Politika i društvo

BIVŠA NEZAVISNA VIJEĆNICA NA LISTI IDS-A

Jadranka Černjul: "Ogorčena sam i razočarana što je Grad Pula Sigurnoj kući Istra 'skinuo' 40 tisuća kuna"

- Ne želim ni pomišljati da je ovo politički revanšizam. Mi smo sad svrstani "u isti koš" s ostalim udrugama, ali mi nismo nekakvi rekreativci ili izrađivači umjetnina, mi brinemo o ljudskim životima! Upitne su nam plaće, a da ne govorim o režijama i troškovima života za četvero žena i još toliko djece o kojima trenutno brinemo u ovo doba inflacije, kaže razočarano Černjul


 
2 min
Martina Pereša
Foto: La Voce del popolo

- Ne želim ni pomišljati da je ovo politički revanšizam. Mi smo sad svrstani "u isti koš" s ostalim udrugama, ali mi nismo nekakvi rekreativci ili izrađivači umjetnina, mi brinemo o ljudskim životima! Upitne su nam plaće, a da ne govorim o režijama i troškovima života za četvero žena i još toliko djece o kojima trenutno brinemo u ovo doba inflacije, kaže razočarano Černjul

- Nazvao me malo prije i gradonačelnik Pule, Filip Zoričić, koji je bio prilično uzrujan. Smatra da je ovo svojevrsni napad na njega. Međutim, pet djelatnica Sigurne kuće Istra i ja, morale smo dati do znanja koliko smo iznenađene i povrijeđene time što nam je Grad "skinuo" 40 tisuća kuna, kazala nam je u telefonskom razgovoru Jadranka Černjul, koordinatorica Sigurne kuće Istra nakon što je medijima i Gradu poslala dopis kojim izražava svoju ogorčenost i razočaranost navedenom odlukom.

Novaca ima, samo nije pravedno raspoređen?

Stigla im je odluka još proteklog tjedna, no odlučile su reagirati tek danas, a to, kaže nam Černjul, nema veze s time što će se na sutrašnjoj Sjednici pulskog Gradskog vijeća odlučivati o inicijativi vijećnika NLFZ-a, Kristijana Biterija, koji je predložio smanjenje iznosa za financiranje stranaka i nezavisnih lista sa 720 tisuća kuna godišnje na 300 tisuća kuna godišnje.

- Nikad nisam bila za to da se nekome oduzme da bi se drugome dalo. Novaca ima i trebao je biti pravednije raspoređen. Nisam baš sigurna da je gradonačelnik našao praznu blagajnu kako tvrdi. Vidite da ima novaca za razna putovanja i natječaje za brojne nadzorne odbore, a sve pod izlikom transparentnosti, kaže Černjul - inače dugogodišnja gradska vijećnica bliska IDS-u iako nam je danas naglasila da nikad nije bila u stranci već je bila nezavisna vijećnica s IDS-ove liste.

No, potpora dugogodišnjoj bivšoj IDS-ovoj pulskoj vlasti je neupitna.

Kandidat za gradonačelnika Pule, Boris Miletić, 2013. godine predstavlja listu za Gradsko vijeće, Foto: IDS

"Ne želim ni pomišljati na politički revanšizam"

- Ne želim ni pomišljati da je ovo politički revanšizam. Mi smo sad svrstani "u isti koš" s ostalim udrugama, ali mi nismo nekakvi rekreativci ili izrađivači umjetnina, mi brinemo o ljudskim životima! Dosad smo slali program i dobivali sredstva do veljače. Svibanj je pred vratima, a mi od Grada nemamo ni lipe. Upitne su nam plaće, a da ne govorim o režijama i troškovima života za četvero žena i još toliko djece o kojima trenutno brinemo u ovo doba inflacije, kaže razočarano Černjul.

Nitko ih, veli, nije obavijestio niti im obrazložio Odluku o smanjenju sredstava, ali im je zato jasno navedeno kako nemaju pravo žalbe. Svoj će posao, uvjerava nas, i dalje nastaviti raditi savjesno i marljivo, ali reakcija, smatra, nije smjela izostati.

U Gradskom vijeću se osjećala loše

- Krajem siječnja izašla sam iz Gradskog vijeća jer sam se umorila. No, prije toga, naš je Klub podnio niz amandmana kako bi se povećala sredstva za socijalu. Ove godine u Proračunu su povećana sredstva za društvene djelatnosti, pa mi nije jasno zašto. Pitam se je li to išlo za nečije plaće? Ja u vijeću nisam bila radi novaca i smetalo mi je kad sam čitala da to o meni pišu. Loše sam se osjećala i zato sam otišla, zaključuje Černjul.

Podsjetimo, Sigurna kuća Istra brine o ženama žrtvama nasilja i njihovoj djeci te jedina u Istri nudi takav oblik pomoći kroz dva skloništa i dva savjetovališta koja žrtvama nasilja nude psihosocijalnu podršku.


Nastavite čitati

Istra
 

(FOTO I VIDEO) BICIKLOM DO VISINE MT. EVERESTA Odvezavši se 33 puta na Skitaču, Mario Pustijanac svladao ukupni uspon od 8.848 metra

"Everesting" je namijenjen trkačima i biciklistima i smatra se jednim od najtežih izazova u ovim sportovima. Uspon je moguće ostvariti na bilo kojem terenu, brdu ili planini, a osnovni je uvjet da se do cilja stigne bez pauza za spavanje * Cijeli je podvig, započet nešto prije 6 sati ujutro, trajao 15.5 sati, od čega je same vožnje bilo oko 13.5 sati ili, kako kaže Pustijanac "cijela jedna vječnost"

Istra
 

GROŽNJAN: Započela dvodnevna konferencija o komunikacijama u zdravstvu

Direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu Dražen Jurković naglasio je kako prema iskustvima nekih susjednih država, liste čekanja, kao najaktualnije pitanje u zdravstvu, nastaju kao rezultat pada produktivnosti rada, a ne toliko zbog pada broja liječnika i razvoja medicinske tehnologije odnosno rasta broja medicinskih usluga

Pula
 

PULA: Kreće distribucija letaka o sufinanciranju mjera energetske učinkovitosti

Putem javnog poziva sufinancira se kupnja novih kućanskih uređaja najviših energetskih razreda, kupnja novih električnih vozila (bicikl, moped, motocikl), izrada Glavnog projekta za solarnu elektranu u mrežnom radu za obiteljske kuće i kupnja novih fotonaponskih sunčanih modula potrebnih za izradu solarne elektrane na obiteljskoj kući

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.