Politika i društvo

Nemoralna povlastica šefa SDP-a

Puležan Grbin nakon otkrića da je godinama uzimao naknadu za odvojen život, iako mu supruga radi i živi u Zagrebu: "Nisam prekršio zakon"

Otkriveno je da je Grbin primao naknadu za odvojeni život iako je njegova dugogodišnja partnerica, s kojom je od 2017. u braku, zaposlena u zagrebačkom KBC-u, te živi s njim. Naknade za odvojeni život odrekao se tek ove zime, kako bi mogao upisati dijete u vrtić u Zagrebu


 
3 min
Chiara Bilić
Peđa Grbin/ Foto: Facebook

Otkriveno je da je Grbin primao naknadu za odvojeni život iako je njegova dugogodišnja partnerica, s kojom je od 2017. u braku, zaposlena u zagrebačkom KBC-u, te živi s njim. Naknade za odvojeni život odrekao se tek ove zime, kako bi mogao upisati dijete u vrtić u Zagrebu

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin uzimao je naknadu za odvojeni život iako mu supruga uredno radi u Zagrebu i živi s njim, objavio je jučer Jutarnji list, a prenio Telegram. Grbin, rođeni Puležan, godinama živi u Zagrebu, gdje koristi službeni stan, i prijavljuje putne troškove za Pulu.

Otkriveno je da je Grbin uzimao i ovu naknadu za odvojeni život iako je njegova dugogodišnja partnerica, s kojom je od 2017. u braku, zaposlena u zagrebačkom KBC-u, te živi s njim. Naknade za odvojeni život odrekao se tek ove zime, kako bi mogao upisati dijete u vrtić u Zagrebu, piše Telegram.

Grbin je danas sazvao konferencijiu za novinare i odgovarao na pitanja o korištenju tih povlastica.

"Stavlja mi se na teret da koristim nešto na što imam pravo. Ako je to problem, 'ajmo otvoriti raspravu o tim pravima. Vrijeme da to reguliramo i odlučimo tko ima pravo na te uvjete jer u protivnom se otvaraju preveliki prijepori oko naknade, koja je regulirana odlukom Sabora. Možda ih je bolje ukinuti, nego svakih šest mjeseci i godinu dana prolaziti kroz ovaj cirkus", rekao je šef SDP-a.

Upitan je li korištenje tih povlastica moralno i etički, Grbin je ponovio da je to propisano odlukom Sabora.

"Odluka nije vezana za obiteljski status i gdje obitelj živi. Nakon što smo donijeli odluku da će dijete ići u vrtić u Zagrebu, odlučio sam prestati primati naknadu. Radi se o naknadi za život na dvije lokacije, za one zastupnike koje su građani izabrali da ih predstavljaju, a koji žive van Zagreba. Nije pitanje jesam li prekršio zakon, nego je li moralno i etički".

Napomenuo je se da zbog ovoga ne može govoriti o stvarnim problemima, ali su ga novinari i novinarke ubrzo vratitli na meritum stvari i nastavili s pitanjima o njegovim povlasticama.

Na pitanje zbog čega je on onda drugačiji od ministra obrane Maria Banožića i predstojnik vladina ureda Zvonimira Frke Petešića, oko čijeg se prebivališta i obnove stana ovih dana dignula velika prašina, Grbin odgovara da nisu isti.

„Postoji ogromna razlika jer ja odgovaram na pitanje na ono što po zakonu imam pravo. U slučaju Frke-Petešića mi imamo čovjeka koji s mjestom prebivališta nema nikakvu vezu. Ključna razlika je što ću ja doći ovdje i odgovoriti na svako pitanje koje mi postavljate. Izaći ću s uzdignutom čelom jer znam da nisam prekršio niti jedan zakon“.

Odgovarajući na pitanje gdje točno živi, Grbin je kazao: „To je pitanje na koje bih i sam volio znati odgovor“.

Na koncu je konstatirao da puno putuje, ali da je iz Pule, da je u Puli završio osnovnu i srednju školu i da se svojeg grada i grada u kojem su mu  prijatelji i obitelj ne želi odreći, a da je Zagreb grad gdje obnaša političku dužnost.

Spomenimo i da je Jutarnji problematizirao i SDP-ovca Arsena Bauka kojem je u 15 godina dužnosničkih funkcija na račun sjelo oko pet i pol milijuna kuna, jer nikada nije promijenio prebivalište. I dalje se vodi da živi na Braču, iako je od faksa u Zagrebu. I nevjenčana supruga mu je Zagrepčanka koja ovdje ima uspješan odvjetnički ured. No, država mu plaća stanovanje i putne troškove do Brača, a Bauk u tome ne vidi nikakav moralni problem jer tvrdi da će se vratiti u rodno mjesto, prenio je Telegram.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.