Politika i društvo

policijski izvidi u tijeku

Policija u Luci Pula: Bivši direktor Dalibor Suljević potpisivao štetne ugovore, ostavio milijunski gubitak, kupovao neprofitabilne dizalice

„Za sada možemo samo potvrditi da policija istražuje postupanja vezano za naplatu koncesijske naknade od korisnika prostora Slobodne zone luke Pula te će o svemu utvrđenom izvijestiti nadležno državno odvjetništvo“, kažu iz policije


 
5 min
Chiara Bilić ⒸFOTO: Manuel Angelini
Dizalica Luke Pula/Foto: Chiara Bilić

„Za sada možemo samo potvrditi da policija istražuje postupanja vezano za naplatu koncesijske naknade od korisnika prostora Slobodne zone luke Pula te će o svemu utvrđenom izvijestiti nadležno državno odvjetništvo“, kažu iz policije

Policija istražuje ugovore koje su Lučka uprava Pula i pulsko trgovačko poduzeće Luka Pula potpisali s tvrtkom Opstanak za korištenje dvaju prostora u Slobodnoj zoni luke Pula.

„Za sada možemo samo potvrditi da policija istražuje postupanja vezano za naplatu koncesijske naknade od korisnika prostora Slobodne zone luke Pula te će o svemu utvrđenom izvijestiti nadležno državno odvjetništvo“, kažu iz policije.

Podsjetimo da je Istra24 o toj temi već opsežno pisala još početkom siječnja, nakon čega je Lučka kapetanija izvršila inspekcijski nadzor.

42 četvorna metra na lijepe oči

Tvrtka za metalne bravarije Opstanak, vlasnika Miroslava Pranjića, već gotovo dvije godine koristi halu veličine 335 četvornih metara u Slobodnoj zoni, a da za to Lučkoj upravi Pula nije platila niti lipe. Ravnatelj Lučke uprave Pula Dalibor Brnos o tome je bio službeno obaviješten nekoliko puta, no nije ništa poduzeo.

No, u Slobodnoj zoni korištenje hala naplaćuje i Luka Pula.

Koliko je zasad poznato, Luka Pula je u 2020. godini s Opstankom potpisala dva ugovora o zakupu za skladištenje na deset godina. Jedan za već spomenutu halu od 335 kvadrata i drugi za metalni kontejner od 14 četvornih metara.

No, kako doznajemo, realna kvadratura koju je Opstanak koristio nije 14, nego 56 kvadrata. Ondašnji direktor Luke Pula, IDS-ov Dalibor Suljević je Opstanku, međutim, odlučio oprostiti 42 četvorna metra, a na štetu društva. Valjda na lijepe oči.

Kontejner od 14 četvornih metara

Nevolja je i u tome što u velikoj hali Opstanak nije samo skladištio, kako je prikazano, već je i obavljao djelatnosti bravarije i montaže, zbog čega je tamo Lučka uprava Pula trebala naplaćivati koncesiju za gospodarsko korištenje. To je sada također dio policijske istrage.

Miroslav Pranjić, inače i bivši kooperant brodogradilišta Uljanik, negira da njegovi radnici u tom velikom prostoru obavljaju ikakve poslove.

Unutrašnjost hale od 335 četvornih metara
„Tamo radi stroj za rezanje materijala“, kaže.

Na našu konstataciju da smo tamo neki dan vidjeli radnike, Pranjić odgovara: „Pa dobro. Vjerojatno stroj ne može raditi sam pa mora doći čovjek na taj stroj. Ne znam kako da objasnim."

Osim što tu ogromnu halu samo formalno koristi kao skladište, Opstanak je uzurpirao i dio pomorskog dobra ispred te hale. Očigledno ni 335 četvornih metara nije dovoljno.

Opstanak s Lukom Pula sklapao poslove na račun privatnog odnosa s direktorom

Međutim, krajnje upitan ugovor s tvrtkom Opstanak nije jedini problem koji je smijenjeni Suljević ostavio u nasljedstvo novoizabranoj direktorici Tatiani Zanini Gavranić.

Tu su još i dvojbene fakture, sveukupno neprofitabilno i neodrživo poslovanje te debeli, milijunski gubitak.

Ormari Luke Pula prepuni su kostura. To je postalo vidljivo upravo u mjesecima nakon smjene IDS-ovog Dalibora Suljevića.

Dalibor Suljević/ Foto: Screenshot

Naime, Suljeviću je smjena najavljena 26. listopada prošle godine, a već je 12. studenog za v.d. direktoricu imenovana Slavica Jelovac, pročelnica Gradskog upravnog odjela za opću upravu i mjesnu samoupravu.

