Politika i društvo

kali sara u PROJEKTu 'ŽELISKI'

ROMSKI KULTURNI CENTAR ZA SVE ILI ODABRANE? Savez Roma planira gradnju mini hotela u Želiskima. Predstavnik Roma iz Čakovca Josip Petrović: 'Dok Kajtazi gradi vilu na moru, Romi u Međimurju žive u blatu'

Zemljište je kupljeno u lipnju, a Kali Sara u međuvremenu je  angažirao i ovlašteni arhitektonski ured koji je izradio grafički prikaz novog projekta u Istri. U planu je 14 soba za 38 gostiju, teretana, sauna, bazen, kafić, ugostiteljski objekt *Općina Barban je uputila određene primjedbe, jer i nama se čini da je sadržaj unutar tog projekta više komercijalnog karaktera, nego što je društveno-kulturne namjene, kaže načelnik Barbana Dalibor Paus


 
9 min
Danijela Bašić-Palković
Ovako bi to trebalo izgledati (grafički prikaz Global Connect d.o.o.)

Zemljište je kupljeno u lipnju, a Kali Sara u međuvremenu je  angažirao i ovlašteni arhitektonski ured koji je izradio grafički prikaz novog projekta u Istri. U planu je 14 soba za 38 gostiju, teretana, sauna, bazen, kafić, ugostiteljski objekt *Općina Barban je uputila određene primjedbe, jer i nama se čini da je sadržaj unutar tog projekta više komercijalnog karaktera, nego što je društveno-kulturne namjene, kaže načelnik Barbana Dalibor Paus

Savez Roma Republike Hrvatske Kali Sara nedavno je za gotovo pola milijuna eura kupio atraktivno zemljište u Želiskima na Barbanštini.

Istra24 o tome je pisala u kolovozu u namjeri da predstavimo projekt krovne romske zajednice u Hrvatskoj čiji je osnivač i prvi predsjednik aktualni saborski zastupnik Veljko Kajtazi. Predsjednica Saveza Kali Sara je Suzana Krčmar.

Iako je zemljište kupljeno još u lipnju, a Kali Sara već je uknjižen na zemljište na Barbanštini, u međuvremenu su angažirali i ovlašteni arhitektonski ured koji je izradio grafički prikaz novog projekta u Istri.

Do danas, nikakve službene povratne informacije o planiranom Europskom romskom kulturno-sportskom centru, konkretnim planovima i izvore financiranja, nismo dobili.

Niti na stranicama Saveza Kali Sara nema niti jedne jedine informacije o planovima vezanim uz investiciju u Istri. S obzirom na izgled novog kompleksa u Želiskima, može se samo pretpostaviti da će se ova investicija mjeriti u desecima milijuna kuna.

Postavlja se pitanje, gradi li Kali Sara zgradu javne i društvene namjene, i za koga konkretno to gradi, ili je na pomolu gradnja turističkog objekta od kojeg će koristi imati  samo odabrani?

Tri nadzemne etaže

Sudeći po prvim vizurama planiranog kompleksa, moglo bi se zaključiti da se u Želiskima planira gradnja luksuzne nekretnine s 14 soba. U posjedu smo i grafičkog prikaza projekta koji je za Kali Sara izradila tvrtka Global Connect d.o.o sa sjedištem u Zagrebu.

Na površini građevne čestice koja se proteže na 6.525 kvadrata, u planu je izgradnja  'zgrade javne i društvene namjene' koja, navodi se u projektu, sadrži 'više funkcionalnih cjelina u cilju organiziranja jedinstvenog kulturno-sportskog centra Roma u Hrvatskoj'.

Predviđeno je da slobodnostojeća građevina ima tri nadzemne etaže: prizemlje i dva kata te podrum. Maksimalni prostorni gabariti građevine iznose 22,20 metara puta 40,40 metra. Visina zgrade od kote konačno zaravnatog i uređenog terena uz pročelje građevine do visine vijenca, iznosi 9 metara, dok ukupna visina do sljemena, iznosi 11,40 metara.

U centralnoj zgradi nalazi se prostorija uprave, višefunkcionalni prostor namijenjen za razne društvene kulturne aktivnosti (učionica, predstave, izložbe, prezentacije). Prostori ureda u prizemlju imaju previđen ulaz za osoblje s odvojenim stepenicama i dizalom.

U sklopu kompleksa, nalazi se i unutarnji bazen veličine 7,20 puta 10 metara s pripadajućim svlačionicama i tuševima. U blizini je smješteno stubište koje vodi u podrum gdje se nalaze prostorija za ambulantu, sauna i teretana.

Na prvom katu smjestio se i kafić i blagovaonica za 60 mjesta. Tu je i kongresna dvorana sa 60 sjedećih mjesta. Kongresna dvorana se pomičnom stijenom može povezati s blagovaonicom.

Blagovaonica pak ima direktan ulaz na natkrivenu terasu s koje vode vanjske stepenice do prizemlja. U dijelu ulaza za osoblje, nalazi se stubište, dizalo, sanitarni čvor za osoblje, ostava, kuhinja i ured za konobare.

