Politika i društvo

IDS-ov zastupnik u saboru

Lerotić: "Građani žele dostojanstvenu plaću, a ne 200 kuna za struju i plin"

Samo četiri države članice imaju manju minimalnu plaću od Hrvatske te istaknuo da u Hrvatskoj iznosi 624 eura, dok primjerice u susjednoj Sloveniji 1074 eura, kazao je Lerotić


 
2 min
Zoran Angeleski
Lerotić: "Vaučeri od 200 kuna vrijeđaju naše građane"

Samo četiri države članice imaju manju minimalnu plaću od Hrvatske te istaknuo da u Hrvatskoj iznosi 624 eura, dok primjerice u susjednoj Sloveniji 1074 eura, kazao je Lerotić

O poskupljenju i životnom standardu koji je, kaže, sve lošiji u našoj zemlji, danas je u Saboru u slobodnom iznošenju stajalištu govorio zastupnik IDS-a Marin Lerotić danas je

U uvodu je naglasio da 13 država članica Europske Unije ima propisanu minimalnu plaću, od kojih samo četiri države članice imaju manju minimalnu plaću od Hrvatske te istaknuo da u Hrvatskoj iznosi 624 eura, dok primjerice u susjednoj Sloveniji 1.074 eura. Dvije države članice imaju minimalnu plaću veću od 1.000 eura, a šest država članica veću od 1.500 eura.

Napomenuo je kako su već u startu naši najugroženiji sugrađani u nepovoljnoj situaciji, a uz ogromna poskupljenja goriva, plina, struje, robe, hrane, gotovo svega, definitivno se još pogoršava kvaliteta života naših sugrađana.

- I što mi radimo? Mi smo prije par mjeseci imali fiksiranu cijenu goriva, a sada se spremaju vaučeri u iznosu od 200 kuna za struju i plin i to je vatrogasno rješenje. Međutim, svi znamo da svaki građanin ove zemlje želi raditi, želi primati plaću koja će mu osigurati dostojanstven život, želi primati plaću s kojom će moći plaćati sve svoje obaveze kako za sebe, tako za svoju obitelj, za svoju djecu bez da mu netko poklanja, odnosno daje vaučere u iznosu od 200 kuna jer to je čak i vrijeđanje naših građana u kojima kažemo 'evo vam 200 kuna pa si platite struju', kazao je Lerotić, dodavši da ozbiljna zemlja ne može standard građana održavati na nekom nivou zamrzavanjem cijena i vaučerima.

Istaknuo je da Vlada mora sebi postaviti pitanja kako omogućiti rast plaća, kako omogućiti veću razinu investicija, kako omogućiti povećanje zaposlenosti i dodao kako se ne sjeća kada smo u Hrvatskoj imali zadnju veliku inozemnu investiciju koja će otvoriti nova radna mjesta i omogućiti nova zapošljavanja.

- Imamo 400 tisuća stanovnika manje, veliki problem radne snage, a glavni razlog za to je opterećenje na plaće što poslodavcima otežava mogućnost zadržavanja postojećih radnika, a još više privlačenja novih, naročito sada kada smo na jedinstvenom tržištu Europske Unije i ono što se rijetko spominje, a to je da nam definitivno treba reforma rashodovne stanje državnog proračuna, kaže, dodajući da imamo nova zaduženja najavljena od Ministarstva financija preko milijardu eura.

"Naprosto se ne vidi na koji način ova Vlada ima viziju, pa čak i želju da stvorimo uvjete da naši sugrađani imaju pravo na rad, da imaju pravo da primaju plaću kojim će sebi i obitelji pružiti dostojanstven život", zaključio je IDS-ov zastupnik.


Nastavite čitati

MORH: Potpisan Ugovor o nabavi francuskog raketnog sustava protuzračne obrane

Riječ je o lanseru sustava kratkog dometa Mistral, a vrijednost ugovora je 53.850.000 eura s otplatnim rokom od pet godina, a ukupne obveze MORH-a s ekonomskim povećanjem cijena i porezom na dodanu vrijednost iznose 71.957.138,00 eura * Francuska je u okviru implementacije Hrvatsko-francuskog strateškog partnerstva ponudila Hrvatskoj jačanje suradnje u obrambenim pitanjima, odnosno mogućnost nabava borbenih aviona Rafale

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.