Politika i društvo

PULSKO GRADSKO VIJEĆE

Nakon više od sat i pol vremena dugačke rasprave. Vijećnici i vijećnice izglasali odluku o preustroju upravnih odjela Grada Pule, Nikolovski glasala protiv

Dušica Radojčić (Možemo!) istaknula je da je legitimno da gradonačelnik prekroji upravu kako smatra da je najpotrebnije, ali da je triput u dvije godine ipak previše


 
3 min
Chiara Bilić ⒸFOTO: Manuel Angelini

Dušica Radojčić (Možemo!) istaknula je da je legitimno da gradonačelnik prekroji upravu kako smatra da je najpotrebnije, ali da je triput u dvije godine ipak previše

Nakon više od sat i pol vremena dugačke rasprave, s 10 glasova 'za' (SDP, HDZ, Nezavisna lista Filipa Zoričića, Milan Rašula i Gordana Ferenčić) i devet glasova 'protiv' (Možemo!, IDS i nezavisni Daniel Deković i Marin Lerotić), pulsko gradsko vijeće večeras je donijelo odluku o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela Grada Pule, a koja stupa na snagu 1. srpnja.

Predsjednica Gradskog vijeća Marija Marković Nikolovski je, neočekivano, nakon podužeg govora, glasala protiv.

Istra24 je, podsjetimo, pisala da se time zadržava postojeći broj upravnih odjela, ali se njihove ingerencije mijenjaju, pojedini se ugašeni odjeli prelijevaju u novoformirane, dok je najupadljivija promjena brisanje 'prostornog planiranja i zaštite okoliša' i 'komunalnog sustava i upravljanje imovinom', koji će sada djelovati pod Upravnim odjelom za upravljanje imovinom i imovinsko pravne poslove.

Dušica Radojčić (Možemo!) istaknula je da je legitimno da gradonačelnik prekroji upravu kako smatra da je najpotrebnije, ali da je triput u dvije godine ipak previše.

- U ovaj novi preustroj se ide bez prethodnih analiza stanja ili one barem nisu predočene ovom Gradskom vijeću, poručila je Radojčić te napomenula da se preustroj, zbog proračuna, trebao obaviti početkom godine, a ne sredinom.

Izrazila je zabrinutost novim mega-odjelom koji će se zvati Odjel za urbanizam, investicije i strateške projekte, koji bi se trebao bavit svim i svačim. Nazvala ga je miš-mašem.

- Nije jasno koja je svrha preustroja, poručila je Radojčić te gradonačelnika Filipa Zoričića upitala zašto Grad Pula niti nakon dvije godine nema ustrojenu Službu za unutarnju reviziju te kazala da gradonačelnik ima animozitet prema civilnom društvu, što se vidi po činjenici da se taj naziv miče iz imena jednog od odjela.

Na sve joj je gradonačelnik Filip Zoričić rekao da mu je politički nebitna te ponovio njezine riječi poput „ugušiti“ i „sterilizacije“, koje je opisao sa „prestrašno“. Na pitanje zašto nema službe za unutarnju reviziju nije odgovorio.

U ime IDS-a Valter Boljunčić je retorički upitao želi li se ovime doći do efikasnijeg rada. On smatra da sve izneseno ne govori u prilog tome da će epilog preustroja biti pozitivan. Također se, kao i Radojčić, referirao na mega-odjel, ali i da ovu odluku nije pametno donositi sredinom godine.

- Imam dojam da se ne vidi cijela problematika. To je mijenjanje zbog promjene, poručio je.

U ime kluba SDP-a Igor Belas rekao je da je mislio da će ova točka biti tehničke naravi, ali je ipak podignula buru i izazvala interes medija, pa je onda pročitao govor, koji je, kako je rekao, mišljenje SDP-a, u kojem je u nekoliko navrata naglasio da je to odluka gradonačelnika i njegovog tima, na kraju tek konstatiravši da će SDP to podržati, ali i pratiti što se događa.

Njegov stranački kolega Drago Marić je naglasio da nije točno da se stvara jedan mega odjel, već da se samo dijelovi dosadašnjih odjela pripajaju u isti.

- Mene smeta da drugi vijećnici ne uvažavaju drugo mišljenje. Reći ću konkretno, gospođa Radojčić, poručio je Marić.


Nastavite čitati

Pula
 

ODGOJITELJICA VALENTINA BELJO: Volimo svoj posao i radimo ga s ljubavlju, ali nažalost ljubav ne plaća račune, a Grad ne poštuje zakon

Danas ne radi ni Komunalna palača, ali vlast, ako je pametna, će čuti i vidjeti današnje događanje. Razlog okupljanja su male plaće djelatnika dječjih vrtića i nepoštivanje zakona koji kaže da moraju biti istovjetne onima učitelja u osnovnim školama. Kod nas u Puli je ta razlika 40 posto, te učitelji imaju preko 7 tisuća eura viša godišnja primanja, što znači da su djelatnici u predškolskom odgoju diskriminirani i omalovažavani, istaknuo je Rajko Kutlača

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.