Politika i društvo

u idućoj školskoj godini u 5. razredima

Pulski Možemo - "Konačno građanski odgoj u pulskim osnovnim školama"

U Rijeci se građanski odgoj i obrazovanje provodi od 5. do 8. razreda, dok će se u Puli uvesti u sljedećoj školskoj godini u 5. razrede, a zatim postupno i u ostale, do 8. razreda. Rijeka svoje priručnike i radne materijale za 5. i 6. odnosno 7. i 8. razrede na hrvatskom i talijanskom ustupa besplatno, što će znatno olakšati uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja u pulske škole


 
2 min
Zoran Angeleski
Grad Pula uvrstio je sve troškove u proračun za 2022. , od obuke nastavnica do izrade materijala po riječkom uzoru

U Rijeci se građanski odgoj i obrazovanje provodi od 5. do 8. razreda, dok će se u Puli uvesti u sljedećoj školskoj godini u 5. razrede, a zatim postupno i u ostale, do 8. razreda. Rijeka svoje priručnike i radne materijale za 5. i 6. odnosno 7. i 8. razrede na hrvatskom i talijanskom ustupa besplatno, što će znatno olakšati uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja u pulske škole

Na inicijativu predsjednice Gradskog vijeća Dušice Radojčić (platforma Možemo) u suradnji s nadležnim gradskim odjelom, danas je, na Međunarodni dan obrazovanja 24. siječnja, održan sastanak s ravnateljicama/ima pulskih osnovnih škola radi njihova informiranja o načinu uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja (GOO) kao izvannastavne aktivnosti.

Inicijativa predsjednice Gradskog vijeća Pule Dušice Radojčić

- Grad je omogućio ovaj obrazovni program uvrštenjem troškova u proračun za 2022. godinu. Priprema i provedba građanskog odgoja i obrazovanja u svim pulskim osnovnim školama obuhvaća sve nužne troškove, od obuke nastavnica i plaćanje njihovog dodatnog rada do izrade materijala po riječkom uzoru, kaže se u priopćenju pulskog Možemo.

Uz ravnateljice i ravnatelji pulskih osnovnih škola, sastanku su prisustvovali Dušica Radojčić, predsjednica Gradskog vijeća, Ivona Sokolov, nova pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade i Elvira Krizmanić Marjanović iz istog Odjela, Orjana Marušić Štimac, autorica materijala i provoditeljica građanskog odgoja i obrazovanja u Rijeci, Lovorka Bačić iz Centra za mirovne studije, ujedno članica GOOD inicijative, te Mario Bajkuša i Maja Šarić iz Forum za slobodu odgoja, također članovi GOOD inicijative te drugi gosti.

Na sastanku su, između ostalog, predstavljeni dobri rezultati provedbe građanskog odgoja i obrazovanja u Rijeci, pozitivna iskustva provedbe OŠ Šijana u kojoj se GOO provodi eksperimentalno, te planirani način implementacije GOO u pulskim školama, koja će započeti edukacijom nastavnica i nastavnika, po dva po školi, od ožujka do svibnja 2022.

OŠ Šijana

Marušić Štimac je s velikim entuzijazmom govorila o interesu učenika, učincima u razumijevanju demokratskih procesa i razvijanju kritičkog mišljenja.

Istaknula je i da neki roditelji biraju upis svoje djece u pojedine škole upravo zbog građanskog odgoja i obrazovanja. U Rijeci se GOO provodi od 5. do 8. razreda, dok će se u Puli uvesti u sljedećoj školskoj godini u 5. razrede, a zatim postupno i u ostale, do 8. razreda. Rijeka svoje priručnike i radne materijale za 5. i 6. odnosno 7. i 8. razrede na hrvatskom i talijanskom ustupa besplatno, što će znatno olakšati uvođenje GOO u pulske škole.

Kako se navodi u priopćenju pulskog Možemo, implementiranje građanskog odgoja i obrazovanja u formalni obrazovni sustav nužno je za stvaranje odgovornih i aktivnih članova/ica društva.

Aktivno građanstvo mora se početi razvijati od najranije dobi kako bi se povećala politička pismenost mladih, spriječili nedemokratski stavovi, jačala tolerancija i uključivost te razvijalo znanje i vještine potrebne za svakodnevni život u građanski uređenom društvu.


Nastavite čitati

Pula
 

SUKOB OKO PARKINGA U TRŠĆANSKOJ ULICI Tko ima pravo, tko sječe užad, tko razbija staklo na vozilu

Predstavnica stanara Ivana Rampini: "Hrvatske željeznice svojataju nešto što nije njihovo vlasništvo, već su to dobili u posjed na trajno korištenje. Oni ne razmišljaju o stanarima zgrade koji ovdje žive 24 sata, a oni tamo rade samo 8 sati. I sad se inate" * HŽ: "Iako stanari okolnih zgrada imaju oko svojih zgrada zemljište na kojem mogu parkirati i po potrebi urediti parkirališta, neprekidno nam stvaraju neugodnosti. Ruše se postavljeni stupići, sijeku užad koja je postavljena na ulaz u parkiralište, te razbijaju stakla na parkiranom vozilu"

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.