Politika i društvo

Za peglanje imidža plaćali i Krešimira Macana!

Odzvonilo savjetniku Uprave Kaštijuna: građani za savjete Darka Višnjića platili stotine tisuća kuna!

Sporni su i veliki računi koje je bivša uprava plaćala Manjguru - omiljenu PR agenciju Borisa Miletića


 
4 min
Danijela Bašić-Palković ⒸFOTO: Manuel Angelini
Županijski centar za gospodarenje otpadom

Sporni su i veliki računi koje je bivša uprava plaćala Manjguru - omiljenu PR agenciju Borisa Miletića

Ukidanje više radnih mjesta, među kojima i onog savjetnika Darka Višnjića koji i dalje ima svoj poseban ured u tvrtki, nova uprava Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun planira kroz izradu nove sistematizacije.

Klasični uhljeb

Iako je nova vlast u Puli promptno smijenila bivšu direktoricu Vesnu Dukić i na njezino mjesto dovela Riječanina Fabija Giacomettija, savjetnik Uprave Darko Višnjić, ujedno i bivši direktor, još uvijek uživa blagodati savjetničke funkcije. Poznato je da je upravo Vesna Dukić od samih početaka bila uključena u vođenje kompletnog projekta ŽCGO Kaštijun, a poznavaoci prilika znaju da je sve faze projekta imala u malom prstu, stoga je i više nego jasno da je naknadno montiranje Višnjića za njezinog savjetnika, bilo klasično uhljebljivanje.

Budući da je posao savjetnika bilo izmišljeno radno mjesto krojeno isključivo za Darka Višnjića, i to odmah nakon što mu je istekao mandat direktora početkom 2020. godine, ostalo je visjeti u zraku treba li nova Uprava njegove savjete, ili je pak savjetnik ugovorom zaštićen kao lički medvjed?

Osim ugovora iz rujna 2019. godine koji je sklopljen tijekom prvog perioda rada, Kaštijun je s Manjgurom sklopio ugovor i 2008. godine u iznosu od 69.900 kuna u vrijeme osnivanja tvrtke Kaštijun. Na temelju ta dva ugovora, Kaštijun je Manjguri isplatio ukupno 114.900 kuna!

Višnjić je za svoje usluge primao plaću u iznosu od 14 tisuća kuna, a što je i kako savjetovao, nije bilo potpuno jasno. U svakom slučaju, nova Uprava s takvom praksom prestaje, a ukida se i radno mjesto PR-a na Kaštijunu. To da tvrtka za gospodarenjem otpadom u sistematizaciji ima predviđeno radno mjesto PR djelatnika, a paralelno i službenika za informiranje, sasvim je novi moment u dosadašnjoj vrlo netransparentnoj politici Kaštijuna.

Fabio Giacometti
Fabio Giacometti

Tim više ako znamo koliko je bivša Uprava skrivala informacije o vlastitim troškovima i radu centra, ali i činjenicu da je Kaštijun svojevremeno za potrebe PR-a iz europskih fondova već povukao pola milijuna eura. No, ni to nije bilo dovoljno.

Kad "šteka",  zovi Macana

Naime, za vrijeme najvećih problema u županijskom centru - ponajviše s nepodnošljivim smradom, ali i nakon otkrića da je centar prepun nedostataka, a kapaciteti za prihvat otpada premaleni - a sve kako bi u javnosti “ispeglali” probleme, bivša Uprava angažira Krešimira Macana i njegovu PR agenciju Manjgura.

Agencija je za svoje "usluge na poslovima s odnosima s javnošću" za razdoblje od 2. do 30. rujna 2019. godine plaćena s nemalih 45 tisuća kuna. Sjetimo li se na koji je način Uprava komunicirala s javnosti, u više navrata potpuno ignorirajući novinarske upite koji im nisu odgovarali, jasno je da je Manjgura bila plaćena da savjetuje Upravu kako da javnosti ne otkrije gotovo ništa.

Vratimo se skupom savjetniku.

Zbog čega je Darko Višnjić s izdašnim primanjima i dalje savjetnik, pitali smo direktora Kaštijuna Fabia Giacomettija koji potvrđuje da će “konačni status radnog mjesta savjetnika Uprave biti definiran novom sistematizacijom čija je izrada pri kraju”. Prema neslužbenim informacijama, to bi se trebalo dogoditi do kraja ovog mjeseca.

Višnjićevi savjeti krucijalni

S obzirom na potpuni nedostatak dokumentacije o pregovorima o nastavku gradnje Kaštijuna te oko sanacije nedostataka, Darko Višnjić nenadano je postao iznimno važan svjedok rada bivše uprave.

Giacometti potvrđuje da Uprava koristi savjetničke usluge kako ne bi došlo do zastoja rada i projekata.

Bivši direktor i savjetnik Darko Višnjić

- Savjeti su vezani za odnose prema državnim, županijskim i lokalnim uredima koji su zaduženi za ishodovanje dokumentacije građenja. Takvi savjeti su potrebni jer nije izvršena potpuna primopredaja između prethodne i sadašnje Uprave. Naime, prethodna Uprava prenijela je sve o stanju izgrađenosti i rada Društva, ali ne i o tome što je samostalno dogovarala oko nastavka izgradnje. Nitko u Društvu nema potpunu informaciju o statusu tih dogovora, zaključio je Giacometti.

Dakle, tek se sada otkrilo kako stara Uprava nije ostavila potrebne dokumente bitne za daljnje poslovanje Kaštijuna, odnosno ključne informacije vezane uz razne usmene dogovore. Je li razlog takvog ponašanja želja da se prikriju neki sumnjivi poslovi ili se radi o nastojanjima da se novoj Upravi što više oteža rad? Procijenite sami.


Nastavite čitati

Pula
 

Boljunčić Zoričiću: "Zašto Puležanima oduzimaš viziju Pule?"

"Sva njegova priča oko otvaranja očiju, natječaja, tenisica, referenduma itd., ima za cilj samo jedno – distancirati se od suštine problema – a suština je kakvu Rivu žele Puležani?! Umjesto toga, Zoričić se u javnom prostoru arogantno i bahato prepucava temama koje se miču od ključnog pitanja, a to je Riva", napisao je Boljunčić

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.