Politika i društvo

najbitniji standard građana i sigurnost zemlje

Plenković: Nije ugrožena opskrba ni gorivom niti hranom

"U ovom trenutku ni na koji način nije ugrožena opskrba gorivom - dizelom, benzinom ili plavim dizelom. Svega toga ima dovoljno. Što se tiče hrane ista je takva situacija", rekao je Plenković nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a na pitanje o mogućnosti restrikcija kakve postoje u pojedinim zemljama


 
4 min
HINA
Hina

"U ovom trenutku ni na koji način nije ugrožena opskrba gorivom - dizelom, benzinom ili plavim dizelom. Svega toga ima dovoljno. Što se tiče hrane ista je takva situacija", rekao je Plenković nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a na pitanje o mogućnosti restrikcija kakve postoje u pojedinim zemljama

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je danas da u ovom trenutku ni na koji način nije ugrožena opskrba ni gorivom niti hranom istaknuvši da će stati u obranu ekonomskog i socijalnog standarda građana, opskrbe i sigurnosti zemlje. 

"U ovom trenutku ni na koji način nije ugrožena opskrba gorivom (dizelom, benzinom ili plavim dizelom). Svega toga ima dovoljno. Što se tiče hrane ista je takva situacija", rekao je Plenković novinarima nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a na pitanje o mogućnosti restrikcija kakve postoje u pojedinim zemljama.

Poručio je i kako u ovom trenutku ne vidi nekakve poremećaje koji bi zahtijevali limitiranje nabave bilo kojeg proizvoda. Smatra i da se potrošači u ovim okolnostima trebaju ponašati što je moguće racionalnije i smirenije. "Ukoliko mi temeljem indikatora koje budemo imali kao Vlada anticipiramo da do nečega može doći, to ćemo naravno pravovremeno kazati", rekao je.

Izvijestio je i kako ministrica poljoprivrede Marija Vučković razmišlja o tome da se daju dodatna sredstva koja bi išla u smjeru potpore poljoprivrednicima s obzirom  na ove okolnosti. Sve drugo što bude trebalo činit će se i poduzimati, dodao je. "Stati ćemo u obranu onoga što nam je najbitnije - ekonomski i socijalni standard građana, opskrba i sigurnost zemlje", istaknuo je.   

Plenković je rekao i da je, s obzirom na prosječnu razinu cijena barela nafte prošloga tjedna, izgledno da će sutra doći do novog povećanja cijena benzina, dizela i plavog dizela. No, vjeruje  kako bi s obzirom da je današnja cijena u usporedbi s prošlim tjednom niža, već bi se idućeg tjedna ta cijena ponovno trebala spustiti.

Najavio je i da će u razdoblju koje je pred nama gledati, ako dođe do većeg povećanja, ponovno poduzeti mjere koje će ublažiti udar na gospodarstvo i građane. 

Upozorio je i da su posljedice ruske invazije na Ukrajinu do sada neslućenih razmjera te smo sada možda na početku puno veće krize nego što se vidi.  Sve to zajedno, kazao je, dovodi i do rasta cijena energenata što posljedično dovodi i do rasta svih drugih troškova (cijena hrane i slično). Stoga je i Vladin paket pomoći, koji je usvojen prošlog tjedna, bio cjelovit, podsjetio je. 

Plenković je najavio i da će, kako se kriza bude razvijala i imala višestruke posljedice, djelovati tako da se kroz nju prođe sa što manje posljedica.

"Ovo nije kriza u kojoj ćemo ostati netaknuti", upozorio je.

Smatra i da to zahtjeva veliku odgovornost i razumijevanje najšire javnosti za ono što se zbiva. Poručio je i da će poduzimati i nacionalne mjere, ali i tražiti europska rješenja kao što su tražili i u vrijeme covid krize.

Nikada nisam govorio o Patriotima 

Plenković je, na novinarski upit, demantirao da je na mjestu pada bespilotne letjelice koja je pala u Zagrebu i na kojoj je bio eksploziv, šetao oko bombe. 

 "Ja sam odmah po dolasku iz Pariza sazvao cijeli sustav vojske, policije i obavještajne zajednice i svih nadležnih službi, informirao se o tome što se dogodilo. Odlučili smo da sutradan ujutro rano odmah posjetimo mjesto gdje je pala ta letjelica, s punim uvjerenjem da idemo tamo sigurni i bez ikakvoga rizika za one koji su tamo bili", kazao je.

Dodao je i da bespilotna letjelica izvađena bez posljedica za bilo koga i da je bilo tko bio u riziku. Potvrdio je i da je prilikom pada te letjelice došlo do eksplozije. 

Na pitanje je li sada vrijeme da se održi sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost, premijer je poručio da za to treba pitati predsjednika Republike Zorana Milanovića. 

Naveo je da je Milanoviću poslao pismo 24. veljače kada je počela ruska invazija na Ukrajinu, nakon sjednice Vlade i prije nego je otišao na izvanredni sastanak Europskog vijeća. Naveo je i kako, što se njega tiče, pozicija je i dalje jednaka. No, nakon pada bespilotne letjelice u Zagrebu drži i da imaju i novih točaka dnevnog reda kojih ne bi bilo loše raspraviti. 

Nakon što je predsjednik Milanović jutros rekao da Hrvatska hitno mora više ulagati u sustav protuzračne obrane te pritom bajkama ocijenio da bi rješenje za protuzračnu obranu bio sustav Patriot, premijer je večeras istaknuo da nikada nije govorio o Patriotima.

"Čitao sam informacije na nekim portalima da sam negdje govorio o Patriotima. Uopće mi nije jasno kako takve dezinformacije kolaju u eteru. Nisam čuo ni sebe, niti bilo koga drugoga sa strane Vlade da je spomenuo bilo koji sustav uključivši i sustav Patriot", kazao je. Drži i kako je to sve skupa "ekstremno neozbiljno u okolnostima u kojima se nalazimo".

Što se tiče protuzračne obrane, predsjednik Vlade rekao je kako i tu ima prostora za dodatna ulaganja i akvizicije.      

Izvijestio je da su danas o bespilotnoj letjelici koja je pala u Zagrebu razgovarali s vojnim vrhom o mogućnostima jačanja protuzračne obrane i poduzimanja drugih aktivnosti koji mogu osigurati prije svega sigurnost Hrvatske. Poručio je i da očekuje od Ministarstva obrane prijedloge za unaprjeđenje sustava protuzračne obrane.


Nastavite čitati

Dalić: Ružan poraz, nismo dobro izgledali

„Ono što je najgore u svemu je što smo kod 0-2 primili i treći pogodak, nakon prekida. To je bio samo odraz naše dekoncentracije. Stajali smo predaleko od igrača, ono što nismo radili u ove dvije pripremne utakmice prije EURA. Dali smo Španjolcima puno vremena i prostora, a to se kažnjava. Ružan je ovo poraz, djelovali smo nemoćno“, dodao je Dalić

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.