Politika i društvo

PRIJEDLOG IDE PRED VIJEĆNIKE I VIJEĆNICE

Nakon otkrivenih nepravilnosti. Županija na Skupštinu stavlja izmjenu odluke o posebnom računu Fonda za razvoj poljoprivrede

Županija od podnositelja zahtjeva za refinanciranje zajmova, otkrili su državni revizori, čak nije ni zatražila dokumentaciju kojom bi dužnici dokazali pozitivne rezultate u poslovanju


 
3 min
Chiara Bilić

Županija od podnositelja zahtjeva za refinanciranje zajmova, otkrili su državni revizori, čak nije ni zatražila dokumentaciju kojom bi dužnici dokazali pozitivne rezultate u poslovanju

Istra24 je prije tjedan dana pisala da su državni revizori otkrili nepravilnosti u radu županijskog Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizam Istre, a već na idućoj sjednici Skupštine Istarske županije 11. srpnja, pod obrazloženjem da je riječ o usklađivanju pravne terminologije, naći će se prijedlog o izmjenama i dopunama Odluke o otvaranju posebnog računa Županijskog poglavarstva – „Fond za razvoj poljoprivrede i agroturizam Istre“.

Revizori su, podsjetimo, uočili da nije donesen program korištenja sredstava od zakupa i prodaje poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske, niti je Istarska županija o korištenju sredstava izvijestila ministarstvo nadležno za poljoprivredu, revizori su za usklađenost poslova izdali uvjetno mišljenje.

Županija s dužnicima zajma za razvoj poljoprivrede i agroturizma, s kojima je „uspostavljena dugogodišnja i dobra poslovna suradnja, a koji su pokazali pozitivne rezultate u svom poslovanju te doprinose dobrobiti poljoprivrede odnosno agroturizma Županije“, može refinancirati zajam, to jest ukupna dugovanja po zajmu. Međutim, procedurama uopće nije utvrđeno što se podrazumijeva pod dugogodišnjom i dobrom poslovnom suradnjom, na koji se način dokazuju pozitivni rezultati u njihovom poslovanju, koju dokumentaciju ti dužnici trebaju priložiti uz zahtjev za refinanciranje, niti na koji rok se produžuje otplata zajmova.

Tako je, navodi se u izvješću, tijekom 2022. godine odobreno refinanciranje duga u iznosu od tadašnjih 7,1 milijuna kuna, a u 2023. čak 1,1 milijuna eura (8.476.611,00 kuna) „s dužnicima kojima je refinanciranje zajmova odobreno i prethodnih godina, ali se nisu pridržavali rokova plaćanja“.

Županija od podnositelja zahtjeva za refinanciranje zajmova, piše u izvješću, čak nije ni zatražila dokumentaciju kojom bi dužnici dokazali pozitivne rezultate u poslovanju.

U spomenutoj odluci sada se, između ostalog, mijenjaju dva podstavka članka 3. te bi, ako se izmjena usvoji na sjednici, ubuduće trebali glasiti: „Sredstva ostvarena temeljem Zakona o poljoprivrednom zemljištu od zakupnine i prodaje poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države“ te „Sredstva Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije - agencija hrvatske vlade, odnosno sredstva od privatizacije“.

U članku 8. se sada navodi da sredstvima računa upravlja Upravni odbor, da Upravni odbor ima predsjednika, zamjenika predsjednika i sedam članova koje imenuje i razrješava Poglavarstvo Županije Istarske te da Upravni odbor odlučuje većinom glasova ukupnog broja članova.

Formulacija koja se predlaže glasi: „Povjerenstvo za dodjelu zajmova ima predsjednika, zamjenika predsjednika i 7 (sedam) članova, razmatra pristigle zahtjeve i utvrđuje Prijedlog odluke o dodjeli zajma. Povjerenstvo za dodjelu zajmova odlučuje većinom glasova od ukupnog broja članova. Župan donosi Odluku o dodjeli zajma i opunomoćuje specijalnom punomoći pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije ujedno predsjednika Povjerenstva za sklapanje ugovora o zajmu“.

Kao što smo već pisali, Fond raspolaže s proračunskim novcem Županije, Općina i Gradova, resornog ministarstva, novcem lovačkog saveza te onog koji Županija ubire kroz prodaju i zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države. Taj novac, naime, prolazi kroz županijski Fond za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istre. Predsjednik Upravnog odbora Fonda je županijski pročelnik za poljoprivredu Ezio Pinzan.

Izvješće Državnog ureda za rezviziju je, inače, objavljeno 5. lipnja, a župan Boris Miletić je prijedlog izmjene i dopune odluke potpisao 25. lipnja.


Nastavite čitati

Istra
 

Turistička sezona? Radost za neke, tuga za podstanare

Vijesti o pulskom festivalu, reportaža o redu na 40 stupnjeva i priča, mit o otoku Cissi (istarskoj Atlantidi), požar u Bala i priča o Europsko-kulturnom-sportskom centru koji romska zajednica gradi u u mjestašcu Želiski pored Barbana obilježile su ovu subotu * Sutra pišemo o problemima podstanarstva u turističkoj Puli i simpatičnoj inicijativi istarskog vrtlara kojoj je cilj ukazati na važnost samoniklog bilja

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.