Politika i društvo

ODLUKE KOJE NISU POPULARNE

Iz drugog pokušaja prihvaćena Odluka o prikupljanju otpada u Rijeci

Odluka je prihvaćena sa 16 glasova ZA i 15 glasova PROTIV, a prihvatili su je SDP-ova koalicija, PGS i vijećnici Možemo!, dok su protiv bili vijećnici HDZ-a, Mosta, Akcije mladih i Unije Kvarnera te Nezavisne liste Davora Štimca


 
2 min
HINA
Foto: Pixsell/Goran Kovačić

Odluka je prihvaćena sa 16 glasova ZA i 15 glasova PROTIV, a prihvatili su je SDP-ova koalicija, PGS i vijećnici Možemo!, dok su protiv bili vijećnici HDZ-a, Mosta, Akcije mladih i Unije Kvarnera te Nezavisne liste Davora Štimca

Riječko Gradsko vijeće u četvrtak je većinom glasova prihvatilo prijedlog Odluke o  pružanju javne usluge skupljanja komunalnog otpada nakon što je riječki gradonačelnik prihvatio dio predloženih amandmana, no oporbi je i dalje sporno formiranje fiksne cijene odvoza otpada.

Odluka je prihvaćena sa 16 glasova ZA i 15 glasova PROTIV, a prihvatili su je SDP-ova koalicija, PGS i vijećnici Možemo!, dok su protiv bili vijećnici HDZ-a, Mosta, Akcije mladih i Unije Kvarnera te Nezavisne liste Davora Štimca.

Prvi gradonačelnikov prijedlog Odluke bio je na dnevnom redu sjednice riječkoga Gradskog vijeća prije mjesec dana. No, prije glasanja o prihvaćanju, gradonačelnik Marko Filipović je tada povukao prijedlog, uvidjevši da se Odluka može prihvatiti samo uz prihvaćanje niza amandmana koji je bitno mijenjaju.

Filipović je u četvrtak naveo da je prihvatio amandmane klubova vijećnika Možemo! - Akcija mladih - Unija Kvarnera te PGS - Laburisti, a u pripremi ove sjednice je sa suradnicima održao sastanke na ovu temu sa svim klubovima vijećnika.

Dio odluke koji je izazivao najviše rasprave je visina fiksne cijene javne usluge odvoza otpada, s obzirom na poskupljenje usluge koje će izazvati.

"Građani su nas birali i da donosimo odluke koje nisu popularne", naveo je Filipović.

Pročelnica gradskog Odjela za komunalni sustav Maja Malnar istaknula je da je u novom prijedlogu, za razliku od prvog, objašnjen način formiranja tih cijena.

No, HDZ, Akcija mladih i Unija Kvarnera, vijećnici Nezavisne liste Davora Štimca i Možemo! ponovno su upozorili da cijena nije jasna ni transparentna te da nije ponuđeno zadovoljavajuće objašnjenje formiranja.

Vijećnici SDP-a smatraju pak da je cijena detaljno obrazložena.

Josip Ostrogovović (HDZ) rekao je da je ovaj prijedlog gotovo isti kao prvi. Smatra kako se ne izbjegavaju nepotrebni troškovi i da je Odluka suštinski promašena jer ne stimulira odvajanje otpada.

Petra Mandić (Most) drži da je razlog povećanja cijene u premalom odvajanju otpada, jer skoro sav otpad završava u odlagalištu Marišćina, a cijena usluge je previsoka. Potrebna je promjena sustava, jer Marišćini je potreban i sav miješani otpad po sadašnjem modelu, rekla je.

Nezavisna vijećnica Iva Rinčić ustvrdila je da građani mogu platiti uslugu koliko god treba, ali ne više nego što je potrebno.

 "Ako želimo u roku od dvije godine uvesti individualizirano prikupljanje otpada, moramo prihvatiti ovakve cijene", ustvrdila je Tea Mičić Badurina (PGS).  


Nastavite čitati

Oporba: Prije mijenjanja Zakona o zemljišnim knjigama treba bolje odrediti nadležnosti

Do drugog čitanja zakona inicirat ćemo raspravu na Odboru za pravosuđe koja će rezultirati analizom što točno rade javni bilježnici u postupku formiranja novih zemljišno- knjižnih uložaka, najavila je Dalija Orešković (DOSIP) *  „Smatramo da se izmjene kruga ovlaštenika kojima se dopušta pretraga u zemljišnim knjigama po nazivu, odnosno imenu, prezimenu i OIB-u treba proširiti i na općine i gradove jer to bi sigurno značajno doprinijelo transparentnosti i pravednosti prostornog planiranja“, istaknuo je predsjednik IDS-a Dalibor Paus koji se dotaknuo i teme bespravne gradnje

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.