Politika i društvo

TKO ĆE NAM RADITI U OSNOVNIM ŠKOLAMA?

Na tri ponovljena natječaja jedna pulska škola nije uspjela zaposliti kuhara. Edukacijskih rehabilitatora i pedagoga nema ni za lijek, a Ministarstvo obrazovanja nije briga

„Muku mučimo s edukacijskim rehabilitatorima. Na natječaj nam se nije javio nitko, i onda moramo uzeti nestručne zamjene odnosno učitelje. Ali drugog rješenja nema“, veli nam Višnja Popović ravnateljica pulske Škole za odgoj i obrazovanje * „Nama je natječaj već završio, i nije se javio nitko stručan“, jada nam se i Ljiljana Glad Racan ravnateljica pulske Osnovne škole Centar


 
4 min
Martina Pereša ⒸFOTO: Manuel Angelini
Ilustracija: OŠ Kaštanjer

„Muku mučimo s edukacijskim rehabilitatorima. Na natječaj nam se nije javio nitko, i onda moramo uzeti nestručne zamjene odnosno učitelje. Ali drugog rješenja nema“, veli nam Višnja Popović ravnateljica pulske Škole za odgoj i obrazovanje * „Nama je natječaj već završio, i nije se javio nitko stručan“, jada nam se i Ljiljana Glad Racan ravnateljica pulske Osnovne škole Centar

Grad Pula je samo u posljednjih mjesec dana raspisao dvadeset javnih natječaja za zapošljavanja u osnovnim školama. Uglavnom se traže stručni suradnici pedagozi i profesori tehničke kulture. Nije lako naći ni kuhare, a ono što se već neko vrijeme pokazalo posebno problematičnim jest kronični nedostatak edukacijskih rehabilitatora/rehabilitatorica.

Višnja Popović

Nema ih na tržištu

- Muku mučimo s edukacijskim rehabilitatorima. To je jako veliki problem, njih jednostavno nema na tržištu rada. Na natječaj nam se nije javio nitko, i onda moramo uzeti nestručne zamjene odnosno učitelje. Ali drugog rješenja nema. Trenutno, što se stručnih suradnika tiče, imamo zaposlenog psihologa i pedagoga, a potrebe su nam mnogo veće od toga. Međutim, Ministarstvo obrazovanje ne da odobrenja za dodatna zapošljavanja, veli nam Višnja Popović ravnateljica pulske Škole za odgoj i obrazovanje.

Ova škola treba i pomoćnika u nastavi odnosno stručno komunikacijskog posrednika za učenike s teškoćama u razvoju, i to na 30 sati tjedno za period do kraja nastavne godine. Ovih dana pravi im je izazov pronaći i kuhara ili kuharicu.

Male plaće – odaziv nikakav

- Kuhar/kuharica nam treba na pola radnog vremena, i to je strašan problem. Na tri ponovljena natječaja nije nam se javio nitko. Plaće su male i nije na puno radno vrijeme, iako smo i za to tražili odobrenje Ministarstva, ali ne daju oni. Za pomoćnika u nastavi stiglo je ipak nekoliko molbi, pa ćemo s razgovorima krenuti idućeg tjedna, najavljuje Popović.

OŠ Šijana

Najviše je radnih mjesta oglašeno u Osnovnoj školi Šijana gdje trebaju profesora zemljopisa, informatike i tehničke kulture, zatim pedagoga, profesora njemačkog jezika te učitelja razredne nastave u produženom boravku.

Djelatnike za rad u produženom boravku pokušava zaposliti i talijanska Osnovna škola Giuseppina Martinuzzi, i to čak dvoje njih za Područnu školu u Galižani, te jednog za onu u Šišanu. Dok samoj matičnoj školi nedostaje učitelj tehničke kulture, te dakako pedagog na neodređeno radno vrijeme i punu satnicu.

