Politika i društvo

IDS OPTUŽUJE UMAŠKOG GRADONAČELNIKA

IDS UMAG: Koristi li gradonačelnik Bassanese svoje vijećnike kao pijune u mutnim igrama oko zemljišta?

Gradonačelnik Bassanese utvrdio je da je najpovoljniji ponuditelj tvrtka Udica Umag j.d.o.o., sa 0 kuna prihoda i 0 zaposlenih. Radi se o tvrtki Ivana Vrbata, brata bivše SDP-ove saborske zastupnice Tanje Vrbat, zaposlenoj ne tako davno u gradskom poduzeću 'Festum', a koja je pak supruga aktualnog predsjednika umaškog SDP-a i gradskog vijećnika Mirka Grgića, napominju u IDS-u Umag


 
3 min
Istra24
Zona Unagrija u Umagu- poligon za podobne, tvrde u IDS-u

Gradonačelnik Bassanese utvrdio je da je najpovoljniji ponuditelj tvrtka Udica Umag j.d.o.o., sa 0 kuna prihoda i 0 zaposlenih. Radi se o tvrtki Ivana Vrbata, brata bivše SDP-ove saborske zastupnice Tanje Vrbat, zaposlenoj ne tako davno u gradskom poduzeću 'Festum', a koja je pak supruga aktualnog predsjednika umaškog SDP-a i gradskog vijećnika Mirka Grgića, napominju u IDS-u Umag

"Gospodarska zona 'Ungarija' namijenjena je umaškim gospodarstvenicima, a ne za preprodaju zemljišta preko fiktivnih firmi bliskih gradonačelniku!", upozorava u svom priopćenju umaški IDS. Iako u priopćenju nema potpisa, pretpostavka je da iza njega stoji vodstvo umaške podružnice predvođeno Anjom Žužić.

Umaški IDS napominje "da je Umag do jučer bio jedini istarski grad bez gospodarske zone, što dokazuje inertnost aktualne gradske vlasti prema realnim potrebama građana i temeljnog nerazumijevanja potreba umaških gospodarstvenika".

- Podsjetit ćemo da je upravo IDS prvi prepoznao važnost izgradnje zone i svojim amandmanom u proračunu za 2017. godinu, osigurao prva sredstva za gospodarsku zonu 'Ungarija', inicirajući tako ovu vrijednu investiciju koja će omogućiti ozbiljan zaokret umaškog gospodarstva, desetljećima oslonjenog pretežito na turizam i ugostiteljstvo, a koja će pokrenuti pozitivne trendove u sektoru proizvodnje. Ipak, dovršetak izgradnje umaške gospodarske zone plaćeno je previše (108 milijuna kuna) i naši su je poduzetnici čekali jednostavno predugo, ističu u umaškom IDS-u.

Napominju da se sve ove godine čekanja nisu isplatile gospodarstvenicima, "posebice onima koji su se nadali da će prodaja parcela u gospodarskoj zoni biti transparentna i jednako fer prema svima".

Tvrde da su se pri završetku posljednjeg javnog natječaja za prodaju nekretnina u vlasništvu Grada Umaga na području gospodarske – industrijske zone 'Ungarija' pojavile ozbiljne sumnje o pogodovanju pojedincima bliskih vlasti.  

- Na natječaju je bilo ponuđeno 5 nekretnina, a prodane su samo 4. Za jednu prodanu nekretninu, aktualni gradonačelnik Bassanese utvrdio je da je najpovoljniji ponuditelj tvrtka Udica Umag j.d.o.o., sa 0 kuna prihoda (posluje u minusu) i sa 0 zaposlenih. Radi se o tvrtki Ivana Vrbata, brata bivše SDP-ove saborske zastupnice Tanje Vrbat, zaposlenoj ne tako davno u gradskom poduzeću 'Festum', a koja je pak supruga aktualnog predsjednika umaškog SDP-a i gradskog vijećnika Mirka Grgića, napominju u IDS-u Umag.  

Pitaju se "po kojem je kriteriju aktualni gradonačelnik Vili Bassanese dao prednost tvrtki Udica Umag j.d.o.o., jer po ekonomskim sigurno nije, uzmemo li u obzir da se za istu nekretninu natjecala daleko kvalitetnija tvrtka, koja godinama uspješno posluje u zoni 'Ungarija', sa 25 zaposlenih i gotovim projektom o proširenju, kao i namjerom da zaposle još 20 osoba". 

Napominju "da se tvrtka Udica Umag j.d.o.o. već natjecala za zemljište u zoni 'Ungarija', ali zbog duga prema poreznoj upravi, njihova je ponuda odbačena".

- Zanimljivo je i kako se ta tvrtka, koja se pretežito bavi turizmom, sad navodi da namjerava otvoriti pogon PET ambalaže. Ne ulazimo u poslovni plan tvrtke, ali pojedini gospodarstvenici s kojima smo razgovarali, samu ideju o PET ambalaži smatraju sumnjivom i neuvjerljivom, posebice ako znamo da je pitanje vremena kad će PET ambalaža izaći iz uporabe zbog zakonskih restrikcija. Stoga se postavlja objektivno pitanje, da li tvrtka Udica Umag j.d.o.o. želi uopće pokrenuti proizvodnju u 'Ungariji' ili je sve ovo farsa da bi se nekretnina u kratkom vremenskom roku preprodala drugima za veću cijenu, ističu u IDS-u.

Zbog svega navedenog, "umaški IDS traži da se revidira odluka o odabiru najboljeg ponuditelja te da se zbog objektivnih okolnosti ne izabere tvrtka Udica Umag j.d.o.o. nego druga, kvalitetnija tvrtka, koja želi raditi i otvarati nova radna mjesta".

- Postavljamo pitanje da li aktualni gradonačelnik koristi svoje ovlasti da bi pogodovao stranačkim kolegama u nabavci nekretnina u industrijskoj zoni? Koristi li gradonačelnik svoje vijećnike kao pijune u mutnim igrama oko zemljišta? Gospodarska zona 'Ungarija', čiji troškovnik javnost nije nikad vidjela, namijenjena je umaškim gospodarstvenicima, a ne za preprodaju zemljišta preko fiktivnih firmi bliskih gradonačelniku!, zaključuje u priopćenju umaški IDS.

 


Nastavite čitati

Istra
 

Krasna zemljo, obiteljski urbanizirana. A Cosulich Patrizia dobila konkurenciju u... "Porečanki"

U kontroverznoj zgradi Porečanka u Puli, gdje je u kratkom roku došlo do dva pokušaja deložacije, događali su se mutni poslovi s parking mjestima, cijenama i načinima najma, a bilo je i prostitucije * Pisali smo danas i o overturizmu, plaćama u pulskoj cementari, problemima u Kolodvorskoj ulici i cesti kroz Majmajolu * Sutra nastavljamo analizu USKOK-ove optužnice u slučaju Dorina. Vrlo je zanimljiv dio u kojem se opisuju kaznena djela nekad moćnog županijskog voditelja Seada Ibrahimovića. Donosimo i objašnjenje Grada Buja vezano za obiteljske urbanizacije

Istra
 

Šimun Matišić Quartet u srijedu nastupa u Rovinju na 20. BaRoMusu

Uz Šimuna Matišića višestruko nagrađivanog mladog glazbenika bogate i zanimljive karijere, koji predvodi kvartet, u sastavu sviraju Krunoslav Levačić (udaraljke), Dani Bošnjak (flauta) i Zvonimir Šestak (kontrabas), a riječ je o velikim umjetničkim individuama i osebujnim glazbenim ličnostima, ponajboljim instrumentalistima u regiji

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.