Politika i društvo

SASTANAK U ROVINJU

IDS protiv novih Pravilnika o stručnom ispitu za turističke vodiče

"Turistički vodiči predstavljaju višu dodanu vrijednost u turizmu, a ovakvim pravilnicima resorna ministarstva rade štetu cjelokupnom turizmu, što je neshvatljivo i poražavajuće", kazao je predsjednik IDS-a, Dalibor Paus te najavio da je saborski Klub IDS-a spreman staviti rješavanje ovog gorućeg pitanja na dnevni red u Saboru


 
3 min
Istra24

"Turistički vodiči predstavljaju višu dodanu vrijednost u turizmu, a ovakvim pravilnicima resorna ministarstva rade štetu cjelokupnom turizmu, što je neshvatljivo i poražavajuće", kazao je predsjednik IDS-a, Dalibor Paus te najavio da je saborski Klub IDS-a spreman staviti rješavanje ovog gorućeg pitanja na dnevni red u Saboru

Predsjednik IDS-a Dalibor Paus danas je u Rovinju održao radni sastanak s predsjednikom Društva turističkih vodiča Rovinj Albertom Košarom, gradonačelnikom Rovinja Markom Paliagom i predsjednikom rovinjskog IDS-a Marčelom Mohorovićem

Na sastanku se raspravljalo o prijedlozima novih Pravilnika o stručnom ispitu za turističke vodiče te o popisu zaštićenih lokaliteta čije je nacrte Ministarstvo turizma nedavno poslalo stručnoj javnosti.

Pravilnici su, objasnio je Košara, digli na noge cjelokupnu struku, stoga ne čudi da se i Zajednica društava turističkih vodiča Hrvatske negativno očitovala.

Manje edukacije, izostavljanje spomenika pod zaštitom UNESCO-a...

- Pravilnikom se značajno smanjuje potreban broj sati za edukaciju vodiča, odnosno od postojećih propisanih 929 sati predlaže se 480 sati edukacije. Budući da su s popisa zaštićenih lokaliteta izostavljene gotovo sve atraktivne destinacije proizlazi da polaznicima edukacije posebni dio ispita uopće neće biti potreban za vođenje turista po Hrvatskoj, pa zapravo dolazimo do stvarnog stanja od svega 85 sati predavanja za stjecanje općeg dijela licence, kazao je Košara, napomenuvši da pravilnik omogućuje i stranim državljanima iz EU zemalja da bez edukacije vode turiste svugdje u Hrvatskoj, osim na zaštićenim lokalitetima.

Predsjednik Društva turističkih vodiča Rovinj Alberto Košara naveo je također da se pravilnikom predviđa dodatno smanjenje broja zaštićenih lokaliteta. Naime, prema prijedlogu nacrta Pravilnika o popisu zaštićenih lokaliteta radi se o nedovoljno poznatima koje 95 % grupa gostiju de facto ne posjećuju, a otvoreni trgovi su izostavljeni kao i spomenici pod zaštitom UNESCO-a. Dakle, u praksi nema nikakve prave zaštite turističkih destinacija. Na popisu zaštićenih lokaliteta nisu se našli gradovi kao što su Pula, Poreč i Rovinj, što je blago rečeno apsurdno i uvredljivo za našu županiju u kojoj se ostvaruje čak jedna trećina svih noćenja u Hrvatskoj, navodi Košara.

Potpredsjednik IDS-a i gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga poručio je da u Rovinju turistički vodiči imaju pravog partnera.

Paliaga: Nacrti Pravilnika apsolutno neprihvatljivi

- Jako dobro znamo važnost uloge turističkih vodiča za promociju destinacije, kao i za uspješnost same sezone, stoga su nam ova dva nacrta Pravilnika apsolutno neprihvatljiva. Stat ćemo iza turističkih vodiča zbog zaštite ovog nama izuzetno cijenjenog zanimanja i zbog činjenice da je njihova uloga presudna u daljnjoj valorizaciji turističkih destinacija.  

Predsjednik IDS-a, Dalibor Paus, podržao je inicijativu udruženja turističkih vodiča da se pravilnici izmjene sukladno prijedlozima struke.

Paus: Problem se tiče cijele Hrvatske

- Turistički vodiči predstavljaju višu dodanu vrijednost u turizmu, a ovakvim pravilnicima resorna ministarstva rade štetu cjelokupnom turizmu, što je neshvatljivo i poražavajuće, kazao je Paus te istaknuo da će, ukoliko pravilnici budu usvojeni u tom obliku, degradacija znanja i nekompetentnost budućih turističkih vodiča negativno utjecati na uspješnost naše zemlje kao turističke destinacije.      

Istaknuo je i da se ova problematika tiče cijele Hrvatske, posebice priobalnog dijela, i stoga je Klub IDS-a spreman staviti rješavanje ovog gorućeg pitanja na dnevni red u Saboru.


Foto: IDS

Nastavite čitati

Istra
 

Povratak u antička vremena na valbandonskoj plaži

Za ljubitelje dobre hrane, manifestacija "Rimski Valbandon" nudi jedinstvenu gastro ponudu. Posjetitelji će imati priliku kušati meni star 2000 godina, sastavljen od mesa, ribe, priloga, lubenica i mulsuma – autentičnog rimskog vina s medom. Ovaj kulinarski doživljaj omogućit će vam da se prepustite okusima prošlosti i uživate u delicijama koje su nekoć bile sastavni dio rimskih gozbi

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.