Politika i društvo

IN MEMORIAM

PREMINUO IVICA LEROTIĆ Pripadnik 204. Vukovarske brigade i predsjednik pulske HVIDRE. Nakon životnih tragedija u Puli je pronašao svoj drugi dom

Život ovog branitelja bio je obilježen nezamislivim tragedijama - u Domovinskom ratu ubili su mu oca, suprugu, brata i nećakinju, a radi rata izgubio je i sina. U ratu je ranjavan čak 12 puta. Nakon pada Vukovara odveden je u logor u Sremsku Mitrovicu gdje je proveo devet mjeseci, od čega gotovo dva u samici


 
2 min
Borka Petrović

Život ovog branitelja bio je obilježen nezamislivim tragedijama - u Domovinskom ratu ubili su mu oca, suprugu, brata i nećakinju, a radi rata izgubio je i sina. U ratu je ranjavan čak 12 puta. Nakon pada Vukovara odveden je u logor u Sremsku Mitrovicu gdje je proveo devet mjeseci, od čega gotovo dva u samici

Nakon teške bolesti, u 66. godini, jučer nas je napustio Ivica Lerotić, "pulski Vukovarac", nekadašnji pripadnik 204. Vukovarske brigade i predsjednik pulske HVIDR-e kojoj je na čelu bio punih 18 godina.

U Puli i Istri pronašao je, nakon života obilježenog tragedijama, svoj drugi dom. 

Lerotić je rođen 28. ožujka 1957. godine u Nijemcima. Po zanimanju je bio tekstilni tehničar i radio je u vukovarskoj tekstilnoj industriji Vuteksu, a bio je među prvima koji se dragovoljno pridružio obrani domovine, kao zapovjednik mjesne zajednice "Sedmi blok" u Vukovaru.

Život obilježen ratnim tragedijama

Život ovog branitelja bio je obilježen nezamislivim tragedijama - u Domovinskom ratu ubili su mu oca, suprugu, brata i nećakinju, a radi rata izgubio je i sina. U ratu je ranjavan čak 12 puta. Nakon pada Vukovara odveden je u logor u Sremsku Mitrovicu gdje je proveo devet mjeseci, od čega gotovo dva u samici. Razmijenjen je u zadnjoj razmjeni ratnih zarobljenika nakon čega odlazi u Lučko gdje se ponovo aktivira u Hrvatskoj vojsci.

Godine 1993. prebačen je u Pulu, na Muzil gdje je, kao zapovjednik za logistiku, aktivan sve do umirovljenja 1996. godine. U mirovinu odlazi u činu pukovnika. U Puli je svima poznat kako jedan od začetnika Mimohoda branitelja Istarske županije na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, koje je s velikim žarom organizirao, nazivajući ove dane "danima ponosa i slave".

Također je bio organizator obilježavanja "Dana sjećanja za žrtvu Vukovara 1991" tijekom koje se svake godine u Vukovarskoj ulici u Puli mimohodom i paljenjem svijeća pod nazivom "I u mom gradu svijetli Vukovar" odavala počast svim poginulim i ranjenim braniteljima. 

Unatoč teškoj životnoj sudbini prijatelje i kolege branitelji, brojni Puljani, Ivice Lerotića prisjećaju se kao čovjeka velikog srca, humanitarca i dobrotvora koji je uvijek bio spreman pomoći svima. 

Brojna odlikovanja

- Istinski sam zahvalan istarskom narodu što je u ono vrijeme, kad je nama bilo najteže, otvorio širom svoja vrata prognanim i protjeranim Vukovarcima. Što su omogućili ljudima da pokušaju ovdje zaliječiti duboke traume koje je svatko od nas donio sa sobom, da zbrinemo svoje obitelji, izgradimo neki novi život, te na kraju krajeva ostanemo ovdje i živjeti. Znam da sam puno puta to već ponovio, ali držim da nije i nikad neće biti suvišno i toga se prisjećati, kazao je Lerotić za jednog intervjua u Glasu Istre.  

Lerotić je, doznajemo od bivšeg predsjednika nadzornog odbora i novog predsjednika HVIDRE Pula i njegovog prijatelja Janka Žužića, nositelj Spomenice Domovinskog rata 90-92, Spomenice dr. Franjo Tuđman, odlikovan Redom Petra Zrinskih i Frane Krste Frankopana i Redom Hrvatskog križa. Dobitnik je Spomen-plakete Vukovar 1991 i brojnih zahvalnica među kojima se ističe ona od HVIDRE Hrvatske koji je dobio za vođenje pulskog ogranka, kao jednog od najboljih u Hrvatskoj.

Kako doznajemo Lerotić će biti sahranjen u Puli, uz vojne počasti, a datum sprovoda odredit će se uskoro.


Nastavite čitati

Pula
 

PORINUĆE U TEHNOMONTU: Grcima isporučena dva broda za gašenje požara

Riječ je o dva 25,5 metara dugim brodovima od aluminija, 1,5 metara dubine gaza s tri motora od 1.200 konjskih snaga koji mogu dostići brzinu od 25 milja. Služit će za gašenje požara s dometom gašenja od preko stotinu metara. Jednom u funkciji imat će deset članova posade. Za ovu investiciju grčki naručitelj platio je 10,5 milijuna eura

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.