Politika i društvo

ZA RAVNOMJERAN RAZVOJ SVIH KRAJEVA ISTRE

Natječaj za manje razvijene općine tek krajem veljače. Županija će im podijeliti 175 tisuća eura

Lani su, primjerice, sredstva podijeljena Općini Karojba za rekonstrukciju interpretacijskog centra za obnovljive izvore, Općini Gračišće za izvanredno održavanje ceste Gračišće – Forlani (2. faza), Općini Oprtalj za sanaciju zida mjesnog groblja u Oprtlju, Općini Lanišće za asfaltiranje nerazvrstanih prilaznih cesta za naselje Klenovšćak, Općini Cerovlje za pojačano održavanje javne rasvjete (MO Cerovlje i Draguć), Općini Lupoglav za uređenje stepenica na prilazu groblja Semić, Općini Grožnjan za sanaciju i uređenje zida na groblju Sv. Primo kod Čirkota i Općini Sveti Lovreč za rekonstrukcija Društvenog doma u Svetom Lovreču


 
4 min
Sandra Zrinić Terlević

Lani su, primjerice, sredstva podijeljena Općini Karojba za rekonstrukciju interpretacijskog centra za obnovljive izvore, Općini Gračišće za izvanredno održavanje ceste Gračišće – Forlani (2. faza), Općini Oprtalj za sanaciju zida mjesnog groblja u Oprtlju, Općini Lanišće za asfaltiranje nerazvrstanih prilaznih cesta za naselje Klenovšćak, Općini Cerovlje za pojačano održavanje javne rasvjete (MO Cerovlje i Draguć), Općini Lupoglav za uređenje stepenica na prilazu groblja Semić, Općini Grožnjan za sanaciju i uređenje zida na groblju Sv. Primo kod Čirkota i Općini Sveti Lovreč za rekonstrukcija Društvenog doma u Svetom Lovreču

Zanimljiva rasprava povela se na zadnjoj sjednici Skupštine Istarske županije. Naime, vijećnica Vedrana Gregorović Hrvatin upitala je resornog pročelnika kada se očekuje raspisivanje poziva za manje razvijene jedinice lokalne uprave za koje Istarska županija izdvaja određena sredstva. Odgovorio joj je pročelnik za održivi razvoj Mirko Radolović tek kratko pojasnivši da su tijekom zadnjeg razgovora sa zainteresiranim načelnicima odlučili izmijeniti pravilnik i tek kada se usvoji, krenuti u postupak natječaja, vjerojatno u periodu od sredine veljače do početka ožujka.

Upitali smo stoga Županiju o kakvom se natječaju i kolikim proračunskim sredstvima radi i za što se troše. Kako su nam pojasnili sve je definirano Pravilnikom o uvjetima i kriterijima za sufinanciranje programa/projekata ravnomjernog razvitka iz Proračuna Istarske županije kojeg je župan donio 19. ožujka 2020. godine. Tim je pravilnikom određeno da je jedinicama lokalne samouprave s proračunskim prihodima nižim od 10.000.000 kuna u prethodnoj godini omogućena u tekućoj godini realizacija određenih infrastrukturnih projekata s ciljem poticanja ravnomjernog razvitka i kvalitetnijeg načina života stanovništva u tim jedinicama.

Pravilnikom su naravno utvrđeni i uvjeti, kriteriji i postupak za odabir programa, odnosno projekata ravnomjernog razvitka koji će se sufinancirati iz županijskog proračuna. Svake proračunske godine se planiraju sredstva namijenjena za sufinanciranje tih programa i projekata, raspisuje se javni poziv i na temelju propisanih kriterija, odabire koji će se programi sufinancirati.

Općini Tinjan odobrena su sredstva za uređenje nogostupa

U 2020. godini su na temelju poziva dodijeljena sredstva za kapitalne pomoći jedinicama lokalne samouprave u iznosu od 305 tisuća kuna. Ta su sredstva raspodijeljena Općini Lanišće za sanaciju stare škole u Slumu, Općini Vižinada za građenje i opremanje dječjeg vrtića Vižinada, Općini Lupoglav za investicijsko održavanje zgrade stare škole u Vranji, Općini Gračišće za uređenje zgrade bivše škole u Milotskom brijegu, Općini Cerovlje za postavljanje solarne LED rasvjete visoke učinkovitosti te Općini Tinjan za izgradnju dječjeg igrališta u sklopu dječjeg vrtića Tinjan.