Pedagozi i psiholozi više nego traženi

Pedagoga nije lako naći ni Osnovnoj školi Kaštanjer koja je za tog stručnog suradnika raspisala natječaj na određeno, ali puno radno vrijeme, zbog privremene odsutnosti djelatnika. Ova škola, iz istog razloga, zapošljava i profesora tehničke kulture.

I pulska Osnovna škola Centar zapošljava edukatora rehabilitatora na neodređeno i puno radno vrijeme.

OŠ Centar

- Nama je natječaj već završio, i nije se javio nitko stručan. Potrebe su velike, škola ima 250 učenika i 11 pomoćnika u nastavi. Imamo posebni razredni odjel koji vodi jedna učiteljica tako da je ona preuzela ulogu edukatorice rehabilitatorice do kraja školske godine, a onda ćemo vjerojatno natječaj morati ponoviti. Imamo sreće, ona se dobro snašla, jako je draga i empatična. Te struke jednostavno nema, ne samo u Puli, svugdje vam je tako i to je jako veliki problem.

Slično je i s psiholozima. Mi imamo jednog psihologa jednom tjedno. Što da vam kažem, pa to je isto kao da ga ni nema. Ministarstvo smo tražili da nam dozvoli zapošljavanja na puno radne vrijeme, i nisu to odobrili, izjavila nam je pak danas Ljiljana Glad Racan ravnateljica pulske Osnovne škole Centar.

I Stoja je u potrazi za stručnim suradnikom psihologom, a ugovor koji se nudi je na neodređeno radno vrijeme te uključuje 25 radnih sati tjedno.

Ministarstvo nije briga?

Nedostatak kadrova u osnovnim školama najvećeg istarskog grada ostat će tako problem koji će obilježiti i tekuću školsku godinu. Posebno zabrinjava činjenica da na tržištu rada uopće nema edukacijskih rehabilitatora i stručnih suradnika koji su prvi na liniji obrane kad je riječ o rješavanju gorućeg problema mentalnog zdravlja. Naime, uoči početka ove školske godine, Grad Pula je proveo analizu stanja u svih 11 pulskih osnovnih škola.

Ona je pokazala da se osnovne škole u ogromnom broju od 91 posto susreću s problematikom mentalnog zdravlje djece i mladih. Potpuno je nejasno kako ti podaci ni dandanas nisu alarmantni nadležnome Ministarstvu.

Na ovu je temu govorio i istarski župan Boris Miletić na konferenciji za novinare održanoj prošloga tjedna. Javnost je tada informirao da je održao razgovor s ravnateljima svih osnovnih i srednjih škola.

- Postoji deficit, i morat ćemo razmišljati kako privući i zadržati posebno profesore matematike, kemije, fizike i biologije, izjavio je Miletić, naglasivši kako uzroke nedostatka kadra vidi u skupljim kvadratima stanova u Istri u odnosu na ostatak zemlje, kao i u problematici dobivanja cjelogodišnjeg najma stana na obali.


Nastavite čitati

Pula
 

(FOTO) U PULI ODRŽAN ŽUPANIJSKI LIDRANO Ovo su najbolji radovi upućeni na državnu razinu - od literarnih i novinarskih do radijskih emisija i školskih časopisa

Pararelno s nastupima na pozornici održavali su se okrugli stolovi sa članovima povjerenstava za odabir najboljih literarnih i novinarskih radova te oni za radijske emisije, dramsko scensko stvaralaštvo i školske časopise * Povjerenstva su prosuđivala radove, uratke i izvedbe ukupno 239 učenika, a na državnu razinu smotre LiDraNo 2024. upućeni su sljedeći radovi...

Pula
 

"TRKOM PROTIV NASILJA" na pulskoj Portarati obilježen Dan ružičastih majica

O nasilju je potrebno pričati kako bi osvijestili problem, među djecom, učiteljima i cijelim društvom. Problem je dosta zamagljen i zato se o njemu treba što više govoriti u javnosti, kako bi se borili protiv tog vida nasilja među djecom, poručila je Valentina Vuković profesorica tjelesnog odgoja iz pulske Osnovne škole Vidikovac

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.