Politika i društvo

O UKRAJINSKIM IZBJEGLICAMA

Plenković o prihvatu izbjeglica: Pomoći ćemo koliko možemo i koliko bude trebalo

"Svi su u pripravnosti i tu su da pomognu koliko možemo i koliko bude trebalo", rekao je Plenković u Dnevniku HTV-a govoreći o prihvatu izbjeglica iz Ukrajine. Dotaknuo se i teme izbora novog ministra graditeljstva


 
2 min
HINA
Foto: Hina

"Svi su u pripravnosti i tu su da pomognu koliko možemo i koliko bude trebalo", rekao je Plenković u Dnevniku HTV-a govoreći o prihvatu izbjeglica iz Ukrajine. Dotaknuo se i teme izbora novog ministra graditeljstva

Predsjednik Vlade, Andrej Plenković, u petak je rekao da će Hrvatska, vezano uz situaciju s izbjeglicama iz Ukrajine, pomoći koliko može i koliko bude trebalo.

"Što se tiče opskrbe plinom, tu možemo biti mirni. Sustav opskrbe plinom u Hrvatskoj će funkcionirati normalno, sigurno do kraja sezone grijanja", rekao je Plenković u Dnevniku HTV-a odgovarajući na pitanje kako će se sankcije Rusiji odraziti na Hrvatsku.

Podsjetio je kako je Vlada sufinancirala izgradnju terminala za ukapljeni prirodni plin na Krku koji je Hrvatskoj omogućio alternativni pravac opskrbe plinom čime je, rekao je, dugoročno osigurana strateška neovisnost i mogućnost da se s tim količinama plina pokriju sve potrebe gospodarstva i kućanstava.

Na pitanje hoće li EU imati jedinstveni odgovor na izbjegličku krizu, budući da prema Europi kreću deseci tisuća izbjeglica, odgovorio je da je solidarnost svih europskih lidera nepodijeljena.

"U ovom trenutku, to su prije svega zemlje kuda su se oni uputili: Mađarska, Poljska i Slovačka. Svi su u fazi pripreme i rade planove", rekao je i dodao kako je još jučer ujutro bio sastanak Užeg kabineta Vlade sa svim sastavnicama domovinske sigurnosti, Sigurnosno-obavještajne agencije, Ministarstva unutarnjih poslova, Civilne zaštite, Crvenog križa... "Svi su u pripravnosti i tu su da pomognu koliko možemo i koliko bude trebalo", rekao je Plenković govoreći o prihvatu izbjeglica iz Ukrajine.

Novi ministar - stručna, ali i politička osoba

Na pitanje tko će biti novi ministar prostornog uređenja i graditeljstva, Plenković je odgovorio da su preuzeli da to bude netko iz HDZ-a nakon što je bio predložio čelnika HNS-a Stjepana Čuraja, a liberalni partneri nisu bili suglasni. Htjeli smo ojačati liberalni blok u Vladi, bila je to dobronamjerna poruka, dodao je.

"Moje je principijelno mišljenje da se u Vladu ne može zalutati. Za biti u Vladi treba ići na izbore, izložiti se i predstaviti program", rekao je i naglasio da će na toj funkciji biti stručna, ali i politička osoba te da imaju niz kandidata s kojima razgovaraju.

Rekao je i da obnova ne čeka. "Obnova traje, za godinu dana produljen je rok europskog Fonda solidarnosti", rekao je Plenković.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.