Politika i društvo

ususret europskim izborima

IZMIČE LI BRUXELLES? IDS-u za mandat potrebno oko 70.000 glasova

Daliboru Pausu je imperativ potpuna mobilizacija stranke. O rezultatu europskih izbora ovisi mu nastavak političke karijere


 
2 min
Dražen Majić ⒸFOTO: Manuel Angelini

Daliboru Pausu je imperativ potpuna mobilizacija stranke. O rezultatu europskih izbora ovisi mu nastavak političke karijere

Prema najnovijoj anketi koju je objavio Telegram IDS ne stoji baš dobro pred izbore za europski parlament. Od tisuću anketiranih koje je kontaktirala agencija Promocija plus tek je 2,3 posto svoj glas dalo takozvanoj „liberalnoj” koalicija na čijem je čelu IDS-ov europarlamentarac Valter Flego.

Kao što smo izvijestili, 12 mandata, sukladno spomenutoj anketi, podijeljeno je tako da HDZ dobiva 5 mandata, SDP 4, te DP, Možemo i Most po jedan mandat.

Nakon samo dva osvojena mandata na prošlomjesečnim parlamentarnim izborima u IDS-u je zavladala nervoza a gubitak mjesta u europskom parlamentu bio bi prava politička katastrofa koja bi definitivno uzrokovala odlazak Dalibora Pausa s čelnog mjesta stranke.

Procjenjuje se da će za prolaz trebati oko 70.000 glasova.

Na izborima za europski parlament 2019. godine IDS je nastupio sa širom amsterdamskom koalicijskom listom koja je osvojila 55.829 glasova te su sa 5.19 posto glasova kroz iglene ušli prošli izborni prag. MOST s 50.000 glasova nije prošao. Valter Flego osvojio je 21.228 glasova.

Na zadnjim parlamentarnim izborima IDS je u osmoj izbornoj jedinici sa svojom listom osvojio 32.728 glasova. Matija Posavec, koji je na listi drugi iza Flega na IDSovoj listi, u trećoj izbornoj jedinici osvojio je 25.830 glasova, dok je Milorad Pupovac, inače zadnji na IDS-ovoj listi sa svojim SDSS-om osvojio više od 30.000 glasova.

Za Flegov prolazak u europski parlament potrebna je općestranačka mobilizacija, prije svega IDS-a, potom i PGS-a, jer se prolazni glasovi za listu kriju upravo u Rijeci i Kvarneru. Jednako je bitna i mobilizacija glasača Matije Posavca u Međimurju, ali i Milorada Pupovca kod srpske manjine. 

Također, za uspjeh na izborima vrlo je važno kako će se u sljedećih mjesec dana IDS postaviti prema SDP-u i Možemo koji su im konkurenti na lijevo-liberalnom biračkom spektru. U tom svjetlu razumljiva je i značajno agresivnija predizborna retorika Dalibora Pausa prema SDP-u i posebno Peđi Grbinu. Paus se osobno mora jako potruditi da lista i Flego prijeđu prag jer o tom rezultatu mu ovisi nastavak političke karijere.

Zaključno, gubitak fotelje u Bruxellesu bio bi vrlo loš znak godinu dana prije lokalnih izbora.


Nastavite čitati

Oporba: Prije mijenjanja Zakona o zemljišnim knjigama treba bolje odrediti nadležnosti

Do drugog čitanja zakona inicirat ćemo raspravu na Odboru za pravosuđe koja će rezultirati analizom što točno rade javni bilježnici u postupku formiranja novih zemljišno- knjižnih uložaka, najavila je Dalija Orešković (DOSIP) *  „Smatramo da se izmjene kruga ovlaštenika kojima se dopušta pretraga u zemljišnim knjigama po nazivu, odnosno imenu, prezimenu i OIB-u treba proširiti i na općine i gradove jer to bi sigurno značajno doprinijelo transparentnosti i pravednosti prostornog planiranja“, istaknuo je predsjednik IDS-a Dalibor Paus koji se dotaknuo i teme bespravne gradnje

Paus: Donošenje Etičkog kodeksa za službenike i namještenike u lokalnoj samoupravi od strane Vlade RH jest zadiranje u ovlasti općina, gradova i županija

Saborski zastupnik i predsjednik IDS-a upozorio je i na  pitanje materijalnog statusa zaposlenika u jedinicama lokalne samouprave i podsjetio kako su Zakonom o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, plaće službenika i namještenika limitirane plaćama načelnika, gradonačelnika i župana te da se nisu mijenjale dugih14 godina. Smatra da se to hitno mora mijenjati i maknuti limitiranje plaća jer uskoro neće imati tko obavljati te poslove

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.