Politika i društvo

ZA ISTRU24 PIŠE ANA ORSAG

Politika dobrodošlice – ili? Hoće li Grad Pula omogućiti besplatan javni prijevoz za izbjeglice iz Ukrajine?

Iz razgovora s izbjeglicama i volonterima koji se nalaze u Puli, trenutno im uz nedostatak prihvatnog centra, manjka informacija, smještaja i jezične barijere, velik problem predstavlja i nemogućnost otvaranja bankovnih računa, dolaženje do vlastitih financijskih sredstava i plaćanje gradskog prijevoza


 
1 min

Iz razgovora s izbjeglicama i volonterima koji se nalaze u Puli, trenutno im uz nedostatak prihvatnog centra, manjka informacija, smještaja i jezične barijere, velik problem predstavlja i nemogućnost otvaranja bankovnih računa, dolaženje do vlastitih financijskih sredstava i plaćanje gradskog prijevoza

Prošlo je više od mjesec dana od početka rata u Ukrajini, a preko 10 milijuna Ukrajinaca bilo je prisiljeno napustiti svoje domove i još uvijek ih napušta.

Prema posljednjim informacijama, više od tisuću Ukrajinaca utočište je pronašlo u Istri, a najveći broj izbjeglica nalazi se u Puli i okolici.

Iz razgovora s izbjeglicama i volonterima koji se nalaze u Puli, trenutno im uz nedostatak prihvatnog centra, manjka informacija, smještaja i jezične barijere, velik problem predstavlja i nemogućnost otvaranja bankovnih računa, dolaženje do vlastitih financijskih sredstava i plaćanje gradskog prijevoza.

Najveći broj izbjeglica privremeno je smješten u privatnim kućama i apartmanima u Medulinu, Banjolama, Ližnjanu i okolici.

Radi se o ženama s djecom koji su pobjegli u izuzetno teškim uvjetima, ostali su bez svega, nemaju se gdje vratiti, u Puli su bez osobnog automobila, lošeg su imovinskog stanja i gradski prijevoz im je nužan za rješavanje administrativnih problema, ali i traženje potencijalnog zaposlenja i upisivanja djece u školu.  

Grad Zagreb je pokazao socijalnu osjetljivost, te se sukladno najavi gradonačelnika Tomislava Tomaševića usluge korištenja javnog gradskog prijevoza za izbjeglice iz Ukrajine ne naplaćuju od sredine ožujka.

Iz kratkog razgovora s Pulaprometom saznali smo kako nemaju nikakve informacije o besplatnom gradskom prijevozu za izbjelice koje se nalaze u Puli i okolici, a na pismeni upit vezan uz ovu tematiku iz Grada Pule, još uvijek nije došao nikakav odgovor.


Nastavite čitati

Istra
 

PO PARTIJSKOM DEKRETU Bivšem direktoru Plinare Deanu Kocijančiću stranački kolega na svoju ruku dao preko pola milijuna kuna otpremnine

Kocijančić je do 14. svibnja prošle godine imao ugovorenu otpremninu u visini od šest neto plaća po osnovnom ugovoru iz 2004. godine. Svota je izmijenjena četvrtim aneksom tog osnovnog ugovora. Plinara, međutim, ne priznaje taj aneks zato što je tadašnji predsjednik Nadzornog odbora Klaudio Paljar odluku potpisao bez da se o tome glasalo na sjednici

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.