Politika i društvo

u idućoj školskoj godini u 5. razredima

Pulski Možemo - "Konačno građanski odgoj u pulskim osnovnim školama"

U Rijeci se građanski odgoj i obrazovanje provodi od 5. do 8. razreda, dok će se u Puli uvesti u sljedećoj školskoj godini u 5. razrede, a zatim postupno i u ostale, do 8. razreda. Rijeka svoje priručnike i radne materijale za 5. i 6. odnosno 7. i 8. razrede na hrvatskom i talijanskom ustupa besplatno, što će znatno olakšati uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja u pulske škole


 
1 min
Zoran Angeleski
Grad Pula uvrstio je sve troškove u proračun za 2022. , od obuke nastavnica do izrade materijala po riječkom uzoru

U Rijeci se građanski odgoj i obrazovanje provodi od 5. do 8. razreda, dok će se u Puli uvesti u sljedećoj školskoj godini u 5. razrede, a zatim postupno i u ostale, do 8. razreda. Rijeka svoje priručnike i radne materijale za 5. i 6. odnosno 7. i 8. razrede na hrvatskom i talijanskom ustupa besplatno, što će znatno olakšati uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja u pulske škole

Na inicijativu predsjednice Gradskog vijeća Dušice Radojčić (platforma Možemo) u suradnji s nadležnim gradskim odjelom, danas je, na Međunarodni dan obrazovanja 24. siječnja, održan sastanak s ravnateljicama/ima pulskih osnovnih škola radi njihova informiranja o načinu uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja (GOO) kao izvannastavne aktivnosti.

Inicijativa predsjednice Gradskog vijeća Pule Dušice Radojčić

- Grad je omogućio ovaj obrazovni program uvrštenjem troškova u proračun za 2022. godinu. Priprema i provedba građanskog odgoja i obrazovanja u svim pulskim osnovnim školama obuhvaća sve nužne troškove, od obuke nastavnica i plaćanje njihovog dodatnog rada do izrade materijala po riječkom uzoru, kaže se u priopćenju pulskog Možemo.

Uz ravnateljice i ravnatelji pulskih osnovnih škola, sastanku su prisustvovali Dušica Radojčić, predsjednica Gradskog vijeća, Ivona Sokolov, nova pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade i Elvira Krizmanić Marjanović iz istog Odjela, Orjana Marušić Štimac, autorica materijala i provoditeljica građanskog odgoja i obrazovanja u Rijeci, Lovorka Bačić iz Centra za mirovne studije, ujedno članica GOOD inicijative, te Mario Bajkuša i Maja Šarić iz Forum za slobodu odgoja, također članovi GOOD inicijative te drugi gosti.

Na sastanku su, između ostalog, predstavljeni dobri rezultati provedbe građanskog odgoja i obrazovanja u Rijeci, pozitivna iskustva provedbe OŠ Šijana u kojoj se GOO provodi eksperimentalno, te planirani način implementacije GOO u pulskim školama, koja će započeti edukacijom nastavnica i nastavnika, po dva po školi, od ožujka do svibnja 2022.

OŠ Šijana

Marušić Štimac je s velikim entuzijazmom govorila o interesu učenika, učincima u razumijevanju demokratskih procesa i razvijanju kritičkog mišljenja.

Istaknula je i da neki roditelji biraju upis svoje djece u pojedine škole upravo zbog građanskog odgoja i obrazovanja. U Rijeci se GOO provodi od 5. do 8. razreda, dok će se u Puli uvesti u sljedećoj školskoj godini u 5. razrede, a zatim postupno i u ostale, do 8. razreda. Rijeka svoje priručnike i radne materijale za 5. i 6. odnosno 7. i 8. razrede na hrvatskom i talijanskom ustupa besplatno, što će znatno olakšati uvođenje GOO u pulske škole.

Kako se navodi u priopćenju pulskog Možemo, implementiranje građanskog odgoja i obrazovanja u formalni obrazovni sustav nužno je za stvaranje odgovornih i aktivnih članova/ica društva.

Aktivno građanstvo mora se početi razvijati od najranije dobi kako bi se povećala politička pismenost mladih, spriječili nedemokratski stavovi, jačala tolerancija i uključivost te razvijalo znanje i vještine potrebne za svakodnevni život u građanski uređenom društvu.


Nastavite čitati

Pula
 

'NIKAD VIŠE UHLJEBLJIVANJA' Gradonačelnik Zoričić o pripajanju triju gradskih firmi Pula Sportu: "Neće biti otkaza, ni smanjenja plaća, no bit će manje troškova, a više efikasnosti"

"Dobili smo punu sliku stanja u svim društvima i možemo ići u spajanje kako bismo imali nov početak i čistu tvrtku koja nikad više neće biti poligon za uhljebljivanje. Ovim postupkom željeli smo se resetirati od svih devijacija na koje se više ne želim vraćati. Promijenili smo standarde i, bio ja na čelu Pule ili netko drugi, Puležanke i Puležani više nikad neće dozvoliti povratak na staro“, rekao je gradonačelnik Zoričić

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.