I baš između ta dva datuma, točnije 10. studenog, u Luku Pula pristižu četiri fakture za najam građevinske skele i popravak krovova, ukupnog iznosa 25 tisuća kuna. Te račune je Luci Pula fakturirao ni manje ni više nego – Opstanak d.o.o.

Posebno je zanimljivo da su računi dostavljeni mjesecima nakon što je ta skela prvi put iznajmljena i nakon što su se njome, navodno, sanirali krovovi u Slobodnoj zoni.

Kažemo navodno jer nitko od radnika Luke Pula nikada nije svjedočio tim popravcima. Prema njihovim tvrdnjama, Suljević je platio nepostojeću uslugu. I to žurno, prije konačnog odlaska.

Prvi put je, naime, skela od Opstanka iznajmljena još u veljači. Dakle, devet mjeseci prije nego što su se u toj tvrtki sjetili naplatiti svoje navodne usluge.

Suljević nam se nije javio na telefon, niti je odgovorio na poruku.

Pranjić pak kaže da je fakture s mjesecima zakašnjenja Suljeviću poslao jer nije dobio narudžbenicu.

„Nisam dobio godišnju narudžbenicu koju trebam imati za te radove. Nisam ispostavio račune za još radova koje sam obavio. Nemam narudžbenicu, nema mi tko poslati, a imam odrađen posao“, veli Pranjić.

Upitan zašto nije dobio narudžbenicu, Pranjić odgovara da on „nije pisao“.

Razvidno je da je u Luci Pula praksa, u najmanju ruku, bila da se poslovi naručuju, obavljaju, a potom i plaćaju bez narudžbenice. Samo na temelju prijateljskog privatnog odnosa s direktorom.

Milijunska dizalica angažirana u Primorsko-goranskoj županiji - omogućila politika

Koliko je poznato, u Luci Pula su već ustanovili da je dio tih računa fiktivan i da Pranjić nije popravio krovove.

Što se Pranjića tiče, on tvrdi da je ta skela još uvijek u Slobodnoj zoni i da je obavljao još poslova za koje mu Luka Pula duguje novac. Čak nas je pitao zašto nitko nije izdao nalog da se ta skela skine. Kad smo mu ga upitali ne bi li ju on kao direktor poduzeća, valjda, trebao dati ukloniti, nakon što je istekao navodni ugovoreni rok za njen najam, kazao je:

"Tako je, ja ću je i skinuti hvala bogu. Nećete vi".

Zanini Gavranić zbog izvida kaznenih dijela trenutno nije u mogućnosti komentirati marifetluke bivšeg direktora.

Međutim, nova direktorica je koncem siječnja za Istru24 izjavila da Luka Pula ima mogućnost postati „suvremena, učinkovita i prepoznatljiva u svojoj lokalnoj zajednici".

Naizgled benigna, ali u svojoj suštini veoma sugestivna izjava. Barem za one koji su dosad pratili poslovanje i rad Luke Pula.

Suljević je, naime, direktor te tvrtke bio dugih 15 godina. Luka Pula je u to vrijeme bila svašta, ali, doista, u nijednom trenutku suvremena, učinkovita i prepoznatljiva u svojoj lokalnoj zajednici.

Dovoljno je spomenuti da je Suljević u posljednjih nekoliko godina, a do 2020. godine (za 2021. godinu još uvijek nije objavljen financijski izvještaj), uspio akumulirati gubitak od 4,9 milijuna kuna.

Ne valja ovdje izostaviti ni kupnju tri skupocjene dizalice od kojih Grad nije imao nikakvu korist, a društvo samo štetu. Dovoljno je reći da je jedna angažirana u Matuljima, u Primorsko-goranskoj županiji!

Što građani i građanke Pule imaju od komunalnog poduzeća koji kupuje dizalice na kredit da bi ih potom iznajmljivao ne samo u nekom drugom gradu, nego u drugoj županiji? Apsolutno ništa. Još je tragičnije što je zadnje zaduženje za kupnju jedne od dizalica izglasano u pulskom Gradskom vijeću, lani u ožujku, zahvaljujući IDS-ovoj većini.

Sve je to, ukratko, i omogućila politika.


Nastavite čitati

Pula
 

(VIDEO) VESELO NA OTVORENJU 'LIBRIĆA' U potrazi za tajanstvenim bićima koja još žive po Istri

"Vodimo vas na jedno putovanje Istrom, među jame, škulje, kanjone, rijeke, gradine i kaštele u kojima, kako kaže priča, još uvijek žive neka tajanstvena, nevidljiva bića. Ovim Librićem dotaknuli smo nešto dragocjeno, nešto što bi svaki narod trebao čuvati kao svoju baštinu, a to su narodne priče koje su u neka davna vremena prepričavana pored starih ognjišta", kazala je direktorica festivala Slavica Ćurković

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.