Politika i društvo

BIVŠA NEZAVISNA VIJEĆNICA NA LISTI IDS-A

Jadranka Černjul: "Ogorčena sam i razočarana što je Grad Pula Sigurnoj kući Istra 'skinuo' 40 tisuća kuna"

- Ne želim ni pomišljati da je ovo politički revanšizam. Mi smo sad svrstani "u isti koš" s ostalim udrugama, ali mi nismo nekakvi rekreativci ili izrađivači umjetnina, mi brinemo o ljudskim životima! Upitne su nam plaće, a da ne govorim o režijama i troškovima života za četvero žena i još toliko djece o kojima trenutno brinemo u ovo doba inflacije, kaže razočarano Černjul


 
3 min
Martina Pereša
Foto: La Voce del popolo

- Ne želim ni pomišljati da je ovo politički revanšizam. Mi smo sad svrstani "u isti koš" s ostalim udrugama, ali mi nismo nekakvi rekreativci ili izrađivači umjetnina, mi brinemo o ljudskim životima! Upitne su nam plaće, a da ne govorim o režijama i troškovima života za četvero žena i još toliko djece o kojima trenutno brinemo u ovo doba inflacije, kaže razočarano Černjul

- Nazvao me malo prije i gradonačelnik Pule, Filip Zoričić, koji je bio prilično uzrujan. Smatra da je ovo svojevrsni napad na njega. Međutim, pet djelatnica Sigurne kuće Istra i ja, morale smo dati do znanja koliko smo iznenađene i povrijeđene time što nam je Grad "skinuo" 40 tisuća kuna, kazala nam je u telefonskom razgovoru Jadranka Černjul, koordinatorica Sigurne kuće Istra nakon što je medijima i Gradu poslala dopis kojim izražava svoju ogorčenost i razočaranost navedenom odlukom.

Novaca ima, samo nije pravedno raspoređen?

Stigla im je odluka još proteklog tjedna, no odlučile su reagirati tek danas, a to, kaže nam Černjul, nema veze s time što će se na sutrašnjoj Sjednici pulskog Gradskog vijeća odlučivati o inicijativi vijećnika NLFZ-a, Kristijana Biterija, koji je predložio smanjenje iznosa za financiranje stranaka i nezavisnih lista sa 720 tisuća kuna godišnje na 300 tisuća kuna godišnje.

- Nikad nisam bila za to da se nekome oduzme da bi se drugome dalo. Novaca ima i trebao je biti pravednije raspoređen. Nisam baš sigurna da je gradonačelnik našao praznu blagajnu kako tvrdi. Vidite da ima novaca za razna putovanja i natječaje za brojne nadzorne odbore, a sve pod izlikom transparentnosti, kaže Černjul - inače dugogodišnja gradska vijećnica bliska IDS-u iako nam je danas naglasila da nikad nije bila u stranci već je bila nezavisna vijećnica s IDS-ove liste.

No, potpora dugogodišnjoj bivšoj IDS-ovoj pulskoj vlasti je neupitna.

Kandidat za gradonačelnika Pule, Boris Miletić, 2013. godine predstavlja listu za Gradsko vijeće, Foto: IDS

"Ne želim ni pomišljati na politički revanšizam"

- Ne želim ni pomišljati da je ovo politički revanšizam. Mi smo sad svrstani "u isti koš" s ostalim udrugama, ali mi nismo nekakvi rekreativci ili izrađivači umjetnina, mi brinemo o ljudskim životima! Dosad smo slali program i dobivali sredstva do veljače. Svibanj je pred vratima, a mi od Grada nemamo ni lipe. Upitne su nam plaće, a da ne govorim o režijama i troškovima života za četvero žena i još toliko djece o kojima trenutno brinemo u ovo doba inflacije, kaže razočarano Černjul.

Nitko ih, veli, nije obavijestio niti im obrazložio Odluku o smanjenju sredstava, ali im je zato jasno navedeno kako nemaju pravo žalbe. Svoj će posao, uvjerava nas, i dalje nastaviti raditi savjesno i marljivo, ali reakcija, smatra, nije smjela izostati.

U Gradskom vijeću se osjećala loše

- Krajem siječnja izašla sam iz Gradskog vijeća jer sam se umorila. No, prije toga, naš je Klub podnio niz amandmana kako bi se povećala sredstva za socijalu. Ove godine u Proračunu su povećana sredstva za društvene djelatnosti, pa mi nije jasno zašto. Pitam se je li to išlo za nečije plaće? Ja u vijeću nisam bila radi novaca i smetalo mi je kad sam čitala da to o meni pišu. Loše sam se osjećala i zato sam otišla, zaključuje Černjul.

Podsjetimo, Sigurna kuća Istra brine o ženama žrtvama nasilja i njihovoj djeci te jedina u Istri nudi takav oblik pomoći kroz dva skloništa i dva savjetovališta koja žrtvama nasilja nude psihosocijalnu podršku.


Nastavite čitati

Istra
 

Povratak u antička vremena na valbandonskoj plaži

Za ljubitelje dobre hrane, manifestacija "Rimski Valbandon" nudi jedinstvenu gastro ponudu. Posjetitelji će imati priliku kušati meni star 2000 godina, sastavljen od mesa, ribe, priloga, lubenica i mulsuma – autentičnog rimskog vina s medom. Ovaj kulinarski doživljaj omogućit će vam da se prepustite okusima prošlosti i uživate u delicijama koje su nekoć bile sastavni dio rimskih gozbi

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.