Politika i društvo

Teške riječi upućene predsjedniku

Plenković: Više se nemamo namjeru sastajati s Milanovićem

„Brutalnim napadima na HDZ od strane Milanovića – da stranka 30 godina zaudara na Udbu, da smo mi svi banda, lopovi, da je moj otac udbaški doušnik, da sam ja nekakav udbaški gojenac i lažima da sam ja nešto govorio o generalima i napadao ih, pokazao je ogromnu nervozu, primitivizamu i divljaštvo u retoričkom smislu", rekao je Plenković novinarima u Saboru


 
4 min
HINA

„Brutalnim napadima na HDZ od strane Milanovića – da stranka 30 godina zaudara na Udbu, da smo mi svi banda, lopovi, da je moj otac udbaški doušnik, da sam ja nekakav udbaški gojenac i lažima da sam ja nešto govorio o generalima i napadao ih, pokazao je ogromnu nervozu, primitivizamu i divljaštvo u retoričkom smislu", rekao je Plenković novinarima u Saboru

Premijer Andrej Plenković izjavio je u srijedu da je predsjednik Republike Zoran Milanović „primitivnim i divljačkim” napadom na HDZ, Vladu i njega osobno pokazao ogromnu nervozu te mu poručio da se više nemaju namjeru sastajati s njim nego će ga bojkotirati u svakom smislu.

„Brutalnim napadima na HDZ od strane Milanovića – da stranka 30 godina zaudara na Udbu, da smo mi svi banda, lopovi, da je moj otac udbaški doušnik, da sam ja nekakav udbaški gojenac i lažima da sam ja nešto govorio o generalima i napadao ih, pokazao je ogromnu nervozu, primitivizamu i divljaštvo u retoričkom smislu", rekao je Plenković novinarima u Saboru.

Nama je, kazao je, "sve to skupa poznato, nažalost i hrvatskoj javnosti već zadnje dvije i pol godine, ali, eto, postoje trenuci kada ta nervoza izađe na čistac kada mora reći hoće li nekoga pomilovati ili ne”.

„Nijedan ministar više neće, dok je ove Vlade, ići s njim na put, neće organizirati nikakve zajedničke sastanke i konferencije, bojkotirat ćemo ga u svakom smislu. Mi možemo biti donekle tolerantni i uviđavni, ali baš da ovakvo divljaštvo trpimo... Ovo je prešlo sve granice i ovo je duboki offside”, ustvrdio je Plenković, naglasivši da o svemu mogu pismeno komunicirati.

Podsjetio je da je 24. veljače predlagao sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost, na što Milanović nije reagirao, pa ni u zadnjih 55 dana invazije Rusije na Ukrajinu. Ne znam ima li ijedna druga članica EU koja ima slična tijela, a da se ovim okolnostima nisu sastala, no, mi se više ne namjeravamo sastati s njim u tom formatu, fizički sigurno ne tako da ne gubimo naše vrijeme, dodao je.

“On očito ima puno razloga za nervozu, puno problema, izveden je na čistac, neka se očituje. Mi ćemo raditi sve što treba za hrvatske građane i gospodarstvo, a on svoje probleme i način komunikacije neka rješava s nekim tko mu u tom pogledu može pomoći. Siguran sam da mu je bitan i nužan nečiji savjet i nečija pomoć jer ovo je jedno zagađivanje javnog prostora na način koji je neciviliziran, nekulturan i nedostojan javne i političke komunikacije”, dodao je Plenković.

Na pitanje tko bi predsjedniku mogao najviše pomoći, Plenković je odgovorio da bi puno eksperata tu imalo posla.

Milanović je patološki lažljivac

Odbacio je Milanovićeve tvrdnje da je za generale koji su potpisali pismo za Perkovića i Mustača rekao da su retardirani, dodavši da je 'čovjek patološki lažljivac'. Nije, kazao je, bilo ni trunke aluzije na takvo što, ni milimetar takvih konotacija, dapače, rekao sam da su to heroji Domovinskog rata.

Ponovno je negirao navode da HDZ ima veze s pismom generala. „Čovjek je manipulator, lažljivac, divljak, proruski nastrojen, ne znam je li njihov agent ili ne, ali šteta koju nam je počinio u vanjskopolitičkom smislu protekla dva mjeseca je zastrašujuća i često smo se morali crvenjeti i objašnjavati drugima kakve su sve njegove izjave”, kazao je Plenković.

Milanovićeve navode da je Vlada korumpirana banda s ministrima pod istragom te da očekuje rekonstrukciju Vlade Plenković je popratio navodom da 'njega rekonstrukcija ne dotiče ni milimetar'. Rekonstrukcija je moje pitanje i pitanje Hrvatskog sabora, a to što se on bavi Vladom, bilo bi bolje da se bavi kućnim odgojem. Ako nekoga naziva bandom i korumpiranim i kaže da zaudara na Udbu, onda vidite o kakvoj se osobi radi, ustvrdio je.

Plenković je naglasio i veliki angažman na pomoći Hrvatima u BiH, koju su nastojali emancipirati na međunarodnoj razini i napravili veliki iskorak, ali, dodaje, nažalost bošnjačka strana nije željela napraviti taj završni korak i ostvariti dogovor. Ako se ništa ne promijeni, ostat će BiH koja nije funkcionalna i u kojoj se Hrvati osjećaju neravnopravnima, a i tu je, napominje, politika 'karijesa s Pantovčaka' bila štetočinska. Izjavom Bošnjacima 'prvo sapun, onda parfem' zatvorio je sva vrata da se postigne konsenzus, i važno je da to Hrvati u BiH znaju jer su ovi manipulatori, njegovi jataci i sitni potrčci iz Mosta imali tezu da okrive nas zato što se to nije dogodilo. Mi smo učinili sve, a oni nisu učinili ništa, osim štete, poručio je.


FOTO: Hina

Nastavite čitati

Dalić: Ružan poraz, nismo dobro izgledali

„Ono što je najgore u svemu je što smo kod 0-2 primili i treći pogodak, nakon prekida. To je bio samo odraz naše dekoncentracije. Stajali smo predaleko od igrača, ono što nismo radili u ove dvije pripremne utakmice prije EURA. Dali smo Španjolcima puno vremena i prostora, a to se kažnjava. Ružan je ovo poraz, djelovali smo nemoćno“, dodao je Dalić

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.