Politika i društvo

IDS OPTUŽUJE UMAŠKOG GRADONAČELNIKA

IDS UMAG: Koristi li gradonačelnik Bassanese svoje vijećnike kao pijune u mutnim igrama oko zemljišta?

Gradonačelnik Bassanese utvrdio je da je najpovoljniji ponuditelj tvrtka Udica Umag j.d.o.o., sa 0 kuna prihoda i 0 zaposlenih. Radi se o tvrtki Ivana Vrbata, brata bivše SDP-ove saborske zastupnice Tanje Vrbat, zaposlenoj ne tako davno u gradskom poduzeću 'Festum', a koja je pak supruga aktualnog predsjednika umaškog SDP-a i gradskog vijećnika Mirka Grgića, napominju u IDS-u Umag


 
2 min
Istra24
Zona Unagrija u Umagu- poligon za podobne, tvrde u IDS-u

Gradonačelnik Bassanese utvrdio je da je najpovoljniji ponuditelj tvrtka Udica Umag j.d.o.o., sa 0 kuna prihoda i 0 zaposlenih. Radi se o tvrtki Ivana Vrbata, brata bivše SDP-ove saborske zastupnice Tanje Vrbat, zaposlenoj ne tako davno u gradskom poduzeću 'Festum', a koja je pak supruga aktualnog predsjednika umaškog SDP-a i gradskog vijećnika Mirka Grgića, napominju u IDS-u Umag

"Gospodarska zona 'Ungarija' namijenjena je umaškim gospodarstvenicima, a ne za preprodaju zemljišta preko fiktivnih firmi bliskih gradonačelniku!", upozorava u svom priopćenju umaški IDS. Iako u priopćenju nema potpisa, pretpostavka je da iza njega stoji vodstvo umaške podružnice predvođeno Anjom Žužić.

Umaški IDS napominje "da je Umag do jučer bio jedini istarski grad bez gospodarske zone, što dokazuje inertnost aktualne gradske vlasti prema realnim potrebama građana i temeljnog nerazumijevanja potreba umaških gospodarstvenika".

- Podsjetit ćemo da je upravo IDS prvi prepoznao važnost izgradnje zone i svojim amandmanom u proračunu za 2017. godinu, osigurao prva sredstva za gospodarsku zonu 'Ungarija', inicirajući tako ovu vrijednu investiciju koja će omogućiti ozbiljan zaokret umaškog gospodarstva, desetljećima oslonjenog pretežito na turizam i ugostiteljstvo, a koja će pokrenuti pozitivne trendove u sektoru proizvodnje. Ipak, dovršetak izgradnje umaške gospodarske zone plaćeno je previše (108 milijuna kuna) i naši su je poduzetnici čekali jednostavno predugo, ističu u umaškom IDS-u.

Napominju da se sve ove godine čekanja nisu isplatile gospodarstvenicima, "posebice onima koji su se nadali da će prodaja parcela u gospodarskoj zoni biti transparentna i jednako fer prema svima".

Tvrde da su se pri završetku posljednjeg javnog natječaja za prodaju nekretnina u vlasništvu Grada Umaga na području gospodarske – industrijske zone 'Ungarija' pojavile ozbiljne sumnje o pogodovanju pojedincima bliskih vlasti.  

- Na natječaju je bilo ponuđeno 5 nekretnina, a prodane su samo 4. Za jednu prodanu nekretninu, aktualni gradonačelnik Bassanese utvrdio je da je najpovoljniji ponuditelj tvrtka Udica Umag j.d.o.o., sa 0 kuna prihoda (posluje u minusu) i sa 0 zaposlenih. Radi se o tvrtki Ivana Vrbata, brata bivše SDP-ove saborske zastupnice Tanje Vrbat, zaposlenoj ne tako davno u gradskom poduzeću 'Festum', a koja je pak supruga aktualnog predsjednika umaškog SDP-a i gradskog vijećnika Mirka Grgića, napominju u IDS-u Umag.  

Pitaju se "po kojem je kriteriju aktualni gradonačelnik Vili Bassanese dao prednost tvrtki Udica Umag j.d.o.o., jer po ekonomskim sigurno nije, uzmemo li u obzir da se za istu nekretninu natjecala daleko kvalitetnija tvrtka, koja godinama uspješno posluje u zoni 'Ungarija', sa 25 zaposlenih i gotovim projektom o proširenju, kao i namjerom da zaposle još 20 osoba". 

Napominju "da se tvrtka Udica Umag j.d.o.o. već natjecala za zemljište u zoni 'Ungarija', ali zbog duga prema poreznoj upravi, njihova je ponuda odbačena".

- Zanimljivo je i kako se ta tvrtka, koja se pretežito bavi turizmom, sad navodi da namjerava otvoriti pogon PET ambalaže. Ne ulazimo u poslovni plan tvrtke, ali pojedini gospodarstvenici s kojima smo razgovarali, samu ideju o PET ambalaži smatraju sumnjivom i neuvjerljivom, posebice ako znamo da je pitanje vremena kad će PET ambalaža izaći iz uporabe zbog zakonskih restrikcija. Stoga se postavlja objektivno pitanje, da li tvrtka Udica Umag j.d.o.o. želi uopće pokrenuti proizvodnju u 'Ungariji' ili je sve ovo farsa da bi se nekretnina u kratkom vremenskom roku preprodala drugima za veću cijenu, ističu u IDS-u.

Zbog svega navedenog, "umaški IDS traži da se revidira odluka o odabiru najboljeg ponuditelja te da se zbog objektivnih okolnosti ne izabere tvrtka Udica Umag j.d.o.o. nego druga, kvalitetnija tvrtka, koja želi raditi i otvarati nova radna mjesta".

- Postavljamo pitanje da li aktualni gradonačelnik koristi svoje ovlasti da bi pogodovao stranačkim kolegama u nabavci nekretnina u industrijskoj zoni? Koristi li gradonačelnik svoje vijećnike kao pijune u mutnim igrama oko zemljišta? Gospodarska zona 'Ungarija', čiji troškovnik javnost nije nikad vidjela, namijenjena je umaškim gospodarstvenicima, a ne za preprodaju zemljišta preko fiktivnih firmi bliskih gradonačelniku!, zaključuje u priopćenju umaški IDS.

 


Nastavite čitati

Istra
 

JESU LI CRNI BALONI DOVOLJNI? Je li dovoljno jednom godišnje čuti crne statistike o broju premlaćenih i ubijenih žena i iz prvog reda pratiti naslikavanje političara?

Sutra čitajte o planovima za nogometno igralište Valkane oko čega su se ne tako davno lomila politička koplja i rušili stranački savezi. Iako gradnja debelo kasni, i dalje nema informacija kako će u konačnici izgledati zgotovljeno igralište i što to podrazumijeva termin -  "obuhvat radova" - ali i kada će, tko će, koliko će, i hoće li se rušiti stabla?

Istra
 

U Labin stigle prve kante za biootpad

Nešto manje od 100 kućanstava ulica Marcilnica, Viktora Cara Emina i Istarskih narodnjaka tako će moći odvajati kuhinjski otpad, vrtni/zeleni otpad, ostatke termički obrađene hrane i manje količine ostalog biootpada

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.