Politika i društvo

"KOALICIJA ZA BOLJU HRVATSKU"

IDS, PGS, Fokus i Reformisti potpisali koalicijski sporazum za zajednički izlazak na parlamentarne i europske izbore

Potpisivanju koalicijskog sporazuma u Samoboru nazočili su danas, među ostalima, hrvatski eurozastupnik iz redova IDS-a Valter Flego, IDS-ovi saborski zastupnici Katarina Nemet i Emil Daus, te gradonačelnici Labina, Poreča i Novigrada - Valter Glavičić, Loris Peršurić i Anteo Milos


 
4 min
Istra24

Potpisivanju koalicijskog sporazuma u Samoboru nazočili su danas, među ostalima, hrvatski eurozastupnik iz redova IDS-a Valter Flego, IDS-ovi saborski zastupnici Katarina Nemet i Emil Daus, te gradonačelnici Labina, Poreča i Novigrada - Valter Glavičić, Loris Peršurić i Anteo Milos

- Bolja Hrvatska je moguća, a dokaz tome su primjeri razvijenih i uspješnih lokalnih sredina u kojima se dobro živi i čija iskustva bi bilo moguće preslikati na cijelu zemlju. S tim ciljem okupila se koalicija stranaka Fokus, Istarski demokratski sabor (IDS-DDI), Narodna stranka-Reformisti te Primorsko-goranski savez (PGS), priopćeno je danas iz IDS-a.

Navedene stranke danas su u Samoboru potpisale koalicijski sporazum o zajedničkom nastupu na sljedećim parlamentarnim i europskim izborima. Ističu kako su središnji i sjeverni dio Hrvatske, Istra i Primorje sredine gdje je promjena na bolje krenula s lokalne razine, pa zagovaraju promjenu Vlade i uvođenje dobrih politika, inovacija i praktičnih koraka temeljenih na zdravom razumu.

- Okupili smo se u Samoboru kako bi pokazali da je promjena za bolju Hrvatsku moguća. Usprkos poražavajućoj statistici na nacionalnoj razini, postoje mnogi gradovi i općine u kojima se pristojno i dobro živi, sredine u kojima mladi ostaju i nove obitelji se doseljavaju. To smo postigli poštenim, pravednim i efikasnim upravljanjem, manjim porezima, većom transparentnošću, privlačenjem privatnih investicija, socijalno osjetljivim politikama, korištenjem EU fondova, ulaganjima u obrazovanje i zdravstvo, ali prije svega, osluškujući potrebe naših građana, istaknuo je u uvodnom govoru predsjednik stranke Fokus Davor Nađi i naglasio da će upravo ova koalicija pokrenuti promjene za bolju Hrvatsku.

Naglasio je da su uvjerljivo najjača snaga u hrvatskom političkom centru, jer zajedno imaju europarlamentarca, 5 saborskih zastupnika, te preko 30 gradonačelnika i načelnika diljem Hrvatske. 

- Naše stranke, koje vode neke od najrazvijenijih sredina u Hrvatskoj, okupile su se kako bismo ponudili svim građanima dokazana i učinkovita rješenja za jednu bolju i uspješniju Hrvatsku. Zagovarat ćemo spuštanje ovlasti i financija s državne na regionalnu i lokalnu razinu. Svojim radom naše stranke pokazuju da samo jake i bogate općine i gradovi mogu osigurati više novaca u novčanicima naših građana - centralna država to ne može. Ne vidimo razlog zašto grad ili općina ne bi mogli zadržati dio PDV-a koji se uplati, zašto županija ne bi mogla rušiti ilegalno sagrađene objekte i tako, za razliku od središnje države, učinkovito voditi računa o zaštiti prostora? Mi, dokazano znamo kako podići kvalitetu života građana, istaknuo je u svom govoru predsjednik IDS-a Dalibor Paus zaključivši da će se decentralizacijom omogućiti više alata i drugim dijelovima Hrvatske da se razviju, a razvijenima da napreduju još više.

- Pred nama je vrijeme u kojem će biti nužno pokazivanje vizije, sposobnosti i hrabrosti države za donošenje odluka, bez politikantstva zbog dobivanja dnevnopolitičkih bodova. Vlada koja nije u stanju provesti strukturne reforme te napraviti razvojne iskorake osmišljavajući fizibilne projekte, koji nisu isključivo posljedica europskih politika i smjernica i EU financiranja, već u slijedećem mandatu dovest će nas do potpune stagnacije. Naime, približavanjem europskim prosjecima smanjuje se i dotok europskog novca, i bez vlastitih projekata koji osiguravaju ubrzani rast i razvoj ući ćemo u stagnaciju kakvoj danas svjedoči Portugal. Zadnji vlastiti strateški razvojni projekt Hrvatske je sustav autocesta, koji je već godinama temelj za 20% hrvatskog BDP-a kroz turizam, čak i nakon šteta koje su mu nanijele nesposobne i korumpirane HDZ-ove Vlade, rekao je pak predsjednik NS Reformisti Radimir Čačić

- Bolja Hrvatska je moguća. To znači stvaranje praktičnih koraka u svakoj zajednici za poboljšanje kvalitete života naših građana, inovativnih načina za pomoć poduzećima kako bi mogla rasti, i realističnih lokalnih mjera za povećanje kvalitete života na svim razinama, izjavio je danas u Samoboru predsjednik PGS-a Darijo Vasilić i naglasio: „Hrvatska ima potencijal biti dinamična, utjecajna, uspješna europska zemlja s gospodarstvom koje raste, ali samo ako stvorimo bolje uvjete i iskoristimo rješenja koja već funkcioniraju na terenu“. 

Potpisivanju koalicijskog sporazuma u Samoboru nazočili su hrvatski eurozastupnik iz redova IDS-a Valter Flego; saborski zastupnici Dario Zurovec, Damir Bajs, Katarina Nemet, Emil Daus, Natalija Martinčević; gradonačelnici Petra Škrobot, Nenad Panian, Valter Glavičić, Loris Peršurić, Anteo Milos, Fabrizio Vižintin; načelnici Ivan Gulam i Robert Marčelja; članovi predsjedništva Reformista Leo Penović i Robert Hirc; glavna politička tajnica Reformista Alenka Košiša Čičin-Šain; predsjednik zagrebačke organizacije Reformista Krešo Komljenović, te drugi brojni istaknuti članovi stranaka i gosti.

Sve stranke iz koalicije pozvale su i druge koji dijele gore spomenute vrijednosti da im se pridruže, a građane da se aktivno uključe u kampanju, izađu na izbore i podrže koaliciju stranaka Fokus, IDS, Reformisti, PGS - Koaliciju za bolju Hrvatsku!


Foto: IDS

Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.