U 2021. godini dodijeljena su sredstva u iznosu od 300.000 kuna i raspodijeljena su Općini Pićan za izgradnju vatrogasnog doma - DVD Pićan, Općini Lanišće za sanaciju stare škole u Slumu, Općini Lupoglav za uređenje stepeništa na groblju Gorenja Vas, Općini Cerovlje za pojačano održavanje javne rasvjete, Općini Barban za izgradnju javne rasvjete po mjesnim odborima, Općini Vižinada za izgradnju nogostupa i javne rasvjete uz županijsku cestu naselja Crklada i Općini Sv. Lovreč za obnovu fasade mrtvačnice na groblju Sv. Lovreč Pazenatički.

U 2022. godini sredstva su znatno povećana te je dodijeljen 655 tisuća kuna i to Općini Lanišće za zamjenu postojeće javne rasvjete ekološki prihvatljivom LED rasvjetom, Općini Cerovlje za pojačano održavanje javne rasvjete, Općini Tinjan za uređenje šetnice (nogostupa) u Tinjanu, Općini Lupoglav za izgradnju oborinske kanalizacije Semić, Općini Grožnjan za sanaciju uređenja zida na groblju Sv. Kancijan kod Šterne II. faza, Općini Oprtalj za zamjenu vanjske stolarije na zgradi općinske uprave.

U 2023. godini nastavila su se povećanja sredstava pa je te godine dodijeljen ukupan iznos od 118.000 eura (odnosno 889 tisuća kuna). Sredstva su raspodijeljena Općini Karojba za rekonstrukciju interpretacijskog centra za obnovljive izvore, Općini Gračišće za izvanredno održavanje ceste Gračišće – Forlani (2. faza), Općini Oprtalj za sanaciju zida mjesnog groblja u Oprtlju, Općini Lanišće za asfaltiranje nerazvrstanih prilaznih cesta za naselje Klenovšćak, Općini Cerovlje za pojačano održavanje javne rasvjete (MO Cerovlje i Draguć), Općini Lupoglav za uređenje stepenica na prilazu groblja Semić, Općini Grožnjan za sanaciju i uređenje zida na groblju Sv. Primo kod Čirkota i Općini Sveti Lovreč za rekonstrukcija Društvenog doma u Svetom Lovreču.

"Želimo posebno istaknuti da smo u proračunu za 2024. godinu u Fondu za pomoć manje razvijenim jedinicama lokalne samouprave osigurali najveći iznos do sada, točnije 175 tisuća eura (1.318.537,5 kuna), što je povećanje za gotovo 340 posto u odnosu na 2021. godinu", istaknuli su iz Istarske županije.

Govoreći o najavljenim izmjenama Pravilnika, istaknuli su da se odnose prvenstveno na promjenu iznosa iz kuna u eure, uz korekciju/povećanje praga do kojeg manji programi ne moraju biti sufinancirani od strane JLS s obzirom na povećanje cijena radova. Uz to planira se manja izmjena obrazaca za prijavu na natječaj te uvjeta dodijele, rekli su na kraju nadležni iz Županije.


Nastavite čitati

Istra
 

Otpada nikad više, brige nikad manje, a turistička sezona pred vratima. Režemo li granu na kojoj sjedimo?

Masovno bacanje otpada u prirodu dobilo je svoju dionicu i na Caminu Istrianu. Azbestne ploče u zelenoj travi naše su duhovno ogledalo * Imamo i priču o otpadu koji nastaje čerečenjem propalih pulskih tvrtki Istra i Puljanka koje predvodi pogrebnik Predrag Đorđević * Teško se prisjetiti svih pročelnika u mandatu gradonačelnika Pule Filipa Zoričića. Štoviše, sastav pročelničke ekipe s početka 2022. godine uglavnom je promijenjen. Detaljnije čitajte sutra

Istra
 

Izložba stotinjak predmeta iz svih muzejskih zbirki na kojima je prikazano ljudsko lice od antičkog do suvremenog razdoblja

Najvećim dijelom riječ je o predmetima koje javnost dosad nije imala prilike vidjeti, kao i o novim akvizicijama i recentnijim arheološkim nalazima iznimne vrijednosti. "Ova će nas izložba suočiti s licima naše prošlosti i na taj nam način možda najbolje pokazati budućnost i koliko je važno da njegujemo ostavštinu koju smo dobili u nasljeđe", rekao je na otvorenju porečki gradonačelnik Loris Peršurić

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.