Politika i društvo

Od idućeg tjedna

Ministarstvo poljoprivrede: Isplata prve rate potpora kreće 16. veljače

Isplaćena će biti sredstva obračunata po površini poljoprivrednog zemljišta i to za osnovno, zeleno i preraspodijeljeno plaćanje te za mlade poljoprivrednike


 
2 min
HINA

Isplaćena će biti sredstva obračunata po površini poljoprivrednog zemljišta i to za osnovno, zeleno i preraspodijeljeno plaćanje te za mlade poljoprivrednike

Ministarstvo poljoprivrede u četvrtak je najavilo da sredinom idućeg tjedna, u srijedu, 16. veljače započinje isplata prve rate izravnih plaćanja i IAKS mjera ruralnog razvoja poljoprivrednicima u ukupnom iznosu od gotovo 2,1 milijardu kuna.

Isplaćena će biti sredstva obračunata po površini poljoprivrednog zemljišta i to za osnovno, zeleno i preraspodijeljeno plaćanje te za mlade poljoprivrednike.

U prvoj rati isplatit će se i proizvodno vezane potpore za krave u proizvodnji mlijeka, krave dojilje, tov junadi, ovce i koze te potpore male vrijednosti za duhan, maslinovo ulje te očuvanje izvornih i zaštićenih kultivara.

Također, će biti isplaćena potpora za IAKS mjere ruralnog razvoja -  Potpora područjima s prirodnim ograničenjima ili ostalim posebnim ograničenjima  (Mjera 13), navodi se u priopćenju.

Iz Ministarstva najavljuju i kako će u ožujku i travnju započeti isplata potpora poljoprivrednicima za Poljoprivredu, okoliš i klimatske promjene (Mjera 10), Dobrobit životinja (Mjera 14) te Ekološki uzgoj (Mjera 11).

U završnom dijelu odobravanja isplate slijedi isplata preostalih potpora te poravnanje računa za sve potpore te će kroz poravnanje biti isplaćeno oko 400 milijuna kuna, objašnjavaju iz resora poljoprivrede.

Podsjećaju pritom da je u studenom 2021. godine poljoprivrednicima isplaćen predujam izravnih plaćanja u iznosu od 1,6 milijarde kuna. Također, tijekom studenog je isplaćeno 78 milijuna kuna potpore za tov junadi i mliječne krave.

"Kroz sve oblike Izravnih plaćanja i IAKS mjera ruralnog razvoja poljoprivrednicima ćemo ove godine isplatiti ukupno 4,2 milijarde kuna, temeljem podnesenih jedinstvenih zahtjeva za potporu u 2021. godini", zaključuje se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.


FOTO: Manuel Angelini

Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.