Politika i društvo

ANALIZA

O tome hoće li Miletić ostati župan odlučuje isključivo - IDS!

Pred IDS-om je teško razdoblje. Da bi mogli povratiti snagu i ugled, moraju priznati grijehe bivšeg šefa, okajati se, napraviti čistku. A gdje ćeš idealnijeg mjesta za purgatorij od njihovog dojučerašnjeg bastiona - Županije. S komotnom većinom vijećnika u Skupštini IDS posjeduje jedan drugi alat za Miletićevu smjenu, a koji bi zasigurno i oporba objeručke prihvatila: rušenje proračuna


 
3 min
Chiara Bilić

Pred IDS-om je teško razdoblje. Da bi mogli povratiti snagu i ugled, moraju priznati grijehe bivšeg šefa, okajati se, napraviti čistku. A gdje ćeš idealnijeg mjesta za purgatorij od njihovog dojučerašnjeg bastiona - Županije. S komotnom većinom vijećnika u Skupštini IDS posjeduje jedan drugi alat za Miletićevu smjenu, a koji bi zasigurno i oporba objeručke prihvatila: rušenje proračuna

Kada je 1996. godine Boris Miletić ušao u IDS, (prvi) istarski župan bio je Luciano Delbianco. Dok je Miletić gradio svoju političku karijeru, na tronu Županije izmijenili su se Stevo Žufić, Ivan Jakovčić i Valter Flego, kojeg je nakon odlaska u Bruxelles nakratko naslijedio Fabrizio Radin.

Sve odreda IDS-ovci.

Jer, imao je IDS svojih vrtloga - od razlaza sa svojim stranačkim prvoborcima, Lucianom Delbiancom i Damirom Kajinom, pa sve do najgorih izbornih rezultata lanjskog svibnja – ali Županija je ostajala njihova.

A sada je Miletićeva.

I ostat će Miletićeva dokle god njegova dojučerašnja stranka ne odluči drugačije. Ma koliko glasno oporbeni političari zazivali njegov opoziv, ma koliko god se ostavka sada već kompromitiranog župana nametala sama po sebi, na kraju dana sve je na IDS-u.

Nakon što je u subotu sam izašao iz stranke, preduhitrivši time sud stranačkih tijela koji su trebali raspravljati o epilogu stegovnog postupka koje je Predsjedništvo pokrenulo protiv njega zbog povrede Etičkog kodeksa i statuta IDS-a, Miletić je novom vodstvu stranke indirektno poručio: „Sljedeći potez je tvoj“.

Ako je istina da je lažirao rezultate predizbornih stranačkih anketa, a što predsjednik stranke Dalibor Paus nije htio javno potvrditi, bivši šef IDS-a, ex gradonačelnik Pule i nekadašnji saborski zastupnik Boris Miletić ne smije ostati župan.

Dakako, sljedeći potez i jest Pausov. Novi predsjednik mora raščistiti sa starim i objelodaniti taj – kako se sam izrazio - prljavi veš stranke. Ma koliko ga bilo.

Dobro je razloge za to sumirala pazinska gradonačelnica, Možemovka Suzana Jašić: „To nikako ne može biti interna stvar stranke, i to zbog toga što je riječ o istarskom županu. Javnost ima pravo znati ukoliko se župan moralno ogriješio. I drugo, politička stranka nije privatna stvar. Ako se bore za vlast, to su jako važni procesi i jako važne informacije koje ne bi trebali biti skrivene od javnosti“.

Pred IDS-om je, zasigurno, teško razdoblje. Da bi mogli povratiti povjerenje građana i građanki, moraju priznati grijehe, prvo bivšeg šefa, a onda i njegovih najbližih suradnika, moraju se okajati, napraviti čistku. A gdje ćeš idealnijeg mjesta za purgatorij od njihovog dojučerašnjeg bastiona - Županije.

Naime, opoziv župana referendumom hipotetski je moguć, ali on nije realan.

No, IDS, s komotnom većinom vijećnika u Skupštini posjeduje jedan drugi alat za Miletićevu smjenu, a koji bi zasigurno i oporba objeručke prihvatila: rušenje proračuna.

Neusvajanjem proračuna prvo se raspušta predstavničko tijelo, Skupština, za koju se potom moraju raspisati novi izbori, nakon kojih proračun mora pasti još jednom, a sve kako bi Istra ponovno izašla na izbore za župana (i, opet, za predstavničko tijelo).

Istina, o proračunu se glasa tek za nešto manje od godinu dana. U ovom se trenutku to čini svjetlosnim godinama daleko. No, nije tako. Taman je to vremena da Paus ozbiljno zarati s klijentelizmom i korupcijom koji pod egidom IDS-a već dugo nagrizaju Istru, primiri unutarstranačka komešanja, pomiri različite struje, stekne kakvo-takvo lidersko iskustvo, nametne se kao autoritet i razračuna se s još jednim bivšim predsjednikom stranke, Miletićevim tvorcem, Ivanom Jakovčićem.

Tek tada će Paus o IDS-u moći govoriti kao o stranci "koja se sustavno i iskreno treba zalagati za javni interes i dobrobit svih Istrijana – pošteno i transparentno". Sve do tog trenutka je samo nastavak lažnog, već prokazanog i neiskrenog lokalpatriotizma.


Nastavite čitati

Istra
 

Turistička sezona? Radost za neke, tuga za podstanare

Vijesti o pulskom festivalu, reportaža o redu na 40 stupnjeva i priča, mit o otoku Cissi (istarskoj Atlantidi), požar u Bala i priča o Europsko-kulturnom-sportskom centru koji romska zajednica gradi u u mjestašcu Želiski pored Barbana obilježile su ovu subotu * Sutra pišemo o problemima podstanarstva u turističkoj Puli i simpatičnoj inicijativi istarskog vrtlara kojoj je cilj ukazati na važnost samoniklog bilja

Istra
 

U Bujama obnovljena kapelica Sv. Andrije

Na području Buja nalazi se ukupno 24 mjesta s kapelicama, što znači da preostaje još 20 kapelica za obnovu ili izgradnju. Cilj je povezati ih u šetnicu radi razvoja religijskog turizma

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.