Politika i društvo

Reakcija na uhićenja ministara

Gong: Nizom floskula slabi se demokracija i potiče politička neodgovornost

Jedna je od floskula, kažu u Gongu, da nema korupcije ako dužnosnik nije primio novac za uslugu ili ako ne postoji osobna veza. No, ističu da je klijentelizam oblik političke korupcije u kojem su moguća razna potkupljivanja koja nisu nužno izražena financijski ili materijalno, a podrazumijeva zloupotrebu institucionalnih pozicija s ciljem osobnih ili probitaka interesno povezanih grupa kao što su političke stranke


 
3 min
HINA

Jedna je od floskula, kažu u Gongu, da nema korupcije ako dužnosnik nije primio novac za uslugu ili ako ne postoji osobna veza. No, ističu da je klijentelizam oblik političke korupcije u kojem su moguća razna potkupljivanja koja nisu nužno izražena financijski ili materijalno, a podrazumijeva zloupotrebu institucionalnih pozicija s ciljem osobnih ili probitaka interesno povezanih grupa kao što su političke stranke

Udruga Gong navela je u srijedu da se u javnosti, vezano uz nezakonitu dodjelu potpora zbog koje su osumnjičeni vladini dužnosnici, provlači niz štetnih floskula za koje smatraju da slabe demokraciju i potiču političku neodgovornost.

Ustvrdili su pritom da u toj aferi zbog koje je uhićen sad već bivši ministar Darko Horvat, a potpredsjednik Vlade Boris Milošević i bivši ministar Tomislav Tolušić osumnjičeni, ukazuje na duboku institucionalno ukorijenjenu korupciju i to u samom vrhu vlasti.

Jedna je od floskula, kažu u Gongu, da nema korupcije ako dužnosnik nije primio novac za uslugu ili ako ne postoji osobna veza. No, ističu da je klijentelizam oblik političke korupcije u kojem su moguća razna potkupljivanja koja nisu nužno izražena financijski ili materijalno, a podrazumijeva zloupotrebu institucionalnih pozicija s ciljem osobnih ili probitaka interesno povezanih grupa kao što su političke stranke.

To je odnos u kojem 'pokrovitelj' koji ima pristup resursima koristi 'štićenike' kako bi eliminirao političku konkurenciju i stvarao svoju interesnu, klijentelističku mrežu, nagrađujući pritom vjernost ili kupujući buduću lojalnost, priopćio je Gong koji promiče bolje političke institucije, jačanje demokratske kulture i podizanje građanske participacije. 

U Gongu zaključuju da političar koji kaže da ne poznaje ljude uključene u aferu ili da sam nije stekao korist, želi skrenuti pozornost na površno razumijevanje korupcije i time zamagliti da javnim novcem kupuje političku lojalnost, ali i signalizira ostalima da trebaju njemu dati svoj glas.

U javnosti se provlači i floskula da afere ministara nisu premijerova politička odgovornost, no u Gongu kažu da je premijer taj koji sastavlja Vladu i upravlja njenim radom pa je politički odgovoran za sve njene dobre i loše rezultate.

"Od fijaska u obnovi do namještanja natječaja za poticaje, za poteze dojučerašnjeg ministra graditeljstva, kao i niza drugih koji su morali otići zbog korupcijskih afera, politički je odgovoran i onaj tko ih je imenovao", poručio je Gong.

U obrani Vladine pozicije može se čuti i teza da je pretjerano inzistirati da osumnjičeni ministri moraju otići iz Vlade jer bi to predstavljalo za Hrvatsku nedostižne skandinavske standarde, a Gong upozorava kako je potrebno inzistirati na višim standardima ako ne želimo da Hrvatska bude 'tamni vilajet' u kojem ne vrijede pravila uređenih država.

U priopćenju pod naslovom "Po babi i stričevima: Razbijmo floskule koje potiču političku neodgovornost i slabe građansku participaciju", Gong je zaključio kako je krajnje štetno i zlonamjerno građanima slati poruku da nije moguće poboljšati demokratske standarde te na njih i njihovu tobožnju “koruptivnu kulturu” prebacivati odgovornost.


FOTO: Gong.hr

Nastavite čitati

Šest zainteresiranih za kupnju 3. maja Rijeka 1905

Tvrtka 3.maj Rijeka 1905. osnovana je radi nastavka brodograđevne djelatnosti. Prema planu restrukturiranja 3.maja, djelatnost će se bez financijskih opterećenja iz prethodnih razdoblja obavljati u novoj tvrtki, koja je dokapitalizirana operativnom imovinom, a s ugovaranjem novih poslova u novu tvrtku se prebacivat će se i radnici

Vet Memoria, na raspolaganju prvi riječki krematorij za dostojanstven oproštaj od kućnih ljubimaca

Vlasnici kućnih ljubimaca dobro znaju kako je po njihovom ugibanju oproštaj težak i emotivan, a jedan od većih izazova je kako da on bude dostojanstven uz čuvanje sjećanja na vjernog prijatelja i pratitelja * Riječ je o usluzi koja je potpuna novost u široj riječkog regiji, u Istri i na Kvarneru te će pomoći u oproštaju od voljene životinje kroz urnu koju je potom moguće pohraniti na groblju životinja ili čuvati doma

DIP: Otvorena sva biračka mjesta u inozemstvu, pa i ona u Dohi i Dubaiju

Sva su biračka mjesta otvorena, pa i ona u Dohi i Dubaiju u kojima pada obilna kiša i puše snažan vjetar, doznaje se u utorak u Državnom izbornom povjerenstvu. Na tim biračkim mjestima nema puno birača, u Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, aktivo ih se registriralo 16, a prethodno 42. To su birači s prebivalištem u Hrvatskoj koji su željeli glasovati u inozemstvu, pa su zatražili prethodnu registraciju

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.