Na drugom katu zgrade nalazi se 14 soba. Jedna smještajna jedinica sadrži predprostor, kupaonicu i sobu. U planu su četiri dvokrevetne dobe i deset trokrevetnih soba u koje se može smjestiti ukupno 38 gostiju.

U podrumsku etažu se može pristupiti na više mjesta. U lijevom krilu je stubište koje vodi do saune za 10 osoba, a tu je 80 kvadrata velika teretana.

U dijelu ulaza za osoblje je stubište i dizalo, sanitarni čvor, garderoba osoblja s tuševima, te soba za odmor. U sklopu objekta nalazi se i vanjska rampa za lakši unos i iznos robe i opreme, povezano s ostavama i tehničkim prostorima.

Građevinski dio čestica se nalazi na neizgrađenom dijelu građevinskog područja u naselju Želiski, a planirani zahvat planira se na četiri čestice:(k.č.br. 3052/14, 3052/1, 3150/2 i 3150/5) sve u katastarskoj općini Gočan.

Namjera investitora, odnosno Saveza Roma Kali Sara je parcelacijom izdvojiti građevinski dio od dijela za poljoprivrednu namjenu i dobiti česticu za gradnju predmetnog centra koji se proteže na ukupno 6.525 kvadratnih metara.

U Kali Sara ne žele razgovarati

Kada smo saborskog zastupnika Veljka Kajtazija pitali otkud Savezu novac za ovaj projekt, umjesto da navede izvore financiranja, Kajtazi je prilično nervozno poručio: "Prodavali smo naše štale, kuće, stanove. Prodavali smo sve što smo imali, sve smo prodavali da bi mogli na neki način skupili novac. Dajte nas ostavite na miru. Gdje ste vi bili kada je bila deložacija Roma u Vodnjanu, zašto o tome ne želite pisati? Protjerali ste sve Rome u Vodnjanu", poručio je u kolovozu Veljko Kajtazi.

Predsjednica Kali Sara Suzana Krčmar inzistirala je da se o projektu ne piše, barem dok oni ne odluče kada bi se o svemu trebalo pisati.

U namjeri da ponovno dobijemo sve porebne informacije, ponovno kontaktiramo predsjednicu Udruge Kali Sara Suzanu Krčmar. Osim što smo pitanja uputili mailom, pokušali smo od nje telefonskim putem saznati više detalja. Međutim, do Krčmar nije jednostavno doći, a službeni mobitel joj je u više navrata bio isključen.

Veljko Kajtazi i Suzana Krčmar u društvu s premijerom Plenkovićem

U međuvremenu, vijest da se u Istri gradi skupocjeni Romski kulturni centar, brzinom munje proširila se i do Međimurske županije u kojoj prema zadnjem popisu stanovništva, službeno živi 6.954 Roma.

Usporedbe radi, prema zadnjem popisu, u Istarskoj županiji živi 531 pripadnik romske manjine, od toga ih je najviše u Puli, njih 291, a 147 Roma živi na području grada Vodnjana.

Stupili smo u kontakt s predsjednikom Vijeća romske manjine Grada Čakovca Josipom Petrovićem koji za novu investiciju matične romske udruge nije imao riječi hvale. Štoviše, Petrović smatra da njihov saborski zastupnik Kajtazi zajedno s vodstvom Saveza, umjesto da rješava prave problema Roma u Međimurju, osobito spominjući romsko naselje Kuršanec u blizini Čakovca, gradi 'skupocjenu vilu na moru, bez da je o tome izvijestio romsku zajednicu'.

- Za koga to Kajtazi gradi? Za nas Rome koji i dalje živimo u nehumanim uvjetima, osobito u naselju Kuršanec sigurno ne. Naše naselje broji oko 1.500 Roma, a samo u Međimurju nas je sigurno više od 10 tisuća. U naselju Kuršanec uvjeti za život su katastrofalni. Taj centar u Istri je nepotreban. Bolje bi bilo da je naš saborski zastupnik za taj novac riješio osnovne životne uvjete brojnih romskih obitelji, kaže Petrović i dodaje:

- Ljudi nemaju struju, žive u blatu, nema kanalizacije. Posebno nas je iziritiralo kada smo pročitali izjavu da je na upit kako su došli do novca, rekao da je prodao štalu! Kajtazi treba biti svjestan da su to naši novci, novci koje Savez dobiva od Republike Hrvatske i Europske unije. Najmanje što očekujemo je da znamo na što novac ide, kaže Petrović.

Josip Petrović (skroz desno) Foto: Privatni arhiv J.Petrović

 Na pitanje hoće li Romi imati koristiti od novog centra u Istri, odgovara da će koristi imati samo neki - oni uz Veljka Kajtazija.

- To će biti isto kao i s knjižnicom u Zagrebu. Tko će tamo ići, kada nemamo ni automobile?! Nikakvih informacija o projektu mi nismo imali. Ja kao predstavnik romskog naselja saznao sam za novi kulturni centar iz vašeg medija. Oni to rade za svoju privatnu stvar.  Kada prestane biti saborski zastupnik, Kajtazi će očito otvarati hotele. Novac koji dobiva Savez dolazi iz Europe, a oni tim novcem raspolažu kako oni žele. Evo, grade nekretnine u Istri, a mi o tome nemamo pojma. Punih 12 godina sam predstavnik jednog od najvećih romskog naselja u Hrvatskoj i mogu potvrditi da su mještani bili jako ljuti kada su čuli da se u Istri gradi vila, a naši Romi ovdje i dalje žive u katastrofalnim uvjetima. Nikada nismo dobili nikakvu obavijest koliko novaca Savez dobiva i kako se raspolaže tim novcem. No jednom će sve izaći na vidjelo. I ja sam bio član Kali Sara, ali su me izbacili jer sam vidio što rade. Dok on gradi vilu, naši Romi u Međimurju žive u blatu, kaže Petrović.

Neđat Bajrami: 'Ovo je doba projekt za sve, ne samo za Rome'

O svim ovim navodima pokušali smo ponovno pitati i Veljka Kajtazija kao i predsjednicu Saveza Suzanu Krčmar. Kajzatijev asistent nam je poručio da su primili naša pitanja i da će odgovoriti, no do zaključenja ovog teksta, odgovor na naša pitanja nije stigao. Umjesto toga, iz Kali Sara su nam proslijedili link na intervju koji je u Novom listu prije nekoliko dana dao Veljko Kajtazi. U tom intervjuu nismo dobili odgovore na naša pitanja.

U jednom dijelu u tom tekstu navodi se 'da se Centar (Želiski op.a.) financira sredstvima Saveza Kali Sara sukladno Operativnom programu Vlade RH za nacionalne manjine za razdoblje od 2021. do 2024. godine te ugovoru s Vladinim Uredom za ljudska prava i prava nacionalnih manjina'.

Predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine u Istarskoj županiji Neđat Bajrami smatra da je ovakav centar itekako potreban Romima.

- Cilj je da u centar dolaze svi koji žele, a ne samo Romi. Već dugo pokušavamo naći zemljište i nije bilo lako. Već smo odavno ovako nešto željeli realizirati u Istri kako bi našoj romskoj djeci omogućili da s obiteljima dolaze na more. Nešto slično planirali smo u Puli. Ovaj idejni projekt u Želiskima je puno manji, a što se tiče konkretnih iznosa, ne znam detalje, rekao je Bajrami, dodajući da se projekt financira iz europskih fondova.

Zemljište u Želiskima

- Ne treba miješati ovaj projekt u Želiskima s ulaganjima u romska naselja, jer u naselja se također ulaže. Da ovako nešto nije potrebno, mi to nikad ne bi ni pokrenuli. Projekt je predan Istarskoj županiji, o svemu su ranije upoznati i Grad Pula i Vlada Republike Hrvatske, kaže Bajrami.

Napominje da je Vijeće Roma Istarske županije ranije od Grada Pule tražilo da se na lokaciji bivšeg romskog naselja u Emovoj ulici izgrade stanovi za Rome, no tadašnji gradonačelnik Boris Miletić tu ideju nije podržao.

- Imali smo projekt za gradnju dvije zgrade s 15 do 20 stanova, no Miletić je rekao da Puli to ne treba. Što se tiče Želiski, to će biti i sportski centar. To će biti za sve nacionalne manjije u Istri, svi će imati prilike prijaviti se i doći. Tako nešto kod nas još ne postoji, kaže Bajrami.

Paus uputio primjedbe

Načelnik Barbana Dalibor Paus ističe da sve što je u skladu s Prostornim planom Općine Barban, može se graditi. Za zgrade javne namjene to je najviše tri nadzemne etaže, odnosno devet metara do vijenca.

Načelnik Barbana Dalibor Paus

U samom uvodu Paus je rekao da se radi o projektu koji će se realizirati ili se neće realizirati te da to nema nikakve veze s narodnom pripadnošću.

- O tome je li sve u skladu s prostornim planovima, odlučiti će nadležni Upravni odjel za prostorno planiranje Istarske županije koji to radi u ime Općine Barban. Investitori su predali projekt za utvrđivanje uvjeta za dobivanje lokacijske dozvole. U toj fazi, sva javnopravna tijela daju svoje eventualne uvjete ili primjedbe, ističe Paus.

- I Općina Barban je uputila određene primjedbe, jer i nama se čini da je sadržaj unutar tog projekta više komercijalnog karaktera, nego što je to društveno-kulturne namjene. Po tom smo pitanju uputili primjedbe, a Općini Barban to je važno s aspekta na koji način će se u nekom momentu obračunavati komunalna naknada, odnosno komunalni doprinos koji se razlikuje s obzirom na namjenu, kaže Paus. Slaže se s time da bi to prije bio jedan mini hotel, nego sportski centar.

Predstavnici Saveza Roma Kali Sara jučer su se i sastali s načelnikom Pausom u Barbanu.

Nakon sastanka Paus je samo kratko naveo da su projekt predstavili predstavnicima mještana i njemu kao načelniku.

U nastavku možete pogledati video snimljen 9.rujna 2022. godine u romskom naselju Kuršanec koji je objavljen na Facebook profilu  'Romsko naselje Kursanec'.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.