Gong: Nizom floskula slabi se demokracija i potiče politička neodgovornost

Jedna je od floskula, kažu u Gongu, da nema korupcije ako dužnosnik nije primio novac za uslugu ili ako ne postoji osobna veza. No, ističu da je klijentelizam oblik političke korupcije u kojem su moguća razna potkupljivanja koja nisu nužno izražena financijski ili materijalno, a podrazumijeva zloupotrebu institucionalnih pozicija s ciljem osobnih ili probitaka interesno povezanih grupa kao što su političke stranke


 
2 min
HINA

Jedna je od floskula, kažu u Gongu, da nema korupcije ako dužnosnik nije primio novac za uslugu ili ako ne postoji osobna veza. No, ističu da je klijentelizam oblik političke korupcije u kojem su moguća razna potkupljivanja koja nisu nužno izražena financijski ili materijalno, a podrazumijeva zloupotrebu institucionalnih pozicija s ciljem osobnih ili probitaka interesno povezanih grupa kao što su političke stranke

Udruga Gong navela je u srijedu da se u javnosti, vezano uz nezakonitu dodjelu potpora zbog koje su osumnjičeni vladini dužnosnici, provlači niz štetnih floskula za koje smatraju da slabe demokraciju i potiču političku neodgovornost.

Ustvrdili su pritom da u toj aferi zbog koje je uhićen sad već bivši ministar Darko Horvat, a potpredsjednik Vlade Boris Milošević i bivši ministar Tomislav Tolušić osumnjičeni, ukazuje na duboku institucionalno ukorijenjenu korupciju i to u samom vrhu vlasti.

Jedna je od floskula, kažu u Gongu, da nema korupcije ako dužnosnik nije primio novac za uslugu ili ako ne postoji osobna veza. No, ističu da je klijentelizam oblik političke korupcije u kojem su moguća razna potkupljivanja koja nisu nužno izražena financijski ili materijalno, a podrazumijeva zloupotrebu institucionalnih pozicija s ciljem osobnih ili probitaka interesno povezanih grupa kao što su političke stranke.

To je odnos u kojem 'pokrovitelj' koji ima pristup resursima koristi 'štićenike' kako bi eliminirao političku konkurenciju i stvarao svoju interesnu, klijentelističku mrežu, nagrađujući pritom vjernost ili kupujući buduću lojalnost, priopćio je Gong koji promiče bolje političke institucije, jačanje demokratske kulture i podizanje građanske participacije. 

U Gongu zaključuju da političar koji kaže da ne poznaje ljude uključene u aferu ili da sam nije stekao korist, želi skrenuti pozornost na površno razumijevanje korupcije i time zamagliti da javnim novcem kupuje političku lojalnost, ali i signalizira ostalima da trebaju njemu dati svoj glas.

U javnosti se provlači i floskula da afere ministara nisu premijerova politička odgovornost, no u Gongu kažu da je premijer taj koji sastavlja Vladu i upravlja njenim radom pa je politički odgovoran za sve njene dobre i loše rezultate.

"Od fijaska u obnovi do namještanja natječaja za poticaje, za poteze dojučerašnjeg ministra graditeljstva, kao i niza drugih koji su morali otići zbog korupcijskih afera, politički je odgovoran i onaj tko ih je imenovao", poručio je Gong.

U obrani Vladine pozicije može se čuti i teza da je pretjerano inzistirati da osumnjičeni ministri moraju otići iz Vlade jer bi to predstavljalo za Hrvatsku nedostižne skandinavske standarde, a Gong upozorava kako je potrebno inzistirati na višim standardima ako ne želimo da Hrvatska bude 'tamni vilajet' u kojem ne vrijede pravila uređenih država.

U priopćenju pod naslovom "Po babi i stričevima: Razbijmo floskule koje potiču političku neodgovornost i slabe građansku participaciju", Gong je zaključio kako je krajnje štetno i zlonamjerno građanima slati poruku da nije moguće poboljšati demokratske standarde te na njih i njihovu tobožnju “koruptivnu kulturu” prebacivati odgovornost.


FOTO: Gong.hr

Nastavite čitati

Do konca godine etički kodeks za saborske zastupnike

Zbog činjenice da je ponašanje hrvatskih zastupnika najvećim dijelom 'pokriveno' Poslovnikom i Zakonom o sprječavanju sukoba interesa, dio političke javnosti i samih zastupnika pita se koja se svrha još jednog dokumenta? Među takvima je i Arsen Bauk (SDP) koji ističe da ne vidi potrebu donošenja posebnog etičkog kodeksa, ali i najavljuje da će, „uz određenu sumnju i skepticizam“, ipak ostati otvoren za dobre prijedloge o kodeksu

SAMO U HRVATSKOJ U srcu Parka prirode Velebit s radom počinje kamenolom

Da se tamo otvara kamenolom je zaključak do kojeg smo došli kada smo telefonski kontaktirali tvrtku Kamen d.o.o sa sjedištem u Obrovcu, a koja je na stranici Posao.hr objavila natječaj za posao radnika u kamenolomu. Praveći se da smo zainteresirani za posao, iz tvrtke su nam potvrdili da je riječ o navedenoj lokaciji na kojoj su počeli radovi. Eksploatacijsko polje posjetili smo i sami te uočili kako je ispred kamenoloma postavljena rampa, te kako su komadi stijena označeni posebnim oznakama

Uz Međunarodni dan zaštite životinja: Osniva se povjerenstvo za izmjene Zakona o zaštiti životinja

„Kada govorimo o zaštiti životinja, većina pomisli na pse i mačke, no i sve druge životinje trebaju zaštitu od ljudskog iskorištavanja i ubijanja. Već malom promjenom svojih navika možemo zaštititi i životinje koje su daleko od očiju javnosti – na farmama, u klaonicama, laboratorijima, cirkusima, kavezima... Sve životinje trebaju naše suosjećanje kako bismo stvarali svijet bez nasilja prema životinjama”, istaknula je ambasadorica Međunarodnog dana zaštite životinja u Hrvatskoj Ivana Lunku

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.