Politika i društvo

Reakcija na uhićenja ministara

Gong: Nizom floskula slabi se demokracija i potiče politička neodgovornost

Jedna je od floskula, kažu u Gongu, da nema korupcije ako dužnosnik nije primio novac za uslugu ili ako ne postoji osobna veza. No, ističu da je klijentelizam oblik političke korupcije u kojem su moguća razna potkupljivanja koja nisu nužno izražena financijski ili materijalno, a podrazumijeva zloupotrebu institucionalnih pozicija s ciljem osobnih ili probitaka interesno povezanih grupa kao što su političke stranke


 
2 min
HINA

Jedna je od floskula, kažu u Gongu, da nema korupcije ako dužnosnik nije primio novac za uslugu ili ako ne postoji osobna veza. No, ističu da je klijentelizam oblik političke korupcije u kojem su moguća razna potkupljivanja koja nisu nužno izražena financijski ili materijalno, a podrazumijeva zloupotrebu institucionalnih pozicija s ciljem osobnih ili probitaka interesno povezanih grupa kao što su političke stranke

Udruga Gong navela je u srijedu da se u javnosti, vezano uz nezakonitu dodjelu potpora zbog koje su osumnjičeni vladini dužnosnici, provlači niz štetnih floskula za koje smatraju da slabe demokraciju i potiču političku neodgovornost.

Ustvrdili su pritom da u toj aferi zbog koje je uhićen sad već bivši ministar Darko Horvat, a potpredsjednik Vlade Boris Milošević i bivši ministar Tomislav Tolušić osumnjičeni, ukazuje na duboku institucionalno ukorijenjenu korupciju i to u samom vrhu vlasti.

Jedna je od floskula, kažu u Gongu, da nema korupcije ako dužnosnik nije primio novac za uslugu ili ako ne postoji osobna veza. No, ističu da je klijentelizam oblik političke korupcije u kojem su moguća razna potkupljivanja koja nisu nužno izražena financijski ili materijalno, a podrazumijeva zloupotrebu institucionalnih pozicija s ciljem osobnih ili probitaka interesno povezanih grupa kao što su političke stranke.

To je odnos u kojem 'pokrovitelj' koji ima pristup resursima koristi 'štićenike' kako bi eliminirao političku konkurenciju i stvarao svoju interesnu, klijentelističku mrežu, nagrađujući pritom vjernost ili kupujući buduću lojalnost, priopćio je Gong koji promiče bolje političke institucije, jačanje demokratske kulture i podizanje građanske participacije. 

U Gongu zaključuju da političar koji kaže da ne poznaje ljude uključene u aferu ili da sam nije stekao korist, želi skrenuti pozornost na površno razumijevanje korupcije i time zamagliti da javnim novcem kupuje političku lojalnost, ali i signalizira ostalima da trebaju njemu dati svoj glas.

U javnosti se provlači i floskula da afere ministara nisu premijerova politička odgovornost, no u Gongu kažu da je premijer taj koji sastavlja Vladu i upravlja njenim radom pa je politički odgovoran za sve njene dobre i loše rezultate.

"Od fijaska u obnovi do namještanja natječaja za poticaje, za poteze dojučerašnjeg ministra graditeljstva, kao i niza drugih koji su morali otići zbog korupcijskih afera, politički je odgovoran i onaj tko ih je imenovao", poručio je Gong.

U obrani Vladine pozicije može se čuti i teza da je pretjerano inzistirati da osumnjičeni ministri moraju otići iz Vlade jer bi to predstavljalo za Hrvatsku nedostižne skandinavske standarde, a Gong upozorava kako je potrebno inzistirati na višim standardima ako ne želimo da Hrvatska bude 'tamni vilajet' u kojem ne vrijede pravila uređenih država.

U priopćenju pod naslovom "Po babi i stričevima: Razbijmo floskule koje potiču političku neodgovornost i slabe građansku participaciju", Gong je zaključio kako je krajnje štetno i zlonamjerno građanima slati poruku da nije moguće poboljšati demokratske standarde te na njih i njihovu tobožnju “koruptivnu kulturu” prebacivati odgovornost.


FOTO: Gong.hr

Nastavite čitati

(FOTO I VIDEO) NOGOMETNI KLUB 'ULJANIK' IZ ZAGREBA "Kod nas nema zvijezda. Jednom smo poluvrijeme dobili sa samo osam igrača na terenu - mi igramo junački"

'Naš klub je baš fora. Jednostavno smo simpatični. Sami plaćamo terene, suce, delegate… Svaka nas je utakmica koštala 100 kuna po igraču, a tko zna koliko smo ih izgubili', kroz smijeh priča Marko Vižintin * 'To je bila odlična priča. Svi su uvijek bili jednaki. Nije bilo bekovskih ispucavanja i paničnih izbijanja - "plelo" se i u našem šesnaestercu. Vidimo danas u modernom nogometu da su svi veliki klubovi prihvatili taj način igre', kaže Slaven Boljun

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.