Politika i društvo

Čeka se “blagoslov” gradskog vijeća

Grad Pula će gradnjom apartmanskog naselja iznad Marine Veruda na ime komunalnog doprinosa inkasirati više od 800.000 eura

Izglasavanje o davanju suglasnosti za zaključivanje ugovora o gradnji pristupne ceste s Jašarevićem skinuto je dnevnog reda pulskog Gradskog vijeća na zahtjev samog investitora, pojasnili su iz Grada Pule, I to radi “tehničkih okolnosti”. Na pitanje je li posrijedi bila prijava o bespravnoj gradnji pa se stoga odustalo od izglasavanja, iz Grada Pule nisu konkretizirali


 
4 min
Nera Softić ⒸFOTO: Manuel Angelini

Izglasavanje o davanju suglasnosti za zaključivanje ugovora o gradnji pristupne ceste s Jašarevićem skinuto je dnevnog reda pulskog Gradskog vijeća na zahtjev samog investitora, pojasnili su iz Grada Pule, I to radi “tehničkih okolnosti”. Na pitanje je li posrijedi bila prijava o bespravnoj gradnji pa se stoga odustalo od izglasavanja, iz Grada Pule nisu konkretizirali

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća pulski su vijećnici trebali amenovati gradnju pristupne ceste ponad Tehnomontove marine Veruda gdje će niknuti luksuzno apartmansko naselje. Ta je točka, međutim naprasno i bez obrazloženja skinuta s dnevnog reda. No, ne zadugo.

Akt gradonačelnika Filipa Zoričića kojim se investitoru, tvrtki Promel u vlasništvu Marija Jašarevića daje suglasnost za gradnju komunalne infrastrukture je naime donesen, i za pretpostaviti je da će se o njemu glasati na idućoj sjednici pulskog Gradskog vijeća. Da će ugovor "proći" sasvim je izvjesno jer Zoričić u vijeću, kako-tako, kontrolira većinu potrebnu za izglasavanje. Grad Pula će u cijeloj ovoj priči oko gradnje novog apartmanskog naselja zaraditi oko 825 tisuća eura na ime komunalnog doprinosa.

Izglasavanje o davanju suglasnosti za zaključivanje ugovora o gradnji pristupne ceste s Jašarevićem skinuto je dnevnog reda pulskog Gradskog vijeća na zahtjev samog investitora, pojasnili su iz Grada Pule, i to radi "tehničkih okolnosti". Na pitanje je li posrijedi bila prijava o bespravnoj gradnji pa se stoga odustalo od izglasavanja, iz Grada Pule nisu konkretizirali. Izvijestili su još samo da investitor ima građevinske dozvole za za dva objekta stambene namjene. Radovi stoga ne stoje, doduše, poprilično su se zahuktali.

Na tehničke okolnosti se pozvao i sam investitor Jašarević kojeg smo upitali u kojoj je fazi projekt i koji su bili razlozi njegovog zahtjeva za skidnje točke s dnevnog reda Gradskog vijeća.

- Društvo Promel d.o.o. predložilo je Gradu Puli da odgodi raspravljanje o davanju suglasnosti na zaključivanje predmetnog ugovora o gradnji komunalne infrastrukture koje je bilo zakazano za sjednicu Gradskog vijeća održanoj  9. veljače radi nekih tehničkih okolnosti. Radi samo o kratkoročnoj odgodi rasprave, izvijestio nas je Jašarević, uz prateću dokumentaciju kojom dokazuje posjedovanje građevinskih i inih dozvola.

Inače, investitor, odnosno Jašarević, piše u ugovoru koji čeka suglasnost pulskog Gradskog vijeća, u cijelosti preuzima financiranje izrade projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju pristupne prometnice, obvezuje se u rješavanju imovinsko pravnih odnosa u zoni obuhvata te financiranju izgradnje prometnice s pratećom infrastrukturom te plaćanje svih javnih davanja, uključujući i vodni doprinos, a koja nastanu s osnove izdane građevinske dozvole. Također, ovlaštenim djelatnicima Grada Pule mora omogućiti pristup gradilištu i tehničkoj dokumentaciji koja se mora posjedovati na gradilištu.

Nadalje, mora najkasnije u roku od 30 dana po ishođenju uporabne dozvole, predati izgrađene građevine, zajedno sa zemljištem na kojem su izgrađene (novoformirana k.č. na kojoj će se nalaziti pristupna prometnica), bez ikakve naknade i bez ikakvog prava nekog budućeg prijeboja, po osnovi bilo kakvih potraživanja, u vlasništvo Grada Pule, slobodne od svih upisanih tereta, prava i/ili potraživanja trećih osoba.

Prijenos prava vlasništva u korist Grada Pule izvršit će se ugovorom o darovanju nekretnine u kojem će se posebno naznačiti obveza da investitor (Jašarević) preuzima plaćanje PDV i drugih poreza i/ili javnih davanja koja će temeljem darovanja nastati za to društvo, kao i da plati PDV koji će temeljem darovanja biti u obvezi platiti Grad Pula.

S obzirom da su za dio predmetne prometnice već izdane građevinske dozvole po fazama, stoji dalje u ugovoru, investitor može prometnicu predavati po fazama realizacije, odnosno po dobivenim uporabnim dozvolama za svaku pojedinu fazu, s tim da se ugovor smatra realiziranim kada je prometnica u cijelom obuhvatu realizirana i predana Gradu Puli.

Rok za izvođenje radova te predaju nekretnine s izgrađenim građevinama u vlasništvo Grada Pule je dvije godine od dana zaključivanja ugovora. Investitor će, istovremeno s predajom nekretnine s izgrađenim građevinama, predati u vlasništvo Grada Pule i svu projektnu i drugu tehničku dokumentaciju vezano za izgrađene građevine, kao i sva jamstva, ateste i druge dokumente kojima se dokazuju kvaliteta izvedenih radova i svojstva ugrađene opreme.

Kao što smo već pisali, cesta se gradi radi potrebe priključenja višestambenih zgrada koje će se ondje izgraditi, točnije njih pet, s ukupno 151 stambenom jedinicom. Svaka od pojedinih građevina imat će dvije podzemne i pet nadzemnih etaža. Projekt je to nazvan Sky marina. Cijena tih kvadrata doslovce je odletjela u nebo, i trenutno iznosi nevjerojatnih sedam tisuća eura.

Nekad je to zemljište vrijedilo 10 eura po kvadratu. Do projekta Sky marine, odnosno urbanizacije, kasnije i prodaje gotovo 10 tisuća kvadrata došlo je zahvaljujući amandmanu IDS-ovog vijećnika Ardemija Zimola, o čemu je Istra24 već pisala, i njegovim usvajanjem u pulskom Gradskom vijeću 2014. godine